Turun lentoasemalla Pohjois-Makedonian Skopjesta perjantaina 9.10. saapuville matkustajille tarjotaan koronavirustestiä uuden valtakunnallisen mallin mukaisesti ja matkustajat ohjeistetaan omaehtoiseen karanteeniin. Turkuun saapuu lentoja Skopjesta jälleen yli kuukauden tauon jälkeen.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA 

Pohjois-Makedonia kuuluu THL:n koronariskin arvioimista varten luodun liikennevalomallin punaiseen luokkaan ja maasta saapuvien kehotetaan jäävän 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Karanteeniaikaa voi lyhentää kahdella vähintään 72 tunnin välein otetulla negatiivisella koronatestillä.  

Jos Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuvalla henkilöllä on alle 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos koronatestistä, hän voi hakeutua toiseen koronatestiin 72 tunnin maassa oleskelun jälkeen. Jos myös sen testin tulos on negatiivinen, 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin voi keskeyttää. Karanteenin voi keskeyttää myös, jos Suomessa vähintään 72 tunnin välein tehtyjen kahden testin tulokset ovat negatiivisia.  

Mikäli matkustaja haluaa lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta koronatesteillä, hänen tulee hakeutua maahan saapumisen jälkeen koronatestiin esimerkiksi oleskelukunnan terveyskeskukseen tai omaan työterveyshuoltoon.   

Skopjesta tulee jatkossa lentoja Turkuun tämän hetken tietojen mukaan kerran viikossa.  

Koronavirustestien tuloksista tiedotetaan alkuviikosta.

Lentokenttätoimintaa on valmisteltu yhteistyöryhmässä, johon kuuluvat Turun kaupungin ohella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Aluehallintovirasto, Rajavartiolaitos, Finavia ja lentoyhtiöt.  

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti keskeyttää elokuun lopulla lentoyhteyden Pohjois-Makedonian Skopjen ja Turun välillä kahdeksi viikoksi 28.8.–10.9. Lentoyhtiö Wizzair jatkaa lentoja 9.10.2020.  

Skopjesta saapuvien matkustajien koronatestit aloitettiin Turun lentoasemalla lauantaina 8.8. Ne jatkuivat tiistaihin 25.8.2020 asti. Koronavirus löytyi kuudella Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla yli 60 matkustajalta.