Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus kutsuu raskauden alkuvaiheessa olevia äitejä äitiysneuvoloissa toteutettavaan Yhdessä vahvaksi -tutkimuspilottiin. Tutkimuksessa kehitetään raskaudenaikaisten masennusoireiden tunnistusta ja digitaalista hoitoa.

Samalla kerätään tietoa masennusoireiden yleisyydestä neuvolassa täytettävällä masennuskyselyllä. Osallistuminen kyselyyn on arvokasta riippumatta siitä, onko masennusoireita tai ei.

Tutkimus toteutetaan Turun kaupungin äitiysneuvoloiden ja Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen Voimaperheet-tutkimusryhmän yhteistyönä. Lisätietoa tutkimuksesta saat ensimmäisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

Noin 10–15 prosenttia äideistä kärsii raskaudenaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta. Äidin masennuksen hoidolla on tärkeä merkitys koko perheen, mutta erityisesti vastasyntyneen hyvinvoinnille. Hoitamaton masennus vaikuttaa haitallisesti äidin ja lapsen vuorovaikutussuhteeseen, mikä vuorostaan on riski lapsen kehitykselle. Äidit kokevat masennuksesta syyllisyyttä tai häpeää, mikä vaikeuttaa hoitoon hakeutumista.