Saksalainen kuvataiteilija Ulrike Mohr työskentelee hiiltämällä puuta ja puuesineitä. Puuhiilellä työskentely edustaa hänelle erityistä keskittymisen ja tiivistämisen muotoa. Häntä innostavat työn aikaansaamat aistituntemukset, kuten tuoksu, tuli ja hiiltyneiden töiden ääni sekä tuotantoprosessi, joka on lähes rituaalinomainen.

Puuhiili muistuttaa orgaanisesta alkuperästään huolimatta mustaa mineraalia ja siksi sen keveys yllättää. Se on kiteistä, höyhenenkevyttä, haurasta ja täysin valon sisäänsä imevää. Mikro-organismit ja eläimet eivät voi syödä hiiltä – hiilletyt objektit säilyvät ikuisesti, ne ovat ajattomia. Puuhiili on kuitenkin samalla todella haurasta ja lyhytikäistä. Mohr työskentelee näiden kahden vastakohdan välillä.

Luonnon havainnoinnista avaruudellisiin piirroksiin


Mohr hyödyntää taiteessaan muodonmuutoksen prosesseja, joihin vaikuttavat monipuolinen tutkimus ja peritty tieto, mutta myös satunnaiset tapahtumat. Kuvanveistäjänä hänen lähtökohtanaan ovat luonnon havainnointi ja prosessisuuntautunut kontekstiin liittyvien materiaalien käsittely. Hän muuttaa nämä materiaalit runollisiksi installaatioiksi, joiden ajalliset ulottuvuudet ovat luontaisia lyhytikäisille aineille.

Hiilen polttamisesta on muutaman viime vuoden aikana tullut hänelle ominainen työskentelytapa. Taiteilija harjoittaa itse tätä jo lähes kadonnutta ammattia, jossa puuta lämmitetään asteittain ilmattomassa tilassa, kunnes se muuttuu fysikaalisesti muuttumattomaksi. Hän huomioi työskentelyssään erilaiset hiileen liittyvät historialliset, kulttuuriset, ympäristöä koskevat ja metaforiset johtopäätökset. Mohr kuvailee töitään ”avaruudellisiksi piirroksiksi”, jotka on tehty vanhimpiin piirrosmateriaaleihin kuuluvasta hiilestä, ei kuitenkaan pigmenttinä paperille vaan kolmiulotteiseen avaruuteen luotuina viivoina.

Ulrike Mohr (s. 1970) asuu ja työskentelee Berliinissä.

WAMx 2020 – The Things We Are Made Of 

WAMx:n ohjelmassa museo kutsuu vuosittain kansainvälisen asiantuntijan suunnittelemaan näyttelyohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Yhteistyön kautta tuodaan esille uusia teemoja ja ajankohtaisia näkökulmia käsitteleviä kokonaisuuksia kiinnostavilta tekijöiltä.   

Kansainvälinen asiantuntija on tänä vuonna turkkilaissyntyinen, Berliinissä toimiva kuraattori Ece Pazarbaşı. Hän on työstänyt näyttelyohjelman otsikolla The Things We Are Made Of (Asiat, joista meidät on tehty). Ohjelma kääntää huomion siitä, mikä meitä erottaa, siihen, mikä meitä yhdistää: Me kaikki koostumme loppujen lopuksi samoista alkuaineista. Näyttelyt esittävät kysymyksen, mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä meidän paikkamme on tällä planeetalla. Näyttely C6 (Carbon) on vuoden 2020 WAMx -näyttelysarjan kolmas osa.

Asiasanat: