Turku on saanut rahoituksen oikeusministeriöltä rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallin pilotointiin. Toimintamallissa nuorelle annetaan tarvittavaa tukea rikoksettomaan ja päihteettömään elämään, tukea koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä vahvaa avohuollon kuntoutusta.

Lisätiedot:

Rokki-projekti: turku.fi/rokki

 

Tarkoituksena on vähentää lasten sekä nuorten toistuvasti tekemiä rikoksia ja tukea heitä kohti rikoksetonta ja päihteetöntä elämää.

Turussa vakavasti rikoksilla oireilevien nuorten palvelut kaipaavat vahvistamista ja viranomaisyhteistyö kehittämistä. Rikoksilla oireilevien nuorten auttaminen tukee myös Turun kaupungin tavoitteita syrjäytymisen ehkäisyssä.

Ensisijaisena kohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat sekä 18–21-vuotiaat itsenäistyvät nuoret, jotka oireilevat rikoksia tekemällä ja uhkana on kodin ulkopuolinen sijoitus. Uudessa toimintamallissa nuorelle annetaan tarvittavaa tukea rikoksettomaan ja päihteettömään elämään, tukea koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä vahvaa avohuollon kuntoutusta. Tällä tavoin pyritään ehkäisemään nuoren huostaanotto sekä mahdollinen laitoskierre.

Tällä hetkellä käytössä olevat avohuollon tukitoimet eivät ole aina riittäviä alaikäisten rikosseuraamusasiakkaiden laaja-alaisiin palvelutarpeisiin, eivätkä haasteet ole ratkaistavissa yhden toimijan tuottamilla palveluilla. Tästä syystä tarvitaan kohdennettuja, yksilöllisten palvelutarpeiden mukaisia uudenlaisia palveluja ja työkaluja. Projektin aikana kartoitetaan myös eri toimijoiden ja asiakkaiden kokema yhteistyön nykytila, tehdään konkreettinen kehittämissuunnitelma ja seurataan toimenpiteiden etenemistä.

- On hienoa, että Turku pääsee mukaan uuden toimintamallin pilotointiin. Merkittävintä tässä on se, että perustettavalla moniammatillisella tiimillä on tarpeeksi resursseja ja aikaa yksilöllisen tuen antamiseen projektiin valikoiduille nuorille heidän tarpeidensa mukaisesti. Toimintamallin vaikuttavuutta rikoksettomuuteen tullaan seuraamaan tarkasti, perhe- ja sosiaalipalvelujen kehityspäällikkö Riku Laurila toteaa.

Merkittävintä tässä on se, että perustettavalla moniammatillisella tiimillä on tarpeeksi resursseja ja aikaa yksilöllisen tuen antamiseen projektiin valikoiduille nuorille heidän tarpeidensa mukaisesti.

Resursseja asiakkaiden tarpeiden mukaiseen tukeen

Toimintamallin yksilö- ja ryhmätoimintaa toteutetaan systeemisellä työotteella, jossa asiakkaan tukena on moniammatillinen tiimi. Lisäksi toiminnassa voidaan huomioida riittävä ja intensiivinen asiakkaiden tarpeiden mukaan joustava tuki.

Perustettavaan tiimiin kuuluvat sosiaalityöntekijä (projektikoordinaattori), ohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, erityisopettaja tai opinto-ohjaaja sekä rikosseuraamustyöntekijä. Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten ja asiakkaiden verkostojen kanssa palvelujen suunnittelun sekä toteuttamisen aikana.

Tiimiin hankitaan rikosseuraamustyöntekijän työpanos Rikosseuraamuslaitokselta, jossa on asiantuntemusta rikolliseen käyttäytymiseen vaikuttamisesta ja rikollista käyttäytymistä ylläpitävistä tekijöistä.

Turun kaupungin pilotoima Rokki-projekti käynnistyi vuoden 2021 alusta

Oikeusministeriö on myöntänyt Turun kaupungille avustusta 654 705 euroa käytettäväksi aikavälille 1.1.2021–30.4.2023 rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallin pilotointiin (Rokki-projekti). Turun omarahoitusosuuden määrä on 10 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Oikeusministeriö piti Turun hakemuksessa erityisen positiivisena erityisopettajan mukaan ottamista tukemaan nuorten koulunkäyntiä ja yhteistyötä oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Näin varmistetaan oppivelvollisuuden suorittaminen tai toisen asteen koulutukseen siirtyminen.

Oikeusministeriöllä (OM) oli haettavana täydentävässä haussa vuosille 2021–2022 erityisavustus rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallin pilotointiin kunnissa. Toimintamalli rikoksilla oireileville nuorille perustuu valtakunnallisen kehittämistyöryhmän ehdotukseen (OM 2019:26).