Turun kaupungin alueellisen tiedon tietoalustan hackathon-haasteen voitti tiimi Dataatti ehdotuksellaan Turkkuses. Voittaneen tiimin takana on kolme Turun yliopiston tietotekniikan opiskelijaa.

Turun kaupunki on avaamassa lisää alueellista tietoa verkkoon. Ideoita esitettävän tiedon valintaan ja sen esittämistapaan haettiin Turku Citizen Dashboard Hackathon -haasteella, jonka voittaja julkistettiin SHIFT Business Festivaalissa 28.10.2020.

Haasteessa osallistujia pyydettiin innovoimaan uutta avoimen datan palvelua, joka sisältäisi juuri ne tiedot, joita asukkaat, alueen yritykset ja muut toimijat pitävät tärkeimpinä. Haasteella saadut ideat olivat kaupunkilaisten kommentoitavina kerrokantasi.turku.fi-palvelussa.

Tiimien välinen kisa ratkesi seuraavasti:

  1. sija: Tiimi Dataatti, toteuttajina Aleksi Väisänen, Petro Silenius ja Matias Lappalainen
  2. sija: Tiimi Meow, toteuttajana Olivier S
  3. sija: Tiimi Åboard, toteuttajina Tuomas Thorström ja Pyry Kantanen

Tavoitteena simppeli käyttöliittymä

Voittaneen tiimin tietoalustan nimi on Turkkuses ja sen keskiössä on kaupungin monien asukkaita koskevien palveluiden tuominen yhteen. Lisäksi ratkaisu painottaa kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksia ja ympäristöystävällisyyttä.

- Halusimme tuoda kaupungin päätöksenteon lähemmäs asukkaita, sillä Turun kaupungilla on paljon suuria projekteja tapahtumassa lähitulevaisuudessa. Mielestämme on tärkeää, että kaupunkilaisilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Halusimme samalla luoda yksinkertaisen käyttöliittymän, josta kaupunkilaiset näkevät yhdellä vilkaisulla kaiken kaupunkilaisia koskettavan tiedon. Tämä projekti opetti meille paljon ja toivomme näkevämme jonain päivänä Turkkuses-palvelun jokapäiväisessä toiminnassa, kertovat voittajat Aleksi, Petro ja Matias.

Näkymä Turkkuses-palvelun sivuilta.

Ratkaisun nykyisessä versiossa on mahdollista tarkastella kaupungin projekteja ja tapahtumia, Fölin tiedotteita, ilmanlaatua, hälytyksiä sekä käynnissä olevia Kerro kantasi -palvelun kuulemisia. Jatkokehityksenä on suunniteltu nykyisten ominaisuuksien kehittämistä sekä palautepalvelun tuomista palveluun. Sovellukseen voi tutustua osoitteessa www.turkkuses.fi.

Jatkokehittäen kaupunkilaisten käyttöön

Haaste toteutettiin osana kaupungin Smart and Wise Turku -kärkihanketta, jonka yksi keskeisistä tavoitteista on luoda kaupunkilaisille lisäedellytyksiä hyödyntää kaupungin tuottamaa dataa. Strategia- ja kehittämisjohtaja Rami Savila jakoi palkinnot SHIFT Business Festivaalissa. Palkintojenjako kuvattiin Vierailukeskus Joessa ja yleisö seurasi tapahtumaa virtuaalisella VirBELA-alustalla.

Rami Savila. Kuva: Rewan Kakl

- Oli ilo palkita taitava kärkikolmikko ja kaupunki odottaa mielenkiinnolla osallistujien ratkaisujen jatkokehitystyötä. Oli myös uudenlainen kokemus päästä kurkistamaan virtuaalisen SHIFTin tuotannon taakse, Savila sanoo.

- Meillä oli kunnia olla mukana lanseeraamassa hackathonia ja julkaisemassa voittajat tämän vuoden webstivalissa. Tämä vuosi oli kaikella tavalla jännittävä, kun siirryimme kokonaan virtuaaliseen tapahtuma-alustaan ja pääsimme myös itse elämään oppiemme mukaan. Onnea vielä hackathonin voittajille, toivottaa SHIFTin tuore toimitusjohtaja Sini Toivonen.

Seuraavaksi Smart and Wise Turku -hankkeen kaupunkisuunnittelun painopistealueella työskentelevä projektipäällikkö Anna-Kaisa Berisha lähtee edistämään Turkkuses-ratkaisun kehittämistä yhdessä voittajien kanssa:

- Olen innoissani, kun projekti on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että pääsemme käytännössä työstämään Turkkuses-ratkaisua. Toivottavasti saamme avointa dataa myös sitä kautta kaupunkilaisten käyttöön mahdollisimman pian!