Turussa on todettu kaiken kaikkiaan 336 koronavirustartuntaa (THL 30.9. klo 11). Edelleen suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia. Koronatilanteen kehittymistä seurataan Turussa aktiivisesti koko ajan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vetämä alueellinen ohjausryhmä kokoontuu perjantaina 2.10. mm. keskustelemaan alueellisista suosituksista.

- Olen edelleen huolestunut ihmisten vapaa-ajalla tapahtuvista illanvietoista. On erittäin riskialtista kokoontua isolla porukalla yhteen ahtaisiin tiloihin viettämään aikaa. Tämä altistaa kerralla ison joukon tartunnoille. Viime päivinä on ilmennyt myös ulkomailta tulleita tartuntoja. Jokaisen on viimeistään nyt aika kantaa vastuunsa koronaviruksen varotoimista, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Joukkoliikenteessä kaikkien matkustajien on hyvä käyttää suu-nenäsuojaa. Koronavirustesteihin pääsee Turussa tällä hetkellä hyvin ja tulokset tulevat nopeasti.

SPR:n vapaaehtoiset ovat matkustajia vastassa sekä satamassa että lentokentällä

Tällä viikolla SPR on ollut lentokentällä vastassa kaikkia Turkuun saapuvia lentoja, jotka tulevat THL:n liikennevalomallin mukaisista punaisista maista. Tällä hetkellä Turkuun tulee vain yksittäisiä lentoja punaisista maista, mutta 5.10. alkaen punaisista maista tulee jo useampia lentoja Turkuun. SPR:n vapaaehtoiset jakavat lentomatkustajille THL:n koronan yleisohjetta sekä omaehtoisen karanteenin ohjetta. Satamassa SPR:n vapaaehtoiset ovat matkustajia vastassa satamaterminaalissa ja jakavat omaehtoisen karanteenin ohjetta Ruotsista tuleville. Autokaistan kautta tulevat matkustajat saavat tarvittavat ohjeistukset lähtöselvityksen yhteydessä Ruotsin päässä.

1.10. tulee voimaan suositus, jonka mukaisesti ulkomailta saapuvilla tulisi olla mukana todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta. Seuraava testi otetaan aikaisintaan 72 tunnin kuluttua edellisestä testistä ja näin voidaan lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta. Suomeen saapuneet hakeutuvat testeihin oleskelupaikkakunnallaan. Työssäkäyvät sopivat asiasta oman työnantajansa kanssa. Jos suomalainen tai Suomessa asuva palaa takaisin kotimaahansa, hänen ei tarvitse esittää todistusta ennakkotestauksesta, mutta hän voi lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vähintään 72 tunnin välein otetuilla koronatestillä, joiden molempien tulee olla negatiivisia.