Rosa Barban ensimmäinen soolonäyttely Suomessa on esillä WAMin päätiloissa 10.1.2021 asti. Touched By The Same Breath Of Air esittelee Barban viimeisimpiä filmi- ja videoteoksia ja veistoksia.

Näyttelyn keskeinen osa on Blind Volumes (2016) – valtaisa teräsrakennelma, joka täyttää WAMin koko veistossalin ja toimii näyttämönä dynaamiselle koreografialle, jossa yhdistyvät visuaalinen kuvasto, valo ja ääni.

Barban töille on tyypillistä aineettoman yhteentörmäys filmin aineellisten ominaisuuksien kanssa. Tarkastelussa ovat niin projektorit, valkokankaat kuin itse filmikin, mutta myös ympäröivät elementit: aika, tila, valo ja ääni. Elokuvia ja taidetta opiskellut Barba avaa filminkäytöllään uusia näkemisen tapoja. Käyttäen eri tieteenalojen, kuten tähtitieteen ja geologian, sekä kulttuuria tallentavien arkistojen kuvastoja, Barba haastaa taiteellisella lähestymistavallaan lineaariset tavat esittää ja jäsentää tietoa Barban yhdistellessä ja asetellessa asioita nähtäväksi uusilla tavoilla näyttelyn filmit, installaatiot ja veistokset pyrkivät laajentamaan filmiä ilmaisumuotona. Teokset luovat oman logiikkansa, joka haastaa käsityksiä siitä, miten nykyaikainen kuvallinen ilmaisu muokkaa ja muuntaa tietoa.

Barban keskeisin väline on filmi, jota täydennetään muilla aikaan sidotuilla välineillä. Näyttelyn ohella julkaistaan Barban töiden yhteydessä ilmestyvän Printed Cinema -julkaisusarjan 21. numero. Eräänlaisen sekundaarilähteen luovat julkaisut koostuvat filmien pysäytyskuvista, tekstistä ja valokuvista, jotka sisältävät mm. tutkimusmateriaalia ja käyttämättömiä filmikatkelmia. Julkaisun uusia numeroita painetaan näyttelyiden yhteydessä.

Rosa Barba on Italiassa syntynyt, Berlinissä asuva taiteilija. Hänen töitään on ollut laajalti esillä museoiden soolonäyttelyissä ja nykytaiteen katselmuksissa kautta maailman, sekä myös biennaaleilla ja elokuvafestivaaleilla. Viimeisimpiin näyttelyihin lukeutuvat mm. 7. Yokohama Triennale Japanissa 2020, Park Avenue Armory New Yorkissa 2019, Pirelli HangarBicocca Milanossa 2017 ja Reina Sofia -museon Palacio de Cristal Madridissa 2017. Barba on voittanut useita arvostettuja kuvataidepalkintoja kuten Calder Prizen 2020.

Näyttelyn kuraattorina toimii kuraattori Jonni Saloluoma.