Sairaanhoitopiirin vetämä alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä on päättänyt tänään 2.10.2020 kokouksessaan antaa uusia suosituksia Varsinais-Suomeen, koska koronaepidemia on Turussa, Raisiossa, Kaarinassa ja Liedossa kiihtymisvaiheessa.

Tästä syystä Turussa sijaitsevissa 2. asteen oppilaitoksissa (ammattioppilaitokset ja lukiot) ja korkeakouluissa astuu voimaan yleinen maskisuositus. Suositus tulee näiden kuntien alueella voimaan lauantaina 3.10.2020 ja on voimassa toistaiseksi.

Lähtökohtana on, että opiskelijat kustantavat maskinsa itse. Turun kaupunki tulee kuitenkin huolehtimaan siitä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on kaikissa tilanteissa saatavissa maskeja maksutta.

Turun kaupunki on huolehtinut maskit 2. asteen oppilaitosten opettajille maanantaiksi. Kaupungin asiakaspalvelutiloihin on jo keväällä asennettu pleksejä ja henkilökunnalla on käytössään kasvovisiirejä ja maskeja. 

Turun joukkoliikenteessä maskisuositus jo elokuusta lähtien

Maskisuositus on kiihtymisvaiheessa THL:n suositusten mukaan voimassa oppilaitosten ohella esimerkiksi joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Maskia tulee käyttää, jos lähikontakteja ei voi välttää.

Turun kaupunki on suositellut maskin käyttöä joukkoliikenteessä matkustaville jo elokuusta lähtien.

Turku on jakanut maksuttomia kangasmaskeja vähävaraisille myös jo elokuusta lähtien. Ensin ruoka-avusta huolehtivat järjestöt ja diakoniatyö jakoivat maskeja asiakkailleen. Syyskuussa maskien jako laajeni mm. vähävaraisiin lapsiperheisiin. Maskeja ovat jakaneet Mannerheimin lastensuojeluliitto ja seurakunnat.

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Kiihtymisvaiheessa käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (thl.fi)

Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia. (thl.fi)