Parhaillaan vietetään Vanhusten viikkoa teemalla ”Onni on vanheta”. 75 vuotta täyttäneistä turkulaisista puolet kokee olevansa suurimman osan ajastaan onnellisia. Senioreiden toimintakyvyn vahvistamiseen korona-aikana etsitään uudenlaisia palveluita ideakilpailussa.

Miten turkulaiset voivat? -juttusarja

  1. Laaja hyvinvointikertomus valottaa, miten turkulaiset voivat
  2. Miten Turku liikkuu ja liikuttaa?
  3. Turkulaiset ikäihmiset pärjäävät arjessaan
  4. Kirjaston tapahtumat kiinnostavat turkulaisia
  5. Turkulaiset kokevat olevansa yksinäisempiä kuin suomalaiset yleensä

Juttusarjassa tutustutaan laajan hyvinvointikertomuksen havaintoihin ja kerrotaan palveluista ja toimista, joilla edistetään hyvinvoinnin positiivista kehitystä ja vastataan hyvinvoinnin haasteisiin.

Tutustu laajaan hyvinvointikertomukseen

Laaja hyvinvointikertomus on lakisääteinen kerran valtuustokaudessa julkaistava raportti kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä.

Turussa ikääntyneille asukkaille on tarjolla kattavat palvelut. Tulevina vuosina palveluntarve kasvaa ja muuttuu, sillä vuoteen 2040 yli 65-vuotiaita on Turussa viidennes enemmän kuin nyt. 

Laajan hyvinvointikertomuksen mukaan tällä hetkellä 75 vuotta täyttäneistä turkulaisista 89 prosenttia arvioi saavansa apua riittävästi, ja saman verran heistä huolehtii itsestään ilman suuria vaikeuksia. Puolen kilometrin matkan pystyy kävelemään ilman suuria vaikeuksia 80 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. 91 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona. Ikäihmisten laitosmuotoinen asuminen on kuitenkin Turussa hiukan yleisempää kuin muualla maassa. 

Ikäihmisten kokemus omasta terveydentilasta on viime vuosina muuttunut parempaan suuntaan. 75 vuotta täyttäneistä 58 prosenttia tuntee terveytensä huonoksi tai keskitasoiseksi. Vuonna 2013 luku oli kymmenen prosenttiyksikköä korkeampi. Yksinäisyyttä kokee 75 vuotta täyttäneistä yhdeksän prosenttia, joka on koko maan keskiarvon tuntumassa. 

Laaja hyvinvointikertomus valottaa, että 75 vuotta täyttäneistä turkulaisista 89 % arvioi saavansa apua riittävästi ja he myös huolehtivat itsestään ilman suuria vaikeuksia.  Neljä viidestä 75 vuotta täyttäneestä turkulaisesta kävelee puolen kilometrin matkan ilman suuria vaikeuksia.  

Poikkeustilanne koskettanut ikäihmisiä 

Koronaepidemian mukanaan tuomat rajoitukset ovat koskettaneet etenkin ikäihmisten arkea. Turussa on luotu nopeasti uudenalaisia palveluja senioreiden tueksi ja tehostettu olemassa olevia palvelukanavia. 

KomPAssi eli Varsinais-Suomen iäkkäiden asiakasneuvonta- ja ohjauspalvelu on toiminut poikkeusaikana tehostetusti niin maakunnan kuin myös Turun osalta. Turun kaupungin järjestämät senioreiden kauppa-apupalvelu ja vähävaraisille suunnattu hävikkiruokajakelu ohjattiin keväällä koronarajoitusten ollessa tiukumillaan yhden yhteydenoton perusteella palveluun.

Lisäksi Turun kaupunki on koordinoinut ikäihmisten poikkeusajan kuulumisten kartoittamista puhelimitse. Keväällä soiton saivat yli 80-vuotiaat turkulaiset ja kesällä aloitettiin yli 70-vuotiaiden tavoittelu. Soiton saavat ne ikäihmiset, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä. Puheluissa kysellään poikkeusajan kuulumisia ja kiinnitetään huomiota erityisesti iäkkäiden liikuntaan, liikkumiseen ja toimintakyvyn ylläpitoon. Myös henkinen hyvinvointi ja mahdollisten etäpalvelujen tarve kartoitetaan. 

Korona-aikana järjestöjen kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä. Esimerkiksi Liikkuva resurssikeskus on kiertänyt asuinalueita tiiviisti poikkeusaikana ja moni järjestö on tarjonnut keskusteluapua. Myös poikkeusajan kuulumisia kartoittavassa soittoringissä on mukana SPR:n ja seurakunnan vapaaehtoisia.

Uudenlaisia hyvinvoinnin palveluja etsitään ideakilpailussa

Syys-lokakuussa käynnissä olevassa ideakilpailussa haetaan ideoita turkulaisten hyvinvoinnin tukemiseen erityisesti korona-aikana. Hakukierroksen painopisteenä ovat  ikäihmisten toimintakyvyn vahvistamiseen tähtäävät palvelut. 

Ideakilpailun ensimmäinen kierros järjestettiin huhtikuussa, jolloin painotettiin myös ikäihmisten palveluita. Kevään kierroksella toteutettavaksi ideoiksi valittiin esimerkiksi yli 60-vuotiaille suunnattua lyhytterapeuttinen keskustelutuki ja vertaistuki, tasapainoharjoittelu, konsertti- ja yhteislaulukiertue palvelutaloissa sekä nuorten ikäihmisille tarjoama digituki.