Sitran järjestämässä Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailussa etsittiin suomalaiskunnissa kesällä 2020 toteutettavia kiertotaloutta edistäviä hankkeita ja kokeiluja. Kilpailuun saapui 30 hakemusta. Voittajiksi valittiin kymmenen hanketta, joissa kiertotaloutta edistetään eri näkökulmista. Turun kiertotaloushanke menestyi ja sai Sitran rahoituksen, jolla elo-syyskuuksi palkattiin hanketyöntekijäksi Paula Malleus.

Kierrätysmuodin pioneeri Paula Malleus / Kuva: Andreas Haals

Työsuhteen aikana oli tarkoitus suunnitella uusi tuote tai tuoteperhe, joka olisi sisustustuote, käyttöesine, taidetekstiili, vaate tai asuste, tms. työntekijän osaamisen mukaan. Malleus pisti tavoitteesta hieman paremmaksi ja suunnitteli kokonaisen malliston.

Kiertotalous ei ole Malleukselle vieras sana. Kädenjälki on näkynyt mm. itsenäisyyspäivän vastaanotolla Linnan juhlissa, johon hän on valmistanut juhlapukuja poistotekstiilistä.

- Lähdin kehittelemään uusiotuotteita farkkukankaasta, sillä sitä tulee lajittelupisteisiin ihan hillittömästi. Farkku on monikäyttöistä ja varioivaa; sitä on joustavaa, koppuraista, peltiä, sileää, punaista, sinistä jne. Ja toisaalta yhden farkkukangaskilon tekemiseen käytetään 11 000 litraa vettä. Aivan käsittämätön määrä – tuntuu pahalta, jos tuo vesimäärä vain kaadetaan viemäristä alas, Malleus tuumii. 

- Suunnittelin farkkukankaasta malliston, jossa on sekä pientuotteita että vaatteita. Valmistuneeseen pientuotesarjaan kuuluu mm. passipussi, koruja ja olkakassi. Vaatepuolelle kehitin väljiä käyttöasuja, jotka ovat helposti lähestyttäviä mutta kuitenkin puhtaanselkeitä designtuotteita.

Kaavaa tekemässä / Kuva: Paula Malleus

Kiertotalous voi parhaimmillaan toimia kunnalle kilpailuvalttina

Malleus työskenteli Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen, Työpisteen, toimipaikassa Kanslerintiellä, jossa toimii myös kaupungin poistotekstiilin lajittelu. Kiertotalouden kehittäminen tukee kaupungin kestävän kehityksen strategiaa ja on askel kohti Turun tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Lajitteluun tuleva materiaali on Lounais-Suomen Jätehuollon keräämää. Kunnille kiertotalous voi olla kilpailuvaltti, joka vahvistaa alueen elinvoimaisuutta ja auttaa saavuttamaan ilmastotavoitteet.

Konkari kehuu Turun kaupungin osallistumista kestävän kehityksen haasteeseen.

- Kanslerintiellä on puitteet ja laitteet. Hyvin harvoissa tiloissa on yhtä aikaa sekä ompelimo että tekstiilivirtaa. Tämä tarjoaa isoja mahdollisuuksia ja näkisin, että tässä olisi hyvät saumat vaikka opinnollistamiseen. Tulevaisuudessa kiertotalous tulee tarjoamaan enenevässä määrin työpaikkoja, Malleus kertoo

Maskituotanto on pitänyt kiireisenä

Turun kaupunki on jakanut vähävaraisille maskeja, ja tuotannosta on vastannut Työpiste.

- Maskiompelu on ollut ykkösprioriteetti ompelimossa, joten mallistosta ei ole voitu siirtää vielä mitään tuotantoon. Paulan iso panostus näkyy tällä hetkellä enemmänkin inspiroijana, erilaisten mahdollisuuksien herättelijänä ja tekniikoiden opettajana. Toivottavasti mallistosta saadaan ainakin joitain osia tulevaisuudessa tuotantoon asti, työnjohtaja Kirsi Ailio miettii.