Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu n. 60 uutta koronavirustartuntaa (ke 14.10 – ti 20.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 484 tartuntaa (THL 20.10. klo 12). Negatiivisista koronavirustestien tuloksista ilmoittava tekstiviestirobotti on myös otettu käyttöön.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA 

- Koronatilanteen hallitsemiseksi on erittäin tärkeä noudattaa edelleen koronavarotoimia, koska tilanne ei ole toivotunlainen. Epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa ja olisi tärkeää saada suunta käännettyä kohti perustasoa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo huolestuneena.

Jokaisen turkulaisen on tärkeä miettiä, miten omassa elämässään voi vähentää riskiä koronatartunnalle. Koronavirusinfektioon sairastunut on tartuttava jo 1-2 päivää ennen oireiden alkamista ja siksi terveenäkin on tärkeää noudattaa varotoimia

Skopjen ja Gdanskin koneiden matkustajien koronavirustartunnat

Viranomaiset olivat vastassa Gdanskista saapuvaa konetta torstaina 15.10. Turkuun saapui 50 matkustajaa, joista testattiin 18. Yhdelläkään testatuista ei löytynyt koronavirustartuntoja.

Perjantaina 16.10 Skopjesta Turkuun saapui 77 matkustajaa, joista testattiin 56 matkustajaa. Heistä kahdelta löytyi koronavirustartunta.

Puola ja Pohjois-Makedonian Skopje kuuluvat molemmat THL:n koronariskin arvioimista varten luodun liikennevalomallin punaiseen luokkaan.

Turun kaupungin yksiköissä todetut koronavirustartunnat

Katariinan koulussa on todettu koronavirustartunta 13.10. Tämän lisäksi Topeliuksen koulussa on 16.10. todettu koronavirustartunta. Molemmissa kouluissa altistuneet oppilaat ja heidän perheensä sekä koulujen työntekijät ovat saaneet tiedot altistumisestaan sekä toimenpideohjeet karanteenista tartuntatautiviranomaisilta.

Turun kaupungin koronatartunnat ja altistumiset syksyltä 2020 on koottu taulukkoon turku.fi-sivustolle: turku.fi/koronatartunnat

Taulukon avulla kuntalaisten on helpompi seurata, missä tartuntoja ja altistumisia on ollut. Jatkotartunnat sekä muiden kuntien asukkaiden tartunnat eivät näy taulukossa. Sivua päivitetään saatujen tietojen mukaisesti kaupungin tiedossa olevista tartunnoista. Tieto tartunnoista ja altistumisista kerrotaan aina ensin asianosaisille. Taulukko on kaupungin ylläpitämä koonti, viralliset luvut löytyvät aina THL:n koronakartalta.

Negatiivisesta koronavirusnäytteestä automaattisesti tekstiviesti matkapuhelimeen

Turkulaisten Omaolo.fi-palvelussa täyttämien koronavirustaudin oirearvioiden määrä kasvaa tasaisesti. Kaikki sähköisesti tarjolla olevat testausajat on varattu nopeasti ja varattavia aikoja lisätään palveluun koko ajan.

Jos koronavirustestissä olleella turkulaisella asiakkaalla on Turun potilastietojärjestelmässä puhelinnumero tallennettuna, hän saa negatiivisesta koronavirusnäytteestä automaattisesti tiedon tekstiviestillä matkapuhelimeensa. Jos puhelinnumeroa ei ole potilastietojärjestelmässä tallennettuna, tekstiviesti ei lähde asiakkaalle. Tuloksen voi tarkistaa myös Omakanta-palvelussa. 

Lapset, joilla ei ole omaa puhelinnumeroa, saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, mikä heillä on potilastietojärjestelmässä. Automaattinen tekstiviesti lähtee asiakkaalle kahdesti päivässä eli tulokset ilmoitetaan klo 14 ja klo 21 jälkeen jokaisena viikonpäivänä.

Asiasanat: