Turun kaupunki julisti avoimen taidekilpailun Tommilankadun päiväkodin uudisrakennukseen sijoitettavasta taidekokonaisuudesta alkukesällä 2020. Määräaikaan mennessä saapui yhteensä 104 teosehdotusta 76 taiteilijalta, joista kolme palkittiin.

Tuomariston jäsenet

Marjo Aurekoski-Turjas, tutkija, Turun museokeskus
Anne Hyvätti, aluepäällikkö, Turun kaupunki
Anssi Kasitonni, kuvataiteilija, Suomen Taiteilijaseura ry:n nimeämä edustaja
Hertta Kiiski, kuvataiteilija, Suomen Taiteilijaseura ry:n nimeämä edustaja
Riitta Kormano, intendentti, Turun museokeskus
Jaana Ratia, päiväkodinjohtaja, Turun kaupunki
Apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, Turun museokeskus
Matti Toivonen, rakennuttajainsinööri, Turun kaupunki
Mikko Uotila, arkkitehti, Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy

Kilpailun tuomaristo päätyi henkilökohtaisen etukäteisarvioinnin ja yhteisen keskustelutilaisuuden jälkeen olla jakamatta ensimmäistä palkintoa. Tuomaristo perustelee ratkaisuaan sillä, että yksikään ehdotuksista ei ollut täysin valmis tai soveltuva sellaisenaan toteutettavaksi, vaikka kilpailun anti olikin monipuolinen ja korkeatasoinen.

Jänöset, Helio ja Safarileikki palkittuina ehdotuksina

Korkein myönnetty eli toinen palkinto (3 000 euroa) myönnettiin turkulaisen kuvataiteilija Johanna Sinkkosen eläinaiheiselle ehdotukselle ”Jänöset”. Sinkkosen ehdotus kattaa kaikki kilpailuohjelmassa mainitut taiteen sijoituspaikat: julkisivun, ruokasalin ja portaikon. Ehdotuksen vahvuutena pidettiin kokonaisvaltaista ja ammattimaisella otteella tehtyä sekä koko rakennuksen kattavaa suunnitelmaa. Myös käytettyjen materiaalien moninaisuutta kiitettiin arvosteluissa. Tuomaristo jäi kaipaamaan julkisivuihin ja sisätiloihin suunniteltujen taide-elementtien vapaampaa visuaalista käsittelyä ja toisaalta tiukempaa tyylillistä yhteensovittamista. Ehdotus vastasi kuitenkin tuomariston mielestä kokonaisuudessaan parhaiten kilpailuohjelmassa kuvattuun tehtävänantoon. Ehdotuksen vahvimpana osa-alueena pidettiin rakennuksen molempiin julkisivuihin sijoitettuja jänisaiheita.

Kilpailun kolmas palkinto jaettiin Maija Luutosen ja Laura Merzin kesken. Molemmat palkittiin 2 000 euron palkintosummalla. Helsinkiläisen kuvataiteilija Maija Luutosen ehdotus ”Helio” edustaa rauhallista ja tasapainoista, lähes ei-esittävää luonnonkuvausta, jota tuomaristo piti hyvänä tasapainona päiväkodin muuten toimintaa täynnä olevaan arkeen. Lohjalla asuvan kuvittaja, kuvataiteilija ja tekstiilisuunnittelija Laura Merzin ehdotus ”Safarileikki” sisältää tyyliteltyjä eläinhahmoja ja ei-esittäviä graafisia kuva-aiheita, jotka ovat vapaasti sijoiteltavissa eri kokoisina ja muotoisina rakennuksen sisätiloihin. Tämän ehdotuksen osalta tuomaristo piti tyylillisestä irrottelusta sekä hahmojen ja muiden kuvallisten elementtien erilaisista sijoitusmahdollisuuksista.

Toteutettavat teokset ja teososat valitaan palkittujen ehdotusten pohjalta syksyn 2020 aikana osana päiväkodin rakennushanketta. Tommilankadun päiväkoti valmistuu käyttöön tammikuussa 2022.

Kilpailu toteutettiin sähköisen haun kautta 1.7.–30.9.2020 välisenä aikana ja se oli avoin kaikille Suomessa toimiville taiteilijoille ja taidetyöryhmille. Kilpailu järjestettiin salaisena eli tuomaristo ei tiennyt teosehdotuksia arvioitaessa tekijöiden henkilöllisyyttä.