Vuoden 2020 Varsinais-Suomen museoteko -tunnustus on myönnetty Sagalundin museolle Kemiönsaarelle. Museoteko-palkinto myönnettiin erityisesti Aistien puutarhalle, joka avattiin museolla tänä kesänä. Palkinto jaettiin 4.11.2020 Turun linnan Bryggman-salissa pidetyssä Varsinais-Suomen museokokouksessa. Palkinnon myöntää Varsinais-Suomen museot ry.

Aistien puutarha saavuttaa monipuolisesti ihmisiä. Eri aistein havaittava ja saavutettava puutarha on myös saavutettava liikuntarajoitteisille. Museolla on pyritty siihen, että Aistien puutarhasta voivat mahdollisimman monet nauttia fyysisistä rajoitteista huolimatta. Puutarhassa voi haistella, maistella, koskea ja katsella puutarhan kukintaa ja kasveja. Kasvustoa on sekä korkealla että matalalla, jotta mahdollisimman monen on mahdollista päästä kosketuksiin kasvien ja niiden hedelmien kanssa. Alueella on myös helppo kulkea erilaisten apuvälineiden kanssa.

Varsinais-Suomen museot ry:n myöntämä palkinto jaetaan nyt 23. kerran. Tunnustuksen saajaa pohdittaessa haluttiin ottaa huomioon myös museoiden taipuminen koronatilanteen tuomiin uusiin vaatimuksiin. Vaikka Aistien puutarhan idea on lähtöisin jo muutaman vuosikymmenen takaa, on se ulkotiloissa avautuvana tilana ajankohtainen myös epidemia-aikana ja tarjoaa turvallisen tavan tutustua museon sisältöön.

Aistien puutarhan ajatus on lähtöisin Sagalundin väistyvältä museonjohtaja Li Näseltä. Hän pohti ajatusta monin aistein saavutettavasta puutarhasta jo kaksikymmentä vuotta sitten museon täyttäessä 100 vuotta. Aistien puutarha valmistui museon 120-vuotisjuhliin, joita vietettiin elokuussa.