Linnanniemen kansainvälisen ideakilpailun tulokset julkaistiin 29.10. Kilpailussa menestyneet kymmenen työtä esitellään pop up -näyttelyssä 30.10.–15.11.2020. Näyttelyä täydentää laaja ohjeisohjelma, jonka avulla pääsee tutustumaan Turun linnaa kehystävän alueen historiaan, ympäristöön ja uudistamissuunnitelmiin.

Muuttuva Linnanniemi

Näyttely avoinna 30.10.–15.11.2020

  • ma–pe klo 10–18​
  • la–su 11–16

Pop upin tapahtumat löytyvät kootusti Turun seudun tapahtumakalenterista hakusanalla Linnanniemi.

Turun Linnanniemen alue muuttuu voimakkaasti seuraavien vuosikymmenien aikana. Vaiheittain rakentuvan alueen ensimmäisenä uudisrakennuksena toteutetaan Historian ja tulevaisuuden museo, joka on suunniteltu avautuvaksi vuonna 2029 juhlistamaan Turun 800-vuotisjuhlavuotta. Alueelle sijoittuu tulevaisuudessa myös asuntoja sekä erilaisia liike- ja toiminnallisia tiloja, joiden toteuttamiseen Linnanniemen kilpailutöissä esitellään ratkaisuja. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus kommentoida kilpailutöitä sekä pop upissa että digitaalisesti Kerro kantasi -sivuilla kerrokantasi.turku.fi.

Historian ja tulevaisuuden museo on sijoitettu jokirantaan Linnanniemen ideakilpailun voittaneessa kilpailutyössä Kolme palaa. Visiokuva: AFTER PARTY yhteistyössä Santtu Hyvärisen ja Sitowisen kanssa.

Kilpailutöiden lisäksi Wiklundin korttelissa (Kauppiaskatu 9a, Valopiha, Turku) järjestettävä näyttely tutustuttaa Turun museokeskuksen Linnanniemen alueella tekemään nykydokumentointiin. Nykydokumentointiprojektissa on taltioitu muuttuvan Linnanniemen nykytilaa ja siellä asuvien tai työskentelevien ihmisten ajatuksia ja muistoja.

- Nykydokumentointia tehdään haastattelemalla, kuvaamalla ja havainnoimalla. Näin saadaan arvokasta tietoa ajan ilmiöistä, juuri tässä hetkessä taltioituna, kertoo museokeskuksen nykydokumentoinnista vastaava tutkija Milla-Lotta Kemiläinen. Museo jatkaa Linnanniemeen liittyvien tarinoiden ja muistojen tallentamista osana pop upia.

Nykydokumentoinilla kerättiin tarinoita mm. Turun satamasta.

Linnanniemen kärjessä sijaitsevalla satamalla on ollut keskeinen rooli alueen historiassa, ja sataman toiminnot ovat olennainen osa merellistä aluetta tänäkin päivänä. Satama-alueen kehittämisen Hupmobile-hankkeessa on laadittu alueen liikenteen yleissuunnitelma, johon näyttelykävijät pääsevät myös tutustumaan ja antamaan palautetta.

Esillä näyttelyssä on lisäksi Aalto-yliopiston tekemän asukkaiden liikkumistottumuksia ja Turun satama-alueen tulevaisuutta kartoittaneen kyselytutkimuksen tuloksia. Kysely toteutettiin tammikuussa 2020 ja siihen vastasi noin 800 turkulaista. Näyttelykävijä voi muun muassa tutustua ratkaisuihin, joilla kestävän liikkumisen muotoja pyritään alueella tukemaan.

Linnanniemi tutuksi opastetuilla kierroksilla tai omatoimisesti suunnistaen

Hieman yli kaksi viikkoa kestävän näyttelyn aikana on luvassa runsaasti oheisohjelmaa, jonka avulla Linnanniemeen voi tutustua itselleen sopivalla tavalla: opastetuilla kierroksilla, suunnistaen valmiiksi laaditulla reitillä tai osallistumalla asiantuntijawebinaareihin.

Marraskuun ensimmäisinä viikonloppuina, 31.10.–1.11., 7.–8.11. ja 14.–15.11. klo 14 Linnanniemen alueella järjestetään 1,5 tunnin opastettuja kävelykierroksia. Kierrokset ovat maksuttomia, mutta niihin pitää ilmoittautua ennalta viimeistään edeltävänä perjantaina klo 14, jotta ryhmäkoot saadaan pidettyä sopivan pieninä. Ilmoittautumislinkit löytyvät kierrosten kalenteritiedoista Turun seudun tapahtumakalenterista turkukalenteri.fi.

Know Your Hoodsin naapurustosuunnistuksessa metsästetään QR-koodein merkattuja rasteja. Rasteissa on tehtäviä, joiden avulla matkataan niin alueen menneisyyteen kuin visioidaan tulevaakin. Rastilappujen kysymyksiin vastaamalla osallistuu alueella toimivien yritysten ja museoiden tarjoamien hienojen palkintojen arvontaan. Ohjeet ja suunnistuskartta löytyvät sivuilta naapurustosuunnistus.hoods.fi.

Asiantuntijawebinaarit tutustuttavat Linnanniemeen eri näkökulmista. Webinaarit järjestetään 2.11., 4.11., 7.11., 9.11. ja 11.11. seuraavasti:

Ma 2.11. klo 16
Vetovoimainen Linnanniemi osana uudistuvaa Turun keskustaa​
Riitta Birkstedt, Nella Karhulahti ja Antti Kirkkola​

​Ke 4.11. klo 16 
Katsaus tulevaisuuden Linnanniemeen
Timo Hintsanen ja Sampo Ruoppila​

​La 7.11. klo 12 
Linnanniemen kahdeksan vuosisataa​
Kaarin Kurri ja Panu Savolainen​

​Ma 9.11. klo 16 
Nykypäivän ilmiöitä muuttuvalla Linnanniemellä​
Milla-Lotta Kemiläinen ja Pirjo Lahdenne​

​Ke 11.11. klo 16 
Kolmen museon Linnanniemi​
Tapio Maijala ja Juhani Ruohonen

Tervetuloa mukaan!