– Koen ehdottomasti oloni turvalliseksi uimahallissa. Hyvät turvavälit pystyy pitämään, koska vesijumpissa osallistujamäärää on rajattu. Se on tosi hyvä, kertoo uimahallin asiakas Leena Marjut Alanko.

Ohjeita liikuntapaikan käyttäjille

  • Älä tule sairaana liikkumaan.
  • Muista pitää 1–2 metrin turvaväli.
  • Noudata henkilömäärärajoituksia.
  • Muista käsihygienia.
  • Yski hihaan.
  • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Jokaisen tulee hankkia itse omat maskinsa. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Kiitos, kun autat taudin taltuttamisessa.

Lisätietoja:

Korona-aika on tuonut paljon muutoksia Alangon arkeen.

– Kun uimahalli oli keväällä koronan takia kiinni, olin kuin kissa kuumalla puurolla. Olin niin tottunut käymään uimahallissa, Alanko tunnustaa.

Häntä voikin pitää melkoisena konkarina, sillä kahtena edellisenä keväänä hänet on nimitetty ”Satasen Leenaksi”. Nimitys tulee siitä, että hän on jumpannut sadassa vesijumpassa kevätkaudella. Sataan vesijumppaan osallistuminen 20 viikon aikana vaatii jo melkoista harrastuneisuutta. 

– Esimerkiksi maanantaisin kolme vesijumppaa ja väliaikana vesijuoksua. Torstaisin ja perjantaisin kaksi vesijumppaa ja väliin vesijuoksua, Alanko luettelee hymyillen.

Tilannetta seurataan tarkasti

Uimahalleissa tehdään koko ajan työtä sen eteen, että kaikki voisivat harrastaa liikuntaa turvallisesti.
– Seuraamme tilannetta tarkasti, ja haluamme tarjota kaikille mahdollisimman turvallisen liikuntahetken. Toimimme valtioneuvoston, aluehallintoviraston ja kaupungin johdon ohjeistuksien mukaisesti ja reagoimme tarvittaessa nopeasti muuttuvaan tilanteeseen. Toivottavasti saamme pidettyä hallit auki poikkeustilanteesta huolimatta, toteaa uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen.

Siivousta ja erityisesti kosketuspintojen siivousta on tehostettu. Kuntosalitiloja on väljennetty viemällä joitain laitteita pois. Saleihin on lisätty puhdistusaineita, papereita ja roskakoreja. Käsidesiä on tarjolla kassalla ja tuloaulassa. Impivaaran asiakaspalvelupisteelle on asennettu suojapleksit, ja kulkuporttien muutokset ovat vähentäneet jonojen syntymistä. 

Vain terveenä uimahalliin

Turvallisuutta on edistetty myös parantamalla tiedotusta. Kylteissä, tarroissa, infolapuilla ja -ruuduilla sekä kuulutuksissa jaetaan tietoa turvaväleistä, käsienpesusta sekä kasvomaskisuosituksesta yleisissä ja pukeutumistiloissa.

Impivaaran vesijumpissa ja muussa ohjatussa liikunnassa on otettu käyttöön ennakkoilmoittautuminen, jotta osallistujamäärä saadaan rajattua ja turvavälit pystytään pitämään.

–Turvallisuuden eteen tarvitaan kaikkien panosta eli sairaana ei tulla liikuntapaikoille, pidetään turvavälit sekä noudetaan edelleen yskimis-, käsihygienia- ja muita viranomaisohjeita. Puutumme toki havaitsemiimme epäkohtiin, mutta kaikilla asiakkailla on myös vastuu ohjeistuksien noudattamisessa, Haapanen korostaa.

Juttu on julkaistu Turkupostissa 4/2020.