Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 57 uutta koronavirustartuntaa (ke 21.10.- ti 27.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 541 tartuntaa (THL 27.10. klo 8). Turussa koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA 

Viime aikoina on lisääntyvästi peruttu jo varattuja koronavirustestin aikoja. Turun kaupunki muistuttaa, että aikoja ei saisi perua. 

-Jos terveydenhuollon henkilöstö tai Omaolo-palvelu kehottaa oireiden perusteella hakeutumaan koronavirustestiin ja aika on jo varattu, sitä ei saa perua. Nyt on nähtävissä ilmiö, että flunssaiset ihmiset peruvat testiaikojaan. Koronapandemian kannalta on todella tärkeä käyttää varattu aika, vaikka oireet olisivatkin lievittymässä,  muistuttaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.  

Koronatestausta tehdään myös koronapandemian hallitsemiseksi. Vaikka osalla oireet ovatkin hyvin lievät, on diagnostiikka tärkeää tartuntojen jäljittämiseksi.  

Koronapandemian aikana influenssarokotteen ottaminen on erityisen tärkeää 

Riskiryhmäläisten kausi-influenssarokotukset käynnistyvät 4.11.2020. Koronapandemian vuoksi rokotukset järjestetään tänä vuonna Turun messukeskuksessa, jossa rokotukset on mahdollista järjestää riittävän väljästi turvavälit ja hygieniakäytännöt huomioiden. Rokotuksiin tulee varata aika, sillä paikan päällä ei saa muodostua jonoja.

Helpoiten rokotuksiin voi varata ajan sähköisesti: www.turku.fi/influenssa 

Myös puhelimitse on mahdollista varata aika influenssarokotukseen. Ajan saa soittamalla Turun koronaneuvontapuhelimen yhteyteen avatusta influenssalinjasta, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8-15).  

Turun kaupunki toivoo, että mahdollisimman moni hyödyntäisi sähköistä ajanvarausta vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Erityisen tärkeä influenssarokotteen ottaminen on riskiryhmille ja heidän lähipiireilleen. Aikoja Turun messukeskuksen joukkorokotuksiin on hyvin saatavilla. 

-Koronapandemian vuoksi emme voi järjestää tuhansien ihmisten rokotuksia terveysasemien ahtaissa tiloissa, vaan joudumme osaltamme noudattamaan aluehallintoviraston ja THL:n ohjeita rokotustapahtuman järjestämisessä, Peltoniemi muistuttaa. 

Messukeskuksessa ajanvaraukselliset rokotukset jatkuvat 4.12.2020 saakka. Turun kaupunki on järjestänyt rokotuksiin erillisen bussilinjan. Linja 100 kulkee ti-to klo 8–18 sekä pe klo 8–16 Turun Messukeskukseen 40 minuutin välein.  Messukeskusten rokotusten jälkeen kausi-influenssarokotuksia saa aiempien vuosien tapaan Turun terveysasemilta ajanvarauksella joulu- ja tammikuun ajan sekä tarvittaessa sen jälkeenkin. THL ei toteuta tänä vuonna ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta koronapandemian vuoksi. 

Uusi linjaus sisäliikuntapaikoille: maskia tulee käyttää kaupungin sisäliikuntatiloissa  

Turun kaupunki edellyttää nyt kaikkia yli 15-vuotiaita kaupungin sisäliikuntatilojen käyttäjiä pitämään maskia. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. 

-Tavoitteena on vähentää edelleen viruksen leviämisen riskiä ja pystyä jatkamaan lasten ja aikuisten harrastetoimintaa mahdollisimman turvallisesti, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. 

Lue lisää linkistä: Ohjeet ja suositukset Turun kaupungin liikuntapaikkojen käyttäjille

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen kaikissa vapaa-ajan tiloissa. Epidemiologisen arvion perusteella katsotaan kuitenkin, että sisäliikuntatiloissa on perusteltua suosituksen sijasta edellyttää kasvomaskin käyttöä. 

Ohjeistus vastaa pääkaupunkiseudun koronaan liittyvän koordinaatioryhmän antamaa maskilinjausta.  Linjauksesta on keskusteltu myös C21-kaupunkien kesken ja päätetty, että jokainen kaupunki linjaa yhteiset suositukset vastaamaan oman kaupungin epidemiologista tilannetta. 
 
Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja. 

Kaupungin työntekijät valvovat ja ohjaavat maskin käyttöä. Jokaisen tulee hankkia itse omat maskinsa. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. 

Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi Turku on jo rajoittanut osallistujamääriä esimerkiksi pukuhuoneissa, ja tarvittaessa niitä rajoitetaan lisää. 

Urheiluseurat ovat toimineet erityisen mallikkaasti 

Turku kiittää turkulaisia urheiluseuroja erittäin vastuullisesta ja kattavasta toiminnasta koronapandemian hillitsemiseksi. Turussa liikuntapaikoilta ei ole todettu tartuntaketjuja tai vakavia altistumisia, koska seuroissa on alusta lähtien huolehdittu koronaohjeistuksista huolellisesti.   

-Seurojen toiminta on ollut ensiluokkaista, ja olen iloinen siitä, että jokainen toimija tekee parhaansa koronan taltuttamiseksi. Maskisuositukset ja muut koronaohjeet tähtäävät kaikki yhteiseen hyvään ja kaikkien eduksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. 

Vapaa-ajantoiminta kaupungin tiloissa

Suurin osa Turun todetuista koronatartunnoista tulee edelleen muista vapaa-ajan toiminnoista kuin liikunnan tai kulttuurin parista. Tartuntaketjuja löytyy runsaasti yksityisistä juhlista ja tapaamisista. 

Turussa kaupungin toimipisteet pidetään auki. Asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien tosiasiallista toteutumista tiloissa seurataan aktiivisesti. Tarvittaessa tilassa olevien määrää tai palvelutoimintaa rajoitetaan henkilöstön toimesta. Mikäli turvaetäisyyksien toteutumista ei voida muulla tavoin tosiasiallisesti varmistaa, asiakasmäärää voidaan rajata normaalia pienemmäksi. Joissakin tiloissa tämä voi jo nyt tarkoittaa asiakasmäärän rajaamista pienemmäksi kuin puoleen normaalista. Julkisia tiloja ovat muiden muassa uimahallit, liikuntahallit, nuorisotilat, kulttuuritilat, museot ja kirjastot. 

Harrastustoiminta ja vapaa-ajan toiminta muissa kuin kaupunkien hallinnoimissa tiloissa 

Turun kaupunki vetoaa voimakkaasti yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten toimijoiden hallinnoimiin tiloihin ja toimintaan, että ne noudattaisivat samoja toimintatapoja kuin kaupunki viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.  
 
Yksityisiin sisäliikuntatiloihin suositellaan asetettavaksi velvoite käyttää kasvomaskia edellä kuvattujen periaatteiden mukaisesti. Kaupungin vapaa-aikatoimiala tarjoaa neuvontaa ja ohjausta linjausten toteuttamiseen, ja urheiluseuroja on jo informoitu uusista linjauksista.  

Turun kaupunki kannustaa myös koko henkilöstöään maskien käyttöön 

Turun kaupunki kannustaa henkilöstöään maskien käyttöön jakamalla kaikille työntekijöilleen kaksi kangasmaskia. Kangasmaskit on tarkoitettu työkäyttöön niissä tilanteissa, jolloin etäisyyksiä voi olla vaikea noudattaa esimerkiksi kokouksissa, taukotiloissa ja työpaikalle julkisilla liikennevälineillä kuljettaessa. 

 Kangasmaskit eivät korvaa työnantajan riskiarvioinnin perusteella määrittelemiä työssä käytettäviä suojaimia. Tällaisia suojaimia on Turun kaupungin työpaikoissa käytössä muun muassa hyvinvointitoimialalla, toisen asteen oppilaitoksissa sekä asiakaspalvelupisteissä. 

 - Jakamalla kangasmaskit koko henkilöstölle haluamme painottaa, kuinka tärkeää on kaikin keinoin estää koronaviruksen leviäminen. Käsihygienia, turvavälit ja yskimishygienia ovat edelleenkin koronan torjunnassa avaintekijöitä, muistuttaa kaupunginjohtaja Minna Arve.   

Kangasmaskit jaetaan kaupungin henkilöstölle marraskuussa. Ne ommellaan Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen Valmennuspisteessä (ent. Työkeskus). 

Koronavirustapauksia yksittäisissä oppilaitoksissa ja päiväkodeissa 

Yksittäisiä koronavirustartuntoja on todettu seuraavissa paikoissa: Hepokullan ja Piinokankadun päiväkodeissa, Turun ammatti-instituutin Ruiskadun kampuksella, Turun normaalikoululla ja Turun aikuiskoulutuskeskuksessa. Altistuneet henkilöt on kartoitettu ja lähikontakteiksi määritellyt henkilöt on ohjattu karanteeniin.  

Tiedot koronatartunnoista löytyvät kootusti kaupungin verkkosivulta:  www.turku.fi/koronatartunnat