Turun kaupunginsairaalassa geriatriaan erikoistuvana lääkärinä työskentelevä Teemu Kipinoinen nostaa parhaiksi puoliksi työssään mainiot työkaverit ja osaavan työyhteisön. Töihin kaupunginsairaalan houkutti erityisesti mahdollisuus oppia kokeneilta geriatrian alan kollegoilta.

Teemu Kipinoinen aloitti työskentelyn Kaupunginsairaalassa viime vuoden marraskuussa. Aluksi hän tuli suorittamaan palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyskoulutukseen liittyvää neljän kuukauden käytännön jaksoa. Tämän jälkeen hän jatkoi geriatrian erikoislääkärikoulutusta.

Kaikki sairaalan osastot tutuksi

Erikoistuvat lääkärit työskentelevät Kaupunginsairaalan kaikilla osastoilla. Tavoitteena on, että erikoistuva lääkäri voisi työskennellä samassa pisteessä 2–3 kuukautta yhtäjaksoisesti, jotta ehtisi omaksua olennaisimmat asiat omaan osaamispankkiinsa.

- Tällä hetkellä työskentelen geriatrisessa arviointiyksikössä osana moniammatillista tiimiä, johon kuuluu lääkärien lisäksi osastolta hoitajia, fysioterapeutteja sekä sosiaalityöntekijä, Teemu Kipinoinen kertoo.

Potilaat ohjautuvat osastolle joko talon oman geriatrisen poliklinikan kautta, yhteispäivystyksestä tai suoraan lähetteellä kokonaistilanteen selvittelyyn.

- Tavanomainen päiväni koostuu normaalien osastokiertojen ja kotiutusten lisäksi viikoittaisista moniammatillisista kuntoutusmeetingeistä, osastoselvittelyihin tulevien potilaiden kokonaisvaltaisista geriatrisista arvioista sekä monenlaisista toimenpiteistä polvipunktiosta askites- tai pleuradreneerauksiin, hän jatkaa.   

Normaalitilanteessa Kaupunginsairaalassa on myös aktiivista viikoittaista toimipaikkakoulutusta. Lisäksi geriatrian oppiaine järjestää geriatrian professorin sisällöllisesti koordinoimia koulutuksia. Koulutukset ovat nyt vasta hiljattain käynnistyneet uudelleen koronaepidemiatilanteen aiheuttaman tauon jälkeen.

Päivystysvuoroja on säännöllisesti muutama vuoro kuukaudessa.

Talossa on kaksi päivystäjää vuorokauden ympäri, joten yksin ei tarvitse koko talon asioita hoitaa.

- Talossa on kaksi päivystäjää vuorokauden ympäri, joten yksin ei tarvitse koko talon asioita hoitaa. Päivystykset ovat keskimäärin sopivan työteliäitä, useimmiten myös nukkumaankin ehtii kohtalaisesti.

Osaava työyhteisö, jossa konsultointi on mutkatonta

Kaupunginsairaalassa saa Teemun mukaan hyvin oppia kokeneilta ja taitavilta kollegoilta laajasti usealta eri geriatrian osaamisalueelta. Hänelle Kaupunginsairaalassa työskentely tuntui siksikin luontevalta paikalta kerryttää osaamistaan osana erikoislääkärikoulutusta. Lisäksi talossa on erinomaista osaamista useiden eri sisätautien alojen ja neurologian osalta täydentämässä oppimista.

- Työsopimukseni jatkuu nyt vuoden loppuun asti, jonka jälkeen jään vielä hetkeksi tutkimusvapaalle ennen kuin saan erikoislääkäritutkinnon valmiiksi.

Mikä työssä on parasta ja mikä tuottaa haasteita?

Parasta ovat ehdottomasti mainiot työkaverit ja osaava työyhteisö. Talosta löytyy erittäin laaja-alaisesti osaamista useilta erikoisaloilta ja konsultoiminen on mutkatonta matalan kynnyksen toimintaa.

- Parasta ovat ehdottomasti mainiot työkaverit ja osaava työyhteisö. Talosta löytyy erittäin laaja-alaisesti osaamista useilta erikoisaloilta ja konsultoiminen on mutkatonta matalan kynnyksen toimintaa.

- Haastavinta on ison kaupungin monimutkaisessa palvelujärjestelmässä luoviminen, kun yritetään rakentaa potilaille paras mahdollinen jatkosuunnitelma vielä osastolta kotiutumisen jälkeen.

Erikoislääkäriksi valmistumisen jälkeen hän haluaa työskennellä työpaikassa, joka mahdollistaa monipuolisen kliinisen työn ohella ammatillisen ja tieteellisen kehittymisen jatkossakin.