Turku, Turun museokeskus ja tutkijat ovat yhteistyössä koonneet kulkutautien historiaa 11-osaiseksi juttusarjaksi. Videoiden, tekstien ja kuvien avulla kerrotaan kulkutautien pitkästä historiasta Turussa ja muualla maailmassa. Sarjan materiaali soveltuu hyvin opetuskäyttöön.

Turun historian kulkutaudit -sarja nostaa esiin sen, etteivät koronan kaltaiset poikkeustilat ja haasteet ole historian valossa uusia.

- Juttusarja kertoo, että ennenkin on selvitty muutoksista ja hallitsemattomalta tuntuvista hetkistä. Ymmärrys historian kulkutaudeista auttaa meitä käsittelemään myös tulevia epidemioita, kuvailee Turun vapaa-aikatoimialajohtaja Minna Sartes.

- Korona muokkaa meidän maailmaamme, mutta kulkutaudit ovat vaikuttaneet ihmisiin ja yhteiskuntiin kautta historian. Turku Suomen vanhimpana kaupunkina on kokenut lukuisia kulkutauteja ja sarjamme avaa tätä historiaa uudella tavalla, sanoo Turun museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen.

- Opetuksessakin on hyvä tuoda perspektiiviä ja paikallista näkökulmaa. Historian ja tulevaisuuden museo kertoo ihmisten kokemuksista ja tarinoista toisille ihmisille - näihin kuuluvat myös sairaudet, niiden kokemukset ja vaikutukset niin henkilökohtaiseen elämään kuin laajemmin yhteiskuntaan. Turun historian kulkutaudit -sarjassa pohditaan eri teemojen kautta kulkitautien vaikutuksia ihmisen arkeen ja elämään. Tuodaan myös esille historian tutkimuksen moninaisuutta - arjen historian kiinnostavuutta, kertoo Turun museopalveuiden näyttely- ja opetustoiminnasta vastaava intendentti Satu Pajarre.

Rutoista ja influenssoista koronaan

Juttusarjan käynnisti antiikin Ateenaa kohdanneesta vuoden 430 eaa. kulkutauti. Sarjassa kuljetaan historiasta aina koronakevään vaikutuksiin turkulaisiin yrittäjiin Ravintola Kuoren ravintoloitsijoiden kertomana. Sarjan viimeinen osa ilmestyy 9.12.2020, ja siinä käsitellään 1700-luvun ruttoepidemian rantautumista Turkuun.

Juttusarjan sisällöt soveltuvat hyvin opetuksen tueksi esimerkiksi perus- ja lukio-opetukseen. Teksti- ja linkkisisältö löytyy sivulta Elämää Turussa, ja kaikki videot ovat katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa. Videot on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sisältöjä voi lisäksi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ElämääTurussaKulkutaudit.

Kokonaisuus jatkuu vuoden 2021 kevään aikana Linnanniemen ja sataman tarinoilla.

Uutinen on muotoiltu Turun museokeskuksen tiedotteen pohjalta: Turku kokosi kulkutautien historiaa videoiksi, kuviksi ja teksteiksi osana Historian ja tulevaisuuden museon valmistelua