Tule mukaan juhlistamaan kaksikielistä Suomea! Ruotsalaisuuden viikkoa eli Svenska veckania vietetään 2.-8.11. Teemaviikko järjestetään nyt jo 20. kerran.

Svenska veckan on Suomen suurin ruotsinkielinen kulttuuritapahtuma, jota vietetään 17 eri paikkakunnalla. Teemaviikon järjestelyistä vastaa Svenska Finlands folkting.

Turussa ruotsalaisuuden viikko näkyy monenmoisina kulttuuritapahtumina. Lisäksi Turun kaupungin työntekijöillä on mahdollisuus tilata tiimilleen fika-seuraksi ruotsinkielinen kollega. Yhteinen kahvitteluhetki madaltaa kynnystä kokeilla ruotsin kieltä.

Pulahda kielikylpyyn!

Ruotsia voi lisätä arkeen oma-aloitteisestikin. Projektisuunnittelija Fanny Neittaanmäki Turun pääkirjastolta on kielikylpenyt töissä jo pitkään.

- Onni on ruotsinkieliset työkaverit ja asiakkaat! Hyppään mielelläni heti kielikylpyyn, kun joku puhuu ruotsia. Olen aina saanut positiivisen vastaanoton ja minua on kuunneltu silloinkin, kun sanat ovat olleet hukassa.

Neittaanmäki rohkaisee muitakin vaihtamaan kielen välillä ruotsiin. Tärkeintä hänen mukaansa on olla sinnikäs sekä jättää kielioppivirheet ja muut mokat omaan arvoonsa.

- Unohda turha vakavuus ja leiki kielellä, heittäydy, tee virheitä ja naura niille. Kaksikielisyys on rikkaus, joka avaa uusia ovia ja saa näkemään maailman uudesta näkökulmasta.

Kom med och prata svenska

Osallistu sinäkin ruotsalaisuuden viikkoon ja testaa, miltä kulttuuri kuulostaa toisella kotimaisella. Viikon aikana voit verestää kielitaitoasi esimerkiksi WAMissa ja Logomossa.

Poimintoja viikon ohjelmatarjonnasta:

Maanantai 4.11. klo 16.30, Logomo, KINO-sali

Logomossa näytetään nostalginen draamakomedia Mitt liv som hund (Lasse Hallström, Ruotsi 1985). Elokuva kertoo 12-vuotiaasta pojasta, joka lähetetään sukulaisten hoiviin pieneen maalaiskaupunkiin 1950-luvun lopulla. Elokuvan kieli on ruotsi, suomenkielinen tekstitys. Liput 5 €.

Tiistai 3.11. klo 13-17.30, Kuralan Kylämäki

Taitotiistain teemana on valo ja valokuvaaminen. ”Paper Moon” –kulisseissa voit ottaa persoonallisen kuvan itsestäsi. Vapaa pääsy.

Keskiviikko 4.11. klo 18, Wäinö Aaltosen museo

Rosa Barba: Touched By The Same Breath Of Air. Näyttelyopastus ruotsiksi. Opastus sisältyy museon sisäänpääsymaksuun.

Keskiviikko 4.11. klo 14, Luckan, Aurakatu 1 H

Kahvia, juttuseuraa ja kielikylpyä tarjolla! Vapaa pääsy.

Perjantai 6.11. klo 19.55-22, Yle Fem ja Yle Areena

Koronan vuoksi Ruotsalaisuuden päivää juhlitaan tänä vuonna digitaalisesti. Ohjelman vieraina nähdään mm. Alma Pöysti, Michael Björklund, Anna-Maja Henriksson ja Kjell Westö. Voit jakaa kuvia omasta juhlatunnelmastasi somessa tunnisteella #svenskadagen ja #folktinget

Lauantai 7.11. klo 13, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Hentoja genttlemanneja ja mieskuntoisia fröökynöitä – Kurkistus 1700- ja 1800-lukujen queeriyteen. Opastus ruotsiksi klo 13. Museon sisäänpääsymaksu + opastusmaksu 3 €.

  • Kurkkaa teemaviikon koko ohjelma ja mahdolliset ilmoittautumisohjeet osoitteesta svenskaveckan.fi