Turun kaupungin tarjoamat maksuttomat liikuntakurssit yli 70-vuotiaille ovat täynnä. Kiitämme innokkuudesta ilmoittautua kursseille. Pahoittelemme sitä, että ilmoittautumisnumerot ruuhkautuivat soittajien määrästä. Otamme yhteyttä henkilöihin, jotka eivät mahtuneet kursseille ja tarjomme muita vaihtoehtoja.

Turun kaupungin järjestämät maksuttomat liikuntakurssit oli tarkoitettu erityisesti ikääntyneille, jotka kokevat lihasvoimansa ja tasapainonsa heikentyneen koronaepidemian liikkumisrajoitusten takia.

Turun kaupungin liikuntapalveluiden koordinoimilla voima- ja tasapainokursseilla parannetaan kuntoa kuntosalilla ja kotiharjoittelun avulla. Samansisältöisiä kursseja oli tarjolla 13. Kullekin kurssille otettiin 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen kursseille alkoi 1.10. Kaikki kurssipaikat varattiin muutamassa päivässä. 

Liikunnan väheneminen on riski ikääntyneelle

Kurssille saivat ilmoittautua yli 70-vuotiaat turkulaiset, jotka asuvat itsenäisesti kotona ilman kotihoidon palveluja, liikkuvat ilman apuvälineitä ja ovat valmiita sitoutumaan harjoittelujaksoon.

– Koronaepidemian rajoitukset ovat vaikuttaneet erityisesti yli 70-vuotiaiden toimintakykyyn. Keväällä monta kuukautta jatkunut iäkkäiden vähäisempi liikunta ja rajoittunut arkiaktiivisuus ovat suuri riski toimintakyvyn heikkenemiselle ja avuntarpeen lisääntymiselle, arvioi projektipäällikkö Saija Kultala Turun kaupungin liikuntapalveluista.

Turun kaupungin liikuntapaikoilla on huolestuneena havaittu, että ikääntyneet eivät liiku yhtä aktiivisesti kuin liikkuivat ennen koronasulkuja ja -rajoitteita.

Lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu tärkeää 

Tutkimusten mukaan liikunnalla on tärkeä merkitys ikääntyneiden terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä, ylläpitämisessä ja palauttamisessa. Liikunnan painoarvo nousee erityisesti nyt poikkeusajan jälkeen. Jotta liikkumiskyky säilyy, on ikääntyneenä harjoiteltava erityisesti lihasvoimaa ja tasapainoa.

– Tutkimusten mukaan kaksi kertaa viikossa tehtävä nousujohteinen harjoittelujakso parantaa iäkkään liikkumiskykyä tehokkaasti, Kultala kertoo.

Turkulaisille ikääntyneille tarjottavien voima- ja tasapainokurssien tavoitteena on palauttaa liikkumiskykyä ja antaa alkusysäys liikuntaharrastuksen jatkamiseen. Kurssilla liikutaan kerran viikossa ammattilaisen ohjauksessa kannustavassa ilmapiirissä kuntosalilla. Sen lisäksi harjoitellaan omatoimisesti kotona tai ulkona ohjaajalta saatujen ohjeiden mukaan. Kurssi kestää kahdeksan viikkoa. Kurssipaikkoja on 130, ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kursseilla noudatetaan viranomaisten antamia koronaohjeita. Kurssille voi tulla vain terveenä, ryhmissä pidetään turvavälejä ja huolehditaan tarkasti käsihygieniasta. Ohjaajat käyttävät maskia. 

Kurssit pidetään 26.10.–18.12.2020. Kurssipaikat ovat Petreliuksen uimahallin kuntosali, Paattisten aluetalon kuntosali, Impivaaran uimahalli, Kupittaan urheiluhallin kuntosali, Pääterveysaseman kuntosali, Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksen kuntosali, Petreliuksen uimahallin kuntosali, Kotikunnas ja Suvituuli.