Lokakuun puolesta välistä alkaen vanhusten asumispalveluiden asukkaat ja omaiset voivat keskustella keskenään myös videopuheluiden avulla. Jokaiseen omassa osoitteessa sijaitsevaan asumispalvelutaloon on hankittu oma tablettitietokone telineineen.

Etäviestintäpalvelun käytön suunnittelu aloitettiin vanhuspalveluissa kesäkuussa.

- Lokakuun 15. olemme valmiita ottamaan sen käyttöön. Videopuhelut tuovat omaiset ja ystävät lähemmäs asukkaitamme ja varmasti piristävät heidän päiväänsä. Ne myös helpottavat erityisesti kauempana asuvien omaisten yhteydenpitoa, kertoo yksikön esimies Elisabeth Grünberg-Liuska Turun kaupungin vanhus- ja vammaispalveluista.

- Teknologian avulla pystymme nyt lisäämään ikäihmisen ja hänen läheisensä turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Yhteydenpito tuttuihin voi olla vanhukselle tärkeämpää kuin hoidollisten asioiden hoitaminen, toteaa vanhusten asumispalvelujen päällikkö Riitta Karjalainen Turun kaupungilta.

Jokaiseen taloon oma tabletti ja teline

Palvelua pilotoidaan ja sen käyttöönottoa varten on hankittu yhteensä 11 Android-tablettitietokonetta telineineen. Jokaiseen asumispalveluiden taloon tulee yksi tabletti. Jokaiseen tablettiin voi linkittää kymmenen omaista ja asukas voi olla videopuheluyhteydessä omaiseensa hoitajan avustuksella. Omainen voi käyttää palvelua omalla älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella ladattavalla VideoVisitFamily-sovelluksella.

Joka talossa on VideoVisit-ohjelman ylläpitäjiä, jotka hallinnoivat ohjelmaa, huolehtivat omaisten linkityksestä oikeaan laitteeseen sekä neuvovat asukkaita, omaisia ja henkilökuntaa laitteiden ja ohjelman käytössä.

- VideoVisit-pilotilla tavoitellaan korkeaa digiosaamista ja kykyä hyödyntää digimahdollisuuksia myös hoitajien työssä. Pilotista kerätään kokemukset sekä asukkailta että hoitajilta ja hyödynnetään niitä jatkossa, Karjalainen kertoo.

Vanhusten asumispalveluissa on käytössä VideoVisit Oy:n tarjoamaa etäviestintäpalvelua ajalla 1.6.2020 - 30.10.2021.