Turun kaupungilla terveyssosiaalityöntekijänä tänä vuonna aloittanut Jenna Fagerholm työskentelee akuutilla neurologisella kuntoutusosastolla sekä sisätautiosastolla Turun kaupunginsairaalassa. Akuutti neurologinen kuntoutusosasto tarjoaa kuntoutumista edistävää sairaalahoitoa turkulaisille neurologisille potilaille. Jenna nauttii yllätyksellisestä työstään, jossa eteen voi tulla mitä tahansa.

TURUN TEKIJÄT

Turun kaupungilla työskentelee yli 11 000 eri alan ammattilaista monipuolisissa työtehtävissä. 

Tässä juttusarjassa työntekijät pääsevät kertomaan työstään kaupungilla. Mikä on työpäivän paras hetki ja miksi kaupungille kannattaa tulla töihin?

Avoimet työpaikkamme löydät Kuntarekrystä osoitteesta www.turku.fi/rekr

Jenna Fagerholm osallistuu työpäivän aikana lääkärin kierroille, kuntoutuspalavereihin sekä hoitokokouksiin, tapaa potilaita yksitellen heidän asioissaan, tukee omaisia läheisen ollessa sairaalassa ja on yhteydessä muihin sosiaalipalveluiden ammattilaisiin, kuten aikuissosiaalityöhön, vanhuspalveluihin, lastensuojeluun ja vammaispalveluihin.

- Tärkeimpiä tehtäviäni on potilaan sosiaalisen tilanteen selvittäminen, palvelutarpeen tunnistaminen sekä oikeisiin palveluihin ohjaaminen, Jenna kertoo.

Useimpina päivinä tuntuu, että en ylläty enää mistään työtehtävistä – tässä voi tulla eteen mitä tahansa. Pidän yllätyksistä ja haasteista mutta toisaalta nautin myös siitä, miten paljon pystyn itse vaikuttamaan työpäivieni kulkuun, Jenna kertoo

Sosiaalityöntekijä myötäelämässä pelkoja ja toiveita 

Jenna pääsee työssään ratkaisemaan monimutkaisia tilanteita. Vaikka ihmiset joutuvat sairaalaan terveydentilansa takia, on monilla ihmisillä päässyt myös sosiaalinen ja taloudellinen elämä pahasti solmuun.

-Näihin tilanteisiin on hedelmällistä sairaalassa olon aikana puuttua, ja usein ajattelen, etteivät nämä ihmiset olisi muutoin löytäneet avun piiriin. Autan heitä ratkomaan elämänsä hankalia asioita kuntoon, ja ohjaan jatkossa muihin sosiaalipalveluihin, kertoo Jenna.

Työssään Jenna kuuntelee elämäntarinoita ja tutustuu uusiin ihmisiin

- Olen kiitollinen siitä, miten lähelle ihmiset minut ammattilaisena päästävät – minulle uskotaan perheiden kipeimpiä muistoja ja toisaalta kerrotaan rehellisesti omista toiveista ja peloista. Liikutun joka kerta siitä, kun saan luottamusta osakseni, Jenna kiittelee.

Kiitän usein potilaita ja omaisia siitä, että he kertoivat minulle tarinansa, ja saan myös paljon kiitosta takaisin. Se on varmasti parasta työssäni.

Moniammatillista yhteistyötä

Työyhteisö sairaalassa on todella moniammatillinen, sillä työtä tehdään päivittäin yhdessä lääkäreiden, sairaanhoitajien, lähihoitajien, fysioterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien ja monien muiden ammattialojen kanssa.

-Pidän siitä, että olen omilla osastoillani ainoa sosiaalialan edustaja ja saan tuoda itselleni tärkeitä näkökulmia esiin, samalla kun voin luottaa muiden asiantuntijoiden ammattitaitoon, Jenna kertoo.

Vaikka Jenna on osastoilla yksin, hänen takanaan on kuitenkin Turun koko laajan sosiaalitoimen palvelut ja kivenkovat ammattilaiset, jotka toimivat hänen kanssaan yhteistyössä potilaiden etu edellä.

Iso organisaatio tuo mukanaan isoja etuja

Työskentelyssä Turun kaupungilla on Jennan mielestä parasta juuri ison organisaation tuomat tehokkaat palvelut.

-Luotan työterveyshuoltoon ja Tyky-rannekkeesta on itselle vapaa-ajalla paljon iloa, kertoo Jenna.

Kehitettävää Jenna löytää lähinnä vain sosiaalipalveluiden monimutkaisuudessa.

-Sosiaalipalveluiden verkkoa voitaisiin kehittää siten, että se näyttäytyisi myös tärkeimmälle taholle – asiakkaille – mielekkäänä ja loogisena kokonaisuutena, Jenna ehdottaa.

Jenna kiittelee toimivia yhteyksiä koko Turun sosiaalityöhön, mikä on iso etu erityisesti sosiaalityön näkökulmasta.

Saan paljon tukea ja apua muilta alan ammattilaisilta, ja yhteyksiä helpottaa yhteinen organisaatio, kiteyttää Jenna.