Vuoden 2020 Finfringe järjestetään 19.–21.11.2020 Åbo Svenska Teaterissa. Luvassa on kiljaisuja, poeettisia kohtaamisia, jöröjukkamaisia tarinoita, peep-showta, live-esityksiä ja teatteria vain yhdelle katsojalle.

Finfringe on osa  World Fringe ja Nordic Fringe Network organisaatioita ja tapahtuma etsii aina uusia kiinnostavia teoksia esitystaiteen reunamilta. 

Normaalioloissa Finfringe on kansainvälinen festivaali, mutta koronatilanne estää suurimman osan ulkomaisten esiintyjien tulon Suomeen. Åbo Svenska Teaterin suurella lavalla nähdään kuitenkin tunnettu islantilainen sarjakuvapiirtäjä/koomikko Hugleikur Dagsson, joka on esityksellään Hooligan naurattanut yleisöjä ympäri maailmaa.

Erikoistilanteen vuoksi Finfringe päätti etsiä uusia keinoja tyydyttääkseen yleisön kulttuurinälkää. Tämän vuoden erikoisuutena osa esityksistä on maksimaalisen turvaetäisyyden Vain Sinulle- sarja: yksi esiintyjä ja yksi katsoja kerrallaan sekä osa on live-esityksiä puisesta laatikosta. 

Lee Lahikaisen kurkistusreikäesityksessä Hysteria, a peep-show  yksi katsoja kerrallaan pääsee tirkistämään Åbo Svenska Teaterin päänäyttämölle hysteriakohtausta. Kehon ja mielen rajoja rikkova viiden minuutin lyhytesitys yhdistää paperinukketeatteria, kuunnelmaa ja näyttelijäntyötä.

THE HOT BOX on koottava, kahdeksan kuution esitystila ja online-taidetila, joka tuottaa suoria lähetyksiä nettiin. Monikamerakuvauksella toteutetuissa lähetyksissä nähdään kiinnostavia tekijöitä eri taiteenaloilta. Intiimi, puinen kuutio kootaan aina uusiin maisemiin kunkin taiteilijan valitessa paikan omalle lähetykselleen.

Sohvi Roininen on valinnut omaksi esityspaikakseen Toriparkin ja Teho Majamäki Hansakorttelin. 

Ohjelmistossa on myös vastapalkitut esitykset Timo Väntsin H.C.-poeettinen kohtaaminen Englanissa ja Unga Teaterin Prinsessan som inte kunde tala. 

- Meitä eivät vallitsevat, vaikeat olosuhteet lannista, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila.

- Ihmisillä on suuri tarve nähdä esityksiä ja tähän tarpeeseen me tuomme Turkuun kattauksen uutta, rohkeaa ja inspiroivaa esitystarjontaa. 

Kaikki FINFRINGE:n esitykset ovat lyhyitä, enintään tunnin mittaisia.

Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta www.finfringe.fi

Finfringe noudattaa kaikissa esityksissään viranomaisten ja tapahtumatalojen antamia turvallisuusohjeita sekä asiakaspaikkojen määrää tapahtumissa on rajattu.

Kuva: Finfringe 2019, Jussi Virkkunen.