Turun kaupungin ja Bayerin järjestämä Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu on edennyt projektivaiheeseen. Elokuussa käynnistyneeseen kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä 41 tiimiä projekti-ideoineen, joista ennakkoraati valitsi 24 parasta varsinaiseen projektivaiheeseen. Kilpailu kiinnosti sekä ammatillisessa että lukiokoulutuksessa.

Tiedekilpailu järjestetään yhteistyössä alueen korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Kyseessä onkin ensimmäinen Suomessa järjestetty julkishallinnon, koulutussektorin ja yksityisten yritysten yhteinen tiedekilpailu. Idean kilpailusta on Turun kaupungille esittänyt Bayer Nordicin pääjohtaja Miriam Holstein vuonna 2019. Uusina yrityksinä yhteistyöhön ovat lähteneet mukaan Turku Energia, Raisio Oyj ja NGS Finland Oy.

– Tieteen ja teknologian kansallisen huippuaseman saavuttaminen on tehty erinomaisessa yhteistyössä alueen yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Olen todella iloinen, että tiedekilpailu yhtenä yhteistyön tuloksena on otettu hyvin vastaan. Yhteistyö ja osaaminen ovat meidän kivijalkamme ja menestyksen edellytykset nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

– Projektitöiden korkea taso on hyvä esimerkki nuoren ikäpolven kyvystä innovoida ja yhdistää tiede ja kestävä kehitys yhteiskuntaa palveleviksi ratkaisuiksi. Kilpailun saama positiivinen vastaanotto alueen toimijoilta on vahva osoitus yhteistyön voimasta. Onkin merkittävää, että tiedekilpailu kokoaa yhteen nuoren sukupolven lisäksi Turun kaupungin, korkeakoulujen, oppilaitosten ja yritysten panoksen, iloitsee Bayer Nordicin pääjohtaja Miriam Holstein.

Tiimien ideat liittyivät ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, sosiaaliseen ympäristöön sekä esimerkiksi hyvinvointiteknologiaan.

– Hakuvaiheen perusteella voimme odottaa todella upeita ja mielenkiintoisia lopputuotteita. Ilahduttavaa oli myös, että ideoista puolet oli lukio- ja puolet ammatillisesta koulutuksesta, kertoo projektitoimiston päällikkö Matti Mäkelä Turun kaupungin kehittämispalveluista.

Marraskuun loppuun saakka kestävään projektivaiheeseen edenneiden ryhmien sparraajina toimivat turkulaiset korkeakouluopiskelijat. Voittaja julkistetaan tammikuussa 2021.

Beyond 2030 Challenge on kilpailu, joka kannustaa lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan. Kaikille Lounais-Suomen toisen asteen opiskelijoille suunnatun kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka pelastavat planeetan ja ihmisen. Kaupungin osalta toteutuksesta vastaa STEAM Turku. www.turku.fi/beyond2030

Asiasanat: