Turun kaupunki on yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa avannut Omaolon koronavirustaudin oirearvioon sähköisen ajanvarauksen koronavirustestiin. Jatkossa oirearvion tehnyt turkulainen saa automaattisesti ajan Omaolo-palvelusta Tykslabin näytteenottopisteeseen. (Päivitetty 24.11.2020.)

Turun terveysasemilla sairaanhoitajat varaavat viikossa 2000 aikaa koronavirustestiin. Omaolon sähköisen ajanvarauksen kautta asiakas saa ajan nopeammin ja sairaanhoitajien työaikaa vapautuu muuhun työhön. Omaolon kautta ohjautuu alkuvaiheessa n. 300 asiakasta koronavirustestiin ja määrää on tarkoitus lisätä tulevina viikkoina.

– Tavoitteenamme on jatkossa ohjata kaikki turkulaisten Omaolon kautta tekemät oirearviot sähköiseen ajanvaraukseen. Nyt kehitetty ajanvaraus ei ole vielä täysin valmis, mutta otamme sen silti käyttöön. Haluamme rohkeasti kokeilla ja kehittää erilaisia tapoja ohjata kuntalaiset suoraan testeihin ilman erillistä puhelinsoittoa. Meidän on löydettävä keinoja terveysasemien puhelujonojen helpottamiseksi, ylilääkäri Suvi Vainiomäki Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo.

Testituloksista automaatti-ilmoitus

Turkulaiset saavat ilmoituksen sekä negatiivisesta että positiivisesta koronavirusnäytteestä automaattisesti tekstiviestillä.

– Kaupunkilaisen kannalta on ensisijaisen tärkeää saada koko oireesta tulokseen prosessi mahdollisimman jouhevaksi ja nopeaksi. Yhtäältä tärkeää on keventää terveydenhuollon ammattilaisten työtaakkaa. Nyt toteutetut tietojärjestelmien yhteensovitukset ja ohjelmistorobotiikkasovellus palvelevat molempia tarpeita. Jatkamme kehitystä kaikkien käsittelyviiveiden poistamiseksi, kunnes voimme antaa takuuajan oireesta tulokseen prosessin läpimenoajalle, hankejohtaja Tapio Järvenpää Turun kaupungin Smart and Wise Turku -kärkihankkeesta kertoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin näkökulmasta sähköinen ajanvaraus Omaolon kautta helpottaa asiakkaiden ajanvarausta. Sähköinen ajanvaraus on askel entistä sujuvampaan asiointiin.

– Olemme tehneet paljon töitä poikkeuksellisissa oloissa kesän ja syksyn aikana, jotta olemme pystyneet vastaamaan lisääntyneisiin koronanäytteenoton tarpeisiin. Tällä hetkellä koronanäytteenottoon pääsee pääsääntöisesti seuraavana päivänä, kertoo apulaisylilääkäri Pia Leino Tykslabista.

Alle 16-vuotiaat täyttävät Omaolon oirearvion aikuisen kanssa

Alle 16-vuotiaita suositellaan täyttämään Omaolon oirearvio aikuisen kanssa, sillä lomakkeen lähettäminen vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Alle 16-vuotias voi soittaa koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714  tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronapuhelimeen p. 02 266 2012. Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, mikä heillä on  potilastietojärjestelmässä.