Sisältökokonaisuus Elämää Turussa kertoo ihmisistä, tarinoita turkulaisista ja turkulaistuneista. Tavallisesta arjesta ja sen ilmiöistä, poikkeuksellisista hetkistä ja käännekohdista, työstä ja lapsuudesta. Turun tarinat ovat kaupungin asukkaiden elettyä elämää ja heidän historiaansa.

TURUN HISTORIAN KULKUTAUTEJA -JUTTUSARJA

Juttusarjassa Turun museokeskuksen ja yliopiston tutkijat kertovat kaupunkia riivanneista kulkutaudeista ja sairauksista. Aiheet esitellään kuvin, tekstein ja videoin. Videot on tekstitetty kolmelle kielelle: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Jutut julkaistaan noin viikon välein, ja niitä on yhteensä 11. Seuraa julkaisuja somessa asiasanoilla #ElämääTurussa ja #ElämääTurussaKulkutaudit.

Elämää Turussa -sisältökokonaisuus on osa matkaa kohti Historian ja tulevaisuuden museota, joka on suunniteltu avautuvaksi vuonna 2029. Museo tulee olemaan maailman paras Turun historiasta kertova museo, jossa Suomen vanhimman kaupungin tarinat ja ihmiskohtalot heräävät eloon ja jossa vierailu lisää ymmärrystä historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuuden suunnista.

Elämää Turussa kulkutautien aikana

Kulkutautien historia on ensimmäinen sisältösarja, joka julkaistaan osana Elämää Turussa -kokonaisuutta. Koronaviruspandemia on suistanut monet tutut rutiinit raiteiltaan, ja ilmassa roikkuu aavistus, ettei paluuta tuttuun taapertamiseen enää ole. Usein historia kertoo meille, että vastaavia haasteita on ollut ennenkin, ja että ennenkin on selvitty muutoksesta ja hallitsemattomalta tuntuvista hetkistä.

Turun museokeskus on yhdessä tutkijoiden kanssa toteuttanut 11-osaisen sarjan, jossa videoiden, kuvien ja tekstien avulla kerrotaan kulkutaudeista Turussa. Joskus on kuitenkin hyvä aloittaa hieman kauempaa, antiikin ajoista: ensimmäisenä julkaisuna aiheena on Ateenaa vuonna 430 e.a.a. kohdannut epidemia, jonka antiikin kreikkalainen historioitsija Thukydides dokumentoi taudin tunnistamisen avuksi. Turussa ihmisten elämään vaikuttaneista kulkutaudeista käsitellään muun muassa 1700-luvun ruttoepidemiaa ja 1900-luvun influenssatauteja. Kevään 2020 koronapandemia ja sen vaikutuksia yrittäjiin on mukana Ravintola Kuoren ravintoloitsijoiden kertomana.

Elämää Turussa -kokonaisuuden sarjat julkaistaan Historian ja tulevaisuuden museon verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #ElämääTurussa. Ensimmäisen sisältösarjan osat löytyvät myös #ElämääTurussaKulkutaudit.

Elämää Turussa -kokonaisuus jatkuu vuoden 2021 kevään aikana Linnanniemen ja sataman tarinoilla.

Kuvassa Ravintola Kuoren yrittäjät Marjaana Pohjola ja Katariina Vesterinen.