Koronatilanne on Turussa edelleen vakaa, mutta tilanne näyttää kiihtyvän koko maassa. Turussa tilannetta seurataan aktiivisesti.

Turussa on kaiken kaikkiaan todettu 323 koronavirustartuntaa (THL 24.9. klo 10.00). Nuorissa aikuisissa on syyskuun aikana todettu parikymmentä koronatartuntaa. Tartuntoja on tapahtunut erityisesti erilaisissa illanvietoissa ja yökerhoissa.

Tartuntojen vuoksi opiskelijatapahtumia on tauotettu ja erillisenä varotoimena lääketieteen opiskelijat ovat siirtyneet etäopetukseen syyskuun ajaksi. Korkeakoulut ovat tehneet myös muita toimenpiteitä.

-  Tällä hetkellä erilaisiin illanviettoihin ja juhliin liittyy suurentunut riski koronatartunnoille ja jokaisen on hyvä miettiä näiden tilaisuuksien tarpeellisuutta tarkkaan. Yleisötilaisuuksissa tapahtumajärjestäjät noudattavat aluehallintoviraston määräyksiä ja seuraavat tilannetta koko tapahtuman ajan ja tarvittaessa puuttuvat asiaan, jos esimerkiksi turvavälejä ei enää ole. Jokaisen tapahtumaan osallistuvan vastuulla on noudattaa näitä koronavarotoimia. Turvaväleillä, hygienialla sekä maskeilla voidaan merkittävästi vähentää koronaviruksen leviämistä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi painottaa.

Myös joukkoliikenteessä on tärkeä käyttää maskia. Koronatestiin pääsee tällä hetkellä samana tai seuraavana päivänä ja tulos tulee yleensä 1-2 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta.

Lisätestauskapasiteettia kohdistetaan tarvittaessa sinne, missä on kullakin hetkellä lisääntynyttä tarvetta testaukselle.

THL:n ja STM:n uudet suositukset kiihtymisvaiheeseen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ja Sosiaali- ja terveysministeriö antoivat torstaina 24.9. uudet suositukset maskien käytöstä koskien pandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheita.

Uudet suositukset vastaavat tällä hetkellä Turussa voimassa olevaa maskien käyttösuositusta.

Laajemman maskisuosituksen käyttöönotosta päätetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kokoamassa alueellisessa epidemiaryhmässä, jos sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Jos maskien käyttöä suositellaan nykyistä laajemmin, Turussa käytäntö on THL:n suosituksen mukainen eli jokainen hankkii maskinsa itse.

Turun kaupunki tulee huolehtimaan siitä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on kaikissa tilanteissa saatavissa maskeja maksutta.

Gdanskista 20.9. Turkuun saapuneelta lennolta koronatestin halusi 34 matkustajaa

Sunnuntaina 20.9. Gdanskista Turkuun saapuneen lennon matkustajille tarjottiin vapaaehtoista koronavirustestausta Turun lentoasemalla. Kaikkiaan lennolla oli 105 matkustajaa, joista 34 matkustajaa halusi koronavirustestiin. Yhdelläkään heistä ei todettu koronavirustartuntaa.

Maahantulon rajoitukset poistuivat 19.9. muun muassa Suomen ja Puolan väliltä matkustajilta, jotka saapuvat kotimaastaan Suomeen. THL:n liikennevalomallissa Puola on nyt vihreä maa eli uusien Covid-19-tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden 14 päivän aikana.

-  Esimerkiksi Puolasta saapuvien matkustajien ei tarvitse enää jäädä omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. Tästä huolimatta halusimme tarjota sunnuntaisen lennon matkustajille testimahdollisuuden, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Testauksen lisäksi matkustajille jaettiin lentoasemalla myös yleistä koronavirukseen liittyvää ohjeistusta. Muuttuvia kansallisia ohjeistuksia rajavalvonnan suhteen seurataan.

Yli 70-vuotiaiden poikkeusajan kuulumisia kartoitetaan nyt myös lauantaisin

Heinäkuun alussa Turussa aloitettiin yli 70-vuotiaiden kaupunkilaisten tavoittelu puhelimitse. Jotta ikäihmisiä tavoitetaan nopeammalla aikataululla, soittoja tehdään nyt syksyllä arkipäivien lisäksi myös lauantaisin kello 10-16 välillä. Puheluissa kartoitetaan poikkeusajan elämän sujumista. Soiton saavat ne, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä.

Elokuun puoliväliin mennessä soitoilla oli tavoitettu 555 turkulaista, nyt puheluja on tehty jo yli tuhat. Yli 70-vuotiaita on Turussa lähes 18 000.

-  Koska ikäihmisiä on paljon, kyse on pitkästä prosessista. Puheluilla kartoitamme elämän sujumista karanteeniaikana. Tiedustelemme mm. yleistä vointia, palvelujen tarvetta ja toimintakykyä. Kannustamme heitä myös toimintakyvyn ylläpitoon, Turun kaupungin kehittämispäällikkö Johanna Ritvanen kertoo.

Jo tavoitetuista ikäihmisistä moni on pärjännyt hyvin ja saanut apua asioidensa hoitoon läheisiltä. Yksinäisyyttä on ollut jonkin verran. Soittoja tehdään yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan, SPR:n sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Yli 80-vuotiaat kaupunkilaiset saivat soiton jo keväällä ja suurin osa heistä tavoitettiin.