Turun koronatilanne on heikentynyt viikon aikana. Koronatartuntoja on ilmennyt kouluissa ja oppilaitoksissa, ja useita luokkia ja kokonaisia kouluja on jouduttu asettamaan karanteeniin.

Turun kaupunki on jo siirtänyt etäopetukseen Aunelan, Nummenpakan, Rieskalähteen ja Varissuon koulut. Myös Turun ammatti-instituutti siirtyy etäopetukseen. Tilannetta seurataan päivittäin.

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 124 uutta koronavirustartuntaa (ke 28.10. – ti 3.11.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 665 tartuntaa (THL 3.11. klo 12). Koronaepidemia on Turussa edelleen kiihtymisvaiheessa, vaikka tilanne on selkeästi kääntynyt huonompaan suuntaan.

Koronatilanteen heikkenemisen syynä on tartuntojen leviäminen erityisesti perheissä ja lähipiirissä. Koulujen ja oppilaitosten useat tartunnat ovat johtaneet laajoihin altistumisiin.

– Koronatilanteen hallitsemiseksi on tärkeää hakeutua nopeasti koronatestiin lievissäkin oireissa. Jokainen voi omalta osaltaan toimia vastuullisesti ja auttaa epidemian hallinnassa. Tällä suojataan myös riskiryhmiä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Koronatestiin pääsee joko tekemällä Omaolon oirearvion tai soittamalla Turun koronapuhelimeen, p. 02 266 2714 (arkisin klo 8–15). Testiaikoja on tällä hetkellä hyvin tarjolla.

Turun kouluja karanteeniin ja oppilaita etäopetukseen

Koronavirustartuntoja on ilmennyt Turun kouluissa, ja useita luokkia sekä kokonaisia kouluja on jouduttu asettamaan karanteeniin.

Tartuntoja ja altistumisia on todettu seuraavissa toimipaikoissa: Aunelan, Hannunniitun, Katariinan, Nummenpakan, Pääskyvuoren, Rieskalähteen kouluissa sekä Hannunniitun  päiväkodissa ja Folkhälsanin päiväkoti Gunghästenissä. Mediassa esitetyistä tiedoista huolimatta Varissuon koulussa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Viidessä koulussa on siirrytty tai siirrytään etäopetukseen  

Nummenpakan koulu

 • oppilaat neljänneltä luokalta alkaen ovat etäopetuksessa 2.–13.11.  

 • lähiopetuksessa ovat vuosiluokkien 1–3 oppilaat, valmistavan opetuksen luokka sekä 1–9 luokkien erityisen tuen oppilaat (pois lukien ne oppilaat, jotka on määrätty karanteeniin)  

Varissuon koulu

 • oppilaat neljänneltä luokalta alkaen ovat etäopetuksessa 2.–13.11.  

 • lähiopetuksessa ovat vuosiluokkien 1–3 oppilaat, kaikki alueellisten pienluokkien oppilaat (vuosiluokat 1–6) sekä valmistavan opetuksen luokka  

Aunelan koulu

 • oppilaat neljänneltä luokalta alkaen ovat etäopetuksessa 2.–6.11.  

 • vuosiluokat 1–3 ja pienluokat ovat lähiopetuksessa kuluvan viikon elleivät ole karanteenissa 

 • jatkotilannetta arvioidaan perjantaina 6.11. 

Rieskalähteen koulu

 • koko koulu etäopetuksessa 3.–6.11.  

 • yleisluokat jatkavat etäopetuksessa 13.11. asti 

 • pienluokat ja valmistava opetus palaavat lähiopetukseen maanantaina 9.11.

Turun ammatti-instituutti

 • Lähiopetus keskeytetään maanantaista 9.11.2020 alkaen kahdeksi viikoksi kaikissa Turun ammatti-instituutin koulutaloissa.  

 • Etäopetukseen siirtyy kaikkiaan noin 4500 opiskelijaa. 

 • Ammatillisen koulutuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua ja erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä hyödyntäen. 

 • Työpaikoilla ja työmailla tapahtuva oppiminen, ammattiopetuksen näytöt, ajo-opetus ja oppisopimuskoulutukset pyritään toteuttamaan suunnitellusti. 

 • Asiakas- ja palvelupisteiden toimintaa jatketaan toistaiseksi ilmoitettujen aukioloaikojen mukaan. 
   

Koulut tiedottavat poikkeusoloajan opetusjärjestelyistä ja ruokailun järjestämisestä tarkemmin Wilman kautta. Monikielistä viestintää turvaväleistä, hygieniaohjeista ja näytteenoton merkityksestä on lisätty entisestään.

Koronavirustartuntoja myös keskushammashoitolassa sekä työpaja Fendarissa

Turun keskushammashoitolassa on todettu koronavirustartunta 31.10. Tartunnalle on altistunut noin 27 työntekijää.  

Keskushammashoitolan potilaat eivät ole altistuneet tartunnalle, sillä suun terveydenhuollon henkilökunta on käyttänyt tavanomaisten suojainten lisäksi lisäsuojaimia ja tehostettuja hygieniatoimia.  
 
Keskushammashoitolan potilasaikoja joudutaan varotoimenpiteenä perumaan 8.–9.11.2020 asti. Kaikkia potilasaikoja ei ole peruttu, sillä toiminta jatkuu supistetusti.  

Potilaille lähetetään ensisijaisesti tekstiviesti ajan peruuntumisesta. Uusi aika lähetetään postitse tai potilaaseen otetaan yhteyttä hoitolasta puhelimitse jatkoajan saamiseksi.  

Nuorten työpaja Fendarissa on todettu korona-altistuminen 29.10. Karanteeniin on määrätty 5 henkilöä. Toiminta jatkuu työpajalla normaalisti turvallisuusseikat huomioiden.  

Viranomaiset olivat vastassa Skopjesta Turkuun saapuvaa konetta perjantaina 23.10.2020. Turkuun saapui 107 matkustajaa, joista testattiin 93. Heistä kahdelta löytyi koronavirustartunta. Turun satamassa koronavirustestausta tarjottiin lauantaina 24.10. TallinkSiljan aamulaivalla saapuville matkustajille. Koronavirustesti tehtiin 109 matkustajalle, joista yhdeltä löytyi koronavirustartunta.

Tiedot koronatartunnoista löytyvät kootusti kaupungin verkkosivulta.

Vähävaraisten maskien jako alkaa Kauppatorin Monitorissa 9.11.  

Vähävaraisille tarkoitettuja maskeja jaetaan Skanssin Monitorissa arkisin klo 12–18. Maanantaista 9.11. alkaen myös Kauppatorin Monitorissa on maskeja jaossa arkisin klo 9–11 ja lauantaisin klo 10–12.
 
Lisäksi seurakunnat ja järjestöt jakavat edelleen maskeja omissa toiminnoissaan.

Lisätiedot vähävaraisten maskijaosta on koottu sivulle turku.fi/maskijako.

Asiasanat: