Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 70 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta ke 11.11 – ma 16.11. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 848 tartuntaa (THL 16.11. klo 15).

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Koronatilanne jatkuu edelleen vakavana ja kaikkien turkulaisten on tärkeä muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Korona leviää Turussa nyt erityisesti maahanmuuttajayhteisössä.

– Opiskelijayhteisössä aiemmin syksyllä levinnyt koronatilanne saatiin laantumaan tiukoilla yhdessä sovituilla toimilla. Nyt teemme samaa työtä maahanmuuttajayhteisön kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on aloittanut imaamien ja muiden maahanmuuttajien vaikuttajien kanssa voimakkaan yhteistyön koronatilanteen taltuttamiseksi. Yhteisöjä on kehotettu olemaan vain oman perheen parissa kuukauden ajan ja välttämään suuria kokoontumisia, jotta koronatilanne laantuu.

Maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä ja busseissa on lisätty myös viestintää eri kielillä.  Viestintää tehdään kaupungin kanavissa ja sosiaalisessa mediassa maahanmuuttajille eri kielellä kohdennettuna sekä yhteisöjen vaikuttajien kautta.
 
Myös jalkautuvaa viestintää on tehostettu. SPR ja muut vapaaehtoiset jakavat koronatietoa maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä moskeijoihin, kouluihin, nuorisotaloihin ja julkisille paikoille. Busseissa kehotetaan maskien käyttöön suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Päiväkodeissa ja kouluissa todetut koronavirustartunnat tai altistumiset

Tartuntoja tai altistumisia on todettu seuraavissa toimipaikoissa: 

  • Päivähoito: Hintsankujan päiväkoti, Lausteen päiväkoti, Pohjoisen alueen perhepäivähoito ja Sateenkaari Koto Oy Peikonpesä 
  • Koulut ja oppilaitokset: Kerttulin lukio, Puropellon koulu, Topeliuksen koulu, Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun, Peltolan ja Ruiskadun koulutalot
  • Mediassa olleista tiedoista poiketen Turun suomenkielisessä työväenopistossa ei ole todettu koronavirustartuntaa.

Toimipaikkakohtaiset tiedot löytyvät turku.fi-sivuston tartuntojen koostesivulta.

Etäopetus jatkuu muutamissa kouluissa 

Aunelan ja Varissuon koulujen luokat 4–6 jatkavat etäopetuksessa vielä 20.11. asti. Varissuon koulu siirtyi etäopetukseen 30.10. ja Aunelan koulu 2.11. Myös Turun normaalikoulun vuosiluokat 4–9 sekä lukioluokat jatkavat etäopetuksessa. Turun normaalikoulu tiedottaa asiasta erikseen.

Topeliuksen koulun vuosiluokat 7–9 siirtyivät etäopetukseen maanantaina 16.11. 

  • 7–9 vuosiluokkien pienluokat ovat etäopetuksessa 16.–17.11. (ma–ti) 
  • muut luokat 7–9 vuosiluokilta ovat etäopetuksessa koko viikon 16.–20.11. (ma–pe)

Turun ammatti-instituutissa etäopetus jatkuu 20.11. asti. Etäopetuksen jatkosta päätetään 19.11. 

Puropellon koulu etäopetukseen

Puropellon koulu siirtyy etäopetukseen 18.–27.11. Pienluokat ja Valmo-luokka eli perusopetukseen valmistava opetus jatkavat lähiopetuksessa.

Varissuon testipiste muutti terveysaseman tiloihin 16.11. 

Varissuon koronanäytteenottopiste on muuttanut Majanummen toimitilasta Varissuon terveysasemalle (Nisse Kavon katu 3) maanantaina 16.11. Testipiste palvelee Varissuon, Lausteen ja Pääskyvuoren alueella asuvia Varissuon terveysaseman asiakkaita. Muuton myötä näytteenottopiste on avoinna pidempään joka päivä. Koronanäytteitä otetaan ma–pe klo 9–11 ja klo 12–14. Näytteenottoon pääsee ilman ajanvarausta.

Kaupungin toimipisteissä suositellaan maskien käyttöä 

Turun kaupunki suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa. 

On erittäin tärkeä käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa, vaikka olisikin täysin oireeton. Näin pystytään suojaamaan muita terveydenhuollossa asioivia sekä henkilökuntaa mahdolliselta koronavirustartunnalta.

– On tärkeä muistaa myös se, että Turun terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa tulla infektio-oireisena tai jos odottaa koronavirustestin tulosta, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Suositus kasvomaskin käytöstä kouluikäisille urheiluseuratoiminnassa

Uutena suosituksena Turku suosittelee urheiluseuroille, että kouluikäiset lapset käyttävät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Suositus koskee kaikkia sisäliikuntapaikkojen tiloja: auloja, katsomoita, käytäviä sekä wc- ja pukuhuonetiloja, mutta ei esimerkiksi kenttiä ja saleja suorituksen aikana.

Lapsen huoltaja voi tehdä päätöksen käyttääkö lapsi kasvomaskia vai ei. Vanhemman ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä lapsilta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Yli 15-vuotiailta Turku edellyttää edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Suositus lasten ottelu- ja kilpailutapahtumiin osallistumisesta

Turkulaisilta urheiluseuroilta toivotaan myös muutosta lasten ottelutapahtumien yleisömäärään. Urheiluseuroille suositellaan, että vanhemmat eivät enää osallistuisi katsojina ottelu- ja kilpailutapahtumiin. Lisäksi toivotaan, että seurat voisivat tarjota mahdollisuuden seurata tapahtumia videon välityksellä.
 
Osa seuroista onkin jo toiminut nyt pyydetyllä tavalla ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Liikuntapalvelut lähettää suosituksista sähköpostia liikunta- ja urheiluseuroille.

Turku toimii nopeasti ja ennakoiden

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Kaupungissa on voimassa monia suosituksia ja rajoituksia koronatilanteeseen liittyen:   

  • Turun busseissa on maskisuositus.
  • Liikuntapaikoissa on maskivelvoite.
  • Harrastepaikoissa, kulttuurilaitoksissa, kirjastoissa ja muissa kaupungin omissa toimipaikoissa on asiakasrajoitukset, pleksit ja suojaimet käytössä sekä hyvät turvallisuusohjeet.  
  • Kaupungin henkilöstö on etätyössä soveltuvissa töissä.
  • Kouluja siirretään etäopetukseen heti ja aina, kun tilanne niin vaatii.

– Periaatteena on toimia nopeasti ja ennakoiden. Erityisesti tehokas jäljitys ja testaus ovat koko ajan avainasemassa. Lisäämme lisää ihmisiä jäljitystyöhön tarpeen mukaan, mutta toistaiseksi tartunnat saadaan vielä hyvin jäljitettyä, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on syksystä alkaen lisännyt toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Lentokentällä testataan ja tiedotetaan ns. punaisista maista saapuvia matkustajia ja Turun satamassa matkustajille annetaan koronatiedotusta.

Asiasanat: