Turun koronatilanne on viikon aikana tietyillä alueilla heikentynyt huomattavasti. Tartuntoja on ilmennyt erityisesti kouluissa, ja useita luokkia ja kokonaisia kouluja on jouduttu asettamaan karanteeniin. Tartuntoja on tällä viikolla todettu kouluissa kymmenkunta kappaletta.

Turun kaupunginhallitus on perjantaiaamuna 30.10. järjestetyssä ylimääräisessä kokouksessa päättänyt ennakoivista toimista tilanteen saamiseksi hallintaan. Kaupunginhallitus teki päätöksen asiassa kaupungin tartuntatautien torjunnasta vastaavana toimielimenä. 

Päätöksen mukaan kaksi Turun itäisen alueen koulua eli Varissuon ja Nummenpakan koulujen oppilaat neljänneltä luokalta alkaen siirretään etäopetukseen kahdeksi viikoksi.  Nummenpakalla asia koskee Nummenpakan koulun Aurajoen yksikköä ja Nummen yksikköä. Pienemmät koululaiset eli 1–3-luokkalaiset käyvät koulua normaalisti.

Päätös astuu voimaan maanantaina 2.11. ja päättyy 15.11. Päätös koskee Varissuon koulussa 82 oppilasta ja Nummenpakalla 750 oppilasta.

Ruokapalveluyhtiö Arkea järjestää Varissuon ja Nummenpakan oppilaille eväsjakelun etäkoulun ajaksi viime kevään tapaan, ja on varautunut myös laajentamaan eväsjakelua tarvittaessa. Etäopetukseen siirtymisestä ja ruokailun järjestämisestä tiedotetaan tarkemmin koulujen oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa Wilman kautta.

– Koronatilanne on muuttunut nopeasti erityisesti kouluissa, joissa altistumiset ovat laajoja. Toimimme nopeasti, voimakkaasti ja ennakoivasti jotta tilanne pysyy hallinnassa ja Turku on edelleen turvallinen kaikille. On todella tärkeää estää koronan hallitsematon leviäminen kaupungissa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Päätökseen siirtää koulut etäopetukseen vaikutti erityisesti se, että Varissuolla ja Nummenpakalla tartunnat ovat saaneet alkunsa erityisesti perhepiireistä ja yksityistilaisuuksista, josta tartuntoja on levinnyt useisiin luokkiin.

Koulujen sulkemisen ja etäopiskelun toivotaan vaikuttavan tilanteeseen nopeasti. Alueen nuorisotilat ja muut julkiset tilat pidetään auki, koska niissä turvavälejä ja hygieniaohjeita pystytään valvomaan ja ohjeistamaan koronaan liittyvissä kysymyksissä.

Turun koronatilannetta seurataan päivittäin ja tarvittaessa etäopetukseen siirretään myös muita Turun kouluja.

Päiväkodit pidetään edelleen auki. Jos päiväkodissa todetaan tartuntoja ja altistumisia, yksittäisiä ryhmiä laitetaan karanteeniin, kuten tähänkin saakka.

Kaupunginhallitus päätti samalla myös delegoida päätösvallan koulujen etäopetukseen siirtymisestä sivistystoimialan toimialajohtaja Timo Jaloselle. Vastaava käytäntö on voimassa muissakin suurissa kaupungeissa.

Myös valtion omistama Turun normaalikoulu Varissuolla on siirtämässä Normaalikoulun 4.–9.-luokat sekä lukion etäopetukseen maanantaista 2.11. alkaen. Normaalikoulu tiedottaa asiasta erikseen. Turun Ammatti-instituutissa tilannetta seurataan.

Etäopetukseen siirtämisen ei uskota vaikeuttavan oppilaiden koulunkäyntiä. Etäopetuksesta ja -opiskelusta on Turussa kokemuksia laajalti viime keväältä, ja kaikilla 4–9-luokkalaisilla on käytössä oma päätelaite.

Itäisen Turun alueella annetaan jo runsaasti koronaohjeistusta eri tavoin kaupungin yhteistyökumppaneiden kuten SPR:n kanssa. Näytteenottomahdollisuuksia lisätään nyt entisestään yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Varissuolla on walk-in-testauspiste, jonne pääsee ilman ajanvarausta helposti. 

– Kehotamme nyt vakavasti ihmisiä menemään testeihin heti oireiden ilmettyä, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua. Tartuttavuus pitää saada nyt alemmaksi kautta linjan, jotta selviämme epidemiasta talven yli, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Myös monikielistä viestintää turvaväleistä, hygieniaohjeista ja näytteenoton merkityksestä on lisätty entisestään kouluissa, nuorisotaloissa, moskeijoissa, kauppakeskuksissa ja muihin paikoissa, joissa ihmiset kokoontuvat.

THL:n ylläpitämien koronatietojen perusteella Turussa on todettu muutaman päivän aikana lähes 40 uutta tartuntaa. Tiistaina 27.10. Turun tartuntaluku oli kaiken kaikkiaan 541 tartuntaa, kun vastaava luku oli perjantaiaamuna 578. Kokonaisluku kertoo koronavirustartuntojen määrän Turun osalta koko pandemian ajalta eli maaliskuun puolivälistä alkaen.

Asiasanat: