Turun kaupungin sivistystoimialan Suuntaa lukemiseen! -projekti kutsuu kaikki lapsiperheet, päiväkotilaiset ja pienet koululaiset mukaan leikkimieliseen lastenkirjasuunnistukseen. Lastenkirjasuunnistus on kaikille avoin, erityisesti 1–9-vuotiaille suunnattu maksuton tapahtuma Turun ulkoilureiteillä 6.–30.11.2020.

Lisätiedot

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistus tapahtuu kokonaan ulkotiloissa. Koronatilanteen takia kävijöitä pyydetään noudattamaan hygienia- ja yskimissääntöjä, riittäviä turvavälejä ja THL:n maskisuosituksia. Syksyllä iltojen pimetessä on myös hyvä muistaa heijastimet.

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistusreitit ovat reilun kilometrin pituisia, ja niitä pystyy kulkemaan rattaiden kanssa. Eri puolilla Turkua sijaitsevat reitit tutustuttavat myös Turun eri kaupunginosiin ja upeaan lähiluontoon.

– Suunnistus sisältää lapsille suunnattuja toiminnallisia tehtäviä suomeksi ja ruotsiksi. Tehtävissä kurkataan lastenkirjallisuuden rikkaaseen maailmaan ja monista kirjaesimerkeistä voi poimia itselleen kirjavinkkejä, avaa Suuntaa lukemiseen! -projektin lukukoordinaattori Pirita Kärkkäinen.

Suuntaa lukemiseen jo lapsesta lähtien

Lastenkirjasuunnistuksen järjestävällä Suuntaa lukemiseen! -projektilla halutaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa paljon puhututtavan lukutaidon heikentymiseen jo varhaisessa vaiheessa. Kaksivuotisessa projektissa tavoitteena on lasten lukutaidon ja -harrastuneisuuden edistäminen, ja projektia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Lastenkirjasuunnistus on samalla koko projektin virallinen aloitustempaus.

– Varhainen lukuharrastuneisuus kumpuaa kotien lisäksi päiväkodeista ja kouluista. Projektimme on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen. Tavoitteenamme on jakaa tietoa, jalkauttaa hyviä toimintamalleja ja parantaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Turun seudun päiväkotien ja koulujen lisäksi toimimme yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston ja muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa, taustoittaa Henrik Hurme, projektin vastaava lukukoordinaattori.

– Lukemisesta saa iloa myös kampanjoiden ulkopuolella. Turun kirjastot palvelevat myös näinä vallitsevina aikoina ja toivotamme kaikki tervetulleiksi lastenkirjasuunnistukseen hakemaan lisää lukuintoa ja uusia tarinoita, toivottavat lukukoordinaattorit.

Suuntaa lukemiseen! -projektin lukutaitotyö nivoutuu yhteen Turun kaupungin muihin lukemista tukeviin toimintoihin, kuten perinteiseen lokakuun Koko Turku lukee -kampanjaan.

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistuksen lähtöpisteet:

  • Katariina: Katariinanlaakson luonnonsuojelualueen P-paikka, Sigridinpolku 5
  • Lauste: Lausteenpolku, P-paikkoja Lausteen kirjaston edessä, Raadinkatu 7
  • Pansio: Pansion kirjaston edusta, Pansion kirjaston P-paikat, Pernontie 29
  • Runosmäki: Nostoväenkadun ja Tapperinpolun kulma, kadunvarsipysäköinti Nostoväenkadulla
  • Vartiovuorenpuisto: Vartiovuoren leikkipaikka, Vartiovuorenkatu 2