Turussa on todettu kaiken kaikkiaan 386 koronavirustartuntaa (8.10. klo 17.30). Lisäystä edellisviikkoon on hieman yli 40 uutta tartuntaa.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA 

Turussa on todettu kaiken kaikkiaan 386 koronavirustartuntaa (8.10.2020 klo 17.30). Lisäystä edellisviikkoon on hieman yli 40 uutta tartuntaa. Karanteenissa on lähes 600 turkulaista. Viime viikkoina koronaepidemia on kiihtynyt voimakkaasti koko Suomessa.

Tartuntoja on löytynyt useista oppilaitoksista, mm. Puolalan ja Yli-Maarian kouluista, Turun normaalikoulusta, Turun ammatti-instituutista, Lausteen päiväkodista sekä Pilke päiväkodit Oy:n Pilke Välskäristä. Myös nuorisokeskus Vimmassa on ollut altistumistilanne. Tartuntatautiviranomaiset ovat kartoittaneet altistuneet ja antaneet tarvittavat karanteeniohjeet. Lisäksi tartuntoja on todettu eri yökerhoista tai ravintoloista. Myös ulkomailta tulee edelleen tartuntoja. Suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia. Tartunnanlähteet ovat tällä hetkellä valtaosin jäljitettävissä. 

Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä linjasi 6.10., että koko Varsinais-Suomi on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Ilmaantuvuusluku asukaslukuun suhteutettuna oli 18,8 (6.10.2020). Koronapandemian vaiheet ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Maskisuositus koko maakuntaan

Alueellinen maskisuositus laajeni 3.10. koskemaan kaikki julkisia tiloja, joissa turvavälien pitäminen ei ole aina mahdollista. Kasvomaskien käyttöä suositellaan mm. julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, 2. asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Lisäksi työ- ja vapaa-ajan matkoilla on syytä muistaa maskin käyttö julkisessa liikenteessä. Turun kaupunki on suositellut maskin käyttöä joukkoliikenteessä matkustaville jo elokuusta lähtien. 

– Nyt jokaisen tulee kantaa yhteiskuntavastuu ja huolehtia maskien käytöstä sekä muista koronatoimista. Epidemiatilanne on selkeästi kiihtynyt ja siksi jokaisen pitää huolehtia varotoimista. Edelleen julkisissa tiloissa ja kaupoissa valitettavan harvalla on maski, joten nyt on aika ottaa maskit käyttöön. Jos saat koronavilkkuhälytyksen, niin seuraa koronavilkun ohjeita,  tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa. 

Lähtökohtaisesti jokainen turkulainen maksaa maskinsa itse. Turun kaupunki huolehtii kuitenkin kaikkien haavoittuvimmassa asemassa oleville maskit maksutta. Turussa on jaettu maksuttomia kangasmaskeja vähävaraisille jo elokuusta lähtien. Syyskuussa maskien jako laajeni vähävaraisiin lapsiperheisiin. Maskeja jakavat eri järjestöt, diakoniatyö sekä seurakunnat.

Turkulaisille Omaolon kautta sähköinen ajanvaraus koronavirustestiin

Turun kaupunki on yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa avannut Omaolon koronavirustaudin oirearvioon sähköisen ajanvarauksen koronavirustestiin. Jatkossa turkulainen saa automaattisesti ajan Tykslabin näytteenottopisteeseen, mikäli oirearvion perusteella testeille on tarvetta. Alkuvaiheessa Omaolon kautta ohjautuu n. 300 asiakasta koronavirustestiin, määrää on tarkoitus lisätä tulevina viikkoina. 

Turun terveysasemilla varataan viikossa n. 2000 aikaa koronavirustestiin. Sähköisen ajanvarauksen avulla asiakas saa ajan nopeammin ja hoitohenkilökunnan työaikaa vapautuu muihin työtehtäviin. Kehitystyön alla on myös negatiivisen testituloksen automaatti-ilmoitus. Alle 16-vuotiaita suositellaan täyttämään Omaolon oirearvio aikuisen kanssa, sillä lomakkeen lähettäminen vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Jos Omaolon oirearvio suosittelee alle 15-vuotiaalle testiin tai päivystykseen hakeutumista, tulee aika varata Turun koronaneuvontapuhelimesta, p. 02 266 2714.

Kaupunginjohtajan infotilaisuus 9.10.2020: