Heinäkuun alussa Turussa aloitettiin yli 70-vuotiaiden kaupunkilaisten tavoittelu puhelimitse. Jotta ikäihmisiä tavoitetaan nopeammalla aikataululla, soittoja tehdään arkipäivien lisäksi jatkossa myös lauantaisin kello 10 ja 16 välillä. Puhelujen avulla kartoitetaan poikkeusajan elämän sujumista. Soiton saavat ne, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi!

Jos haluat mukaan vapaaehtoiseksi, ota yhteyttä ja kouluttaudu SPR:n tai seurakunnan kautta:
SPR:n ystävätoiminta: ystavatoiminta@sprturku.fi, p. 046 920 4142
Seurakunta, Diakoniakeskus: Maisa Aho, maisa.aho@evl.fi, p. 040 341 7551

Elokuun puoliväliin mennessä soitoilla oli tavoitettu 555 turkulaista, nyt puheluja on tehty tuhat. Yli 70-vuotiaita on Turussa lähes 18 000. Yli 80-vuotiaat kaupunkilaiset saivat soiton jo keväällä ja suurin osa heistä tavoitettiin.

– Soitoilla tavoitettavia ikäihmisiä on paljon, joten kyse on pitkästä prosessista. Puheluiden tarkoituksena on kartoittaa elämän sujumista karanteeniaikana. Ikäihmisiltä tiedustellaan mm. yleisestä voinnista, palvelujen tarpeesta ja toimintakyvystä. Kannustamme myös toimintakyvyn ylläpitoon, kertoo Turun kaupungin kehittämispäällikkö Johanna Ritvanen.

– Jo tavoitetuista ikäihmisistä moni on pärjännyt hyvin ja saanut apua asioidensa hoitoon läheisiltä. Yksinäisyyttä on ollut jonkin verran, jatkaa Ritvanen.

Soittoja jatketaan yhteistyöllä vapaaehtoisten voimin

Ikäihmisen tavoittelu vaatii vielä paljon työtä. Soittoja tehdään yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan, Suomen Punaisen Ristin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Yhteistyötahot yhdessä järjestävät soittajille myös koulutusta.

Soittoja tehdään
•    arkisin klo 9 – 18
•    lauantaisin klo 10 – 16

Soitto tulee tuntemattomasta numerosta. Jollei henkilöä tavoiteta, hänelle yritetään soittaa uudelleen kolmena päivänä. 

Kaupunki haluaa myös muistuttaa väärinkäytösten välttämiseksi, ettei puhelimessa kysellä pankkitunnuksia, tunnuslukuja, yksityiskohtaisia henkilötietoja kuten henkilötunnusta, puhelinnumeroita tai käteismaksua/rahaa.