Linnanniemen ideakilpailun on voittanut liettualais-suomalaisen After Partyn kilpailuehdotus ”Kolme palaa”. Toiselle sijalle sijoittui Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n kilpailutyö ”H2Å” ja kolmanneksi Liisa Heinosen ja Henri Jessen-Juhlerin työ nimeltä ”Kolme”. Palkitut uutta merellistä kaupunginosaa visioivat työt saivat kiitosta mm. Turun linnan roolin kunnioittamisesta sekä alueelle suunniteltujen toimintojen tasapainoisuudesta.

Palkitut

Voittoisan Kolme palaa -työn tekijätiimi.

1. palkinto "Kolme palaa"
After Party / Giedrius Mamavicius, Gabriele Ubareviciute ja Santtu Hyvärinen
Sitowise / Matias Härme ja Esa Hartman

2. palkinto ”H2Å”
Mikko Rusanen, Jesse Anttila, Noora Lahdenperä, Marius Savickas, Salvador Gazga ja Tommi Junnola

3. palkinto ”Kolme”
Liisa Heinonen ja Henri Jessen-Juhler

Lunastukset

”The Urban Archipelago”
STED / Rosa Siri Lund, Sofie Yde, Anne Sofie Lok, Søren Lahn, Sophie Louise Andrews, Cæcilie Skovmand 
ALL / Kristian Langkilde, Kasper Lorentzen, Mads Frølund Poulsen, Michael Anyanwu

”Tides”
Studio A/H / Inka Norros, Sini Coker, Hannele Cederström ja Kirsti Paloheimo

Kunniamaininnat

”Visionnaire”
Petri Laaksonen

”Kohtaamisia”
Andrei Periainen, Juha Riihelä

”Down by the River”
L Arkkitehdit Oy, VSU Oy, Ethica Oy, WSP Oy, Ola Design Oy

”Soul Mate”
Janne Leino ja Edgars Racins

”Uomat”
Niklas Turunen, Tommi Junnola, Eveliina Kunnaton

Kilpailun arvostelupöytäkirja (pdf 10 Mt)

Turun linnan ympäristön alueelle järjestettiin keväällä 2020 Linnanniemen kansainvälinen ideakilpailu, jonka tavoitteena oli löytää tälle monin tavoin merkittävälle alueelle kattava kokonaisidea sekä monipuolisia kehittämisvaihtoehtoja.

- Kilpailuohjelma ohjasi vahvasti arvokkaan ympäristön kunnioittamiseen ja tätä tavoitetta ehdotukset toteuttivat hyvin. Parhaissa ehdotuksissa historiallista ympäristöä on korostettu kauniisti ja alueen merellinen sijainti on huomioitu luotaessa uutta kaupunkia persoonallisin tavoin, kiittää palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Minna Arve.

Voittajatyössä ”Kolme palaa” Linnanniemen alue on nimensä mukaisesti jaettu kolmeen osaan, joilla on omat toiminnalliset erityisluonteensa. Alueet ovat saaneet suunnittelijoilta nimet Uusi Linnanpuisto, Merikortteli ja Satamakaupunki. Palkintolautakunta piti työn erityisansioina sen herkkyyttä ja tasapainoisuutta. Kolmijakoinen perusratkaisu kunnioittaa Turun linnaa ja luo laajan puistoalueen linnan ja joen välille.

- Tuomalla luonto vahvasti takaisin Linnanniemeen voidaan saavuttaa kaivattu linkki kaupungista saaristoon. Kolmen toiminnallisesti erilaisen alueen ansiosta kokonaisuudesta on saatu tasapainoinen ja monipuolinen. Kilpailun kolme palaa myös symboloivat Turun ominaispiirteitä, kertoo After Partyn arkkitehteihin lukeutuva Giedrius Mamavicius.

Toiseksi sijoittuneen kilpailutyön ”H2Å” palkintolautakunta arvioi ratkaisuiltaan omaperäisimmäksi. Siinä Linnankadun akselin ja täydennysrakentamiskortteleiden vahvojen linjausten myötä muodostuu nykytilasta ja muista kilpailuehdotuksista selvästi poikkeava tilarakenne: linna suuntautuu merta eikä jokea kohti.

Kolmanneksi sijoittunut työ ”Kolme” sai kiitosta onnistuneesta ja maltillisesta kokonaisratkaisusta. Ehdotuksessa rakentaminen on kauttaaltaan matalaa, mikä jättää Turun linnan hallitsemaan kaupunkikuvaa. Suunnitelmassa on kiinnostavia ulkotiloja ja lupaavia tilasarjoja ja se muodostaisi epäilemättä miellyttävää kävelykaupunkia.

Havainneilmakuva Linnanniemen kilpailun ykköspalkitusta työstä Kolme palaa. Kuva: After Party.

Kilpailijat olivat perehtyneet tehtäväänsä huolella

- Kilpailutehtävän vaativuus ja moninaisuus on varmasti vaikuttanut siihen, että ehdotukset sisältävät poikkeuksellisen vahvaan analysointiin perustuvia luovia ideointeja alueen monipuolisiksi tulevaisuuskuviksi. Tämä materiaali on suureksi hyödyksi myös jatkossa, sanoo palkintolautakunnan varapuheenjohtaja, kaupunkikehitysjohtaja Timo Hintsanen.

Jatkovaiheessa tavoitteena on tutkia yhdessä kaupunkilaisten, elinkeinoelämän edustajien ja muiden kumppaniemme kanssa, miten hyviksi arvioituja piirteitä voidaan parhaalla tavalla yhdistää toimivaksi ja vetovoimaiseksi kokonaisuudeksi.

Palkittujen töiden lisäksi kaupunki päätyi lunastamaan käyttöönsä vielä kaksi työtä: tanskalaisen STEDin ja Atelier Lorentzen Langkilden ehdotuksen ”The Urban Archipelago” ja Studio A/H:n ehdotuksen ”Tides”.

    - Jatkovaiheessa tavoitteena on tutkia yhdessä kaupunkilaisten, elinkeinoelämän edustajien ja muiden kumppaniemme kanssa, miten hyviksi arvioituja piirteitä voidaan parhaalla tavalla yhdistää toimivaksi ja vetovoimaiseksi kokonaisuudeksi. Meillä on nyt erinomaiset ainekset rakentaa Linnanniemestä se historiaa ja merellisyyttä nykyaikaiseen kaupunkikulttuuriin luovasti yhdistävä urbaani keidas, jota tässä kehittämistyössä tavoittelemme. Puitteet eivät voisi olla komeammat, Timo Hintsanen sanoo.

    Kaikille avoimen kansainvälisen Linnanniemen ideakilpailun järjesti Turun kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa 9.1.–28.5.2020. Kilpailuun saatiin kaikkiaan 127 ehdotusta Suomesta ja ulkomailta.