Kaupungin toimialoille palkataan tekijöitä avustaviin tehtäviin. Vuonna 2021 alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa Turku on mukana. Kokeilun ja koronan myötä vanhojen palvelujen rinnalle on kehitetty uusia muotoja.

TURKULAINEN TYÖTÖN TYÖNHAKIJA, HALUATKO TYÖLLISTYÄ?

Olet saanut työmarkkinatukea työttömyyden perusteella vähintään 200 päivää tai olet alle 30-vuotias.

Kuvateksti: Satu Mäki (vas.) ja Jutta Pönni (oik.) Aunelan koululuokassa.

Turun kaupungilla on vuosittain satoja tuetun työllistämisen paikkoja. Työt ovat avustavia tehtäviä esimerkiksi kouluissa ja vanhuspalveluissa. Kokemusta ei välttämättä tarvita. Tarkoituksena on parantaa omaa tilannetta työmarkkinoilla. Myös yrityksiin ja organisaatioihin voidaan palkata.

- Ehtona on, että on ollut työmarkkinatuella yli 200 päivää tai on alle 30-vuotias. Työaika on pääsääntöisesti 85% täysimääräisestä työajasta ja jakso yleensä 8 kk. Tavoitteena on työllistyä mahdollisimman nopeasti vaikka kesken jaksonkin avoimille markkinoille, kertoo vastaava urasuunnittelija Sanna Järvi.  

Tuettu työ kartuttaa kokemusta

Satu Mäki, 24, on datanomi ja koulunkäynninohjaaja. Töitä hän ei ole saanut kovasta yrittämisestä huolimatta, joten Satu kävi Työpisteellä aloitusinfossa. Paikka löytyi Aunelan alakoulusta.

- Jos tuntuu, että työn löytäminen on vaikeaa, kannustan käymään rohkeasti kyselemässä tuetun työllistämisen paikkoja Työpisteen urasuunnittelijoilta. Haaveenani on toimia lasten parissa. Olen saanut Aunelassa hyviä kontakteja opettajiin, jotka taas tuntevat toisia opettajia ja pystyvät suosittelemaan minua eteenpäin, Mäki tuumii.

Satu on toiminut opettaja Jutta Pönnin luokassa isona apuna.

- Satu on ollut henkilökohtaisena avustajana, pitänyt kerhoja, auttanut välituntivalvonnassa ja tunneilla. Jalka on nyt sen kuuluisan oven välissä.

- Kengännumeroni on 42, katsotaan riittääkö se avaamaan tarpeeksi ison raon, Satu naureskelee.KuvKuv

Kuvateksti: Eveliina Hakunti laittaa poistoteksiilejä myyntiin. 

Eveliina Hakunti, 22, on tuetun työllistämisen jaksolla kaupungin poistotekstiilin lajittelussa. Työtehtävät sisältävät lajittelun lisäksi mm. asiakaspalvelua ja somistusta. 

- Ei ole oikein ehtinyt kertymään vielä työkokemusta, ja tästä saa kivasti merkinnän ansioluetteloon. On ollut mukava nähdä, mihin itse kykenee ja mistä ei niin paljon pidäkään eli otan tämän eräänlaisena kokeiluna. Huomaan olevani hyvä tarkkuutta ja keskittymistä vaativissa töissä. Mahdollinen tulevaisuuden suunnitelmani on kouluttautua eläintenhoitajaksi, Hakunti kertoo.

Työllisyyden kuntakokeilu siirtää kaupungin palveluihin 15 000 TE-toimiston asiakasta

Kokeilun asiakaskuntaan kuuluvat työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Kohderyhmää ovat myös alle 30-vuotiaat työnhakijat ja vieraskieliset.

- Kuntakokeilu tarjoaa meille isoja mahdollisuuksia. Haluamme tehostaa turkulaisten työllistymistä, ja kokeilun avulla saadaan uusia työkaluja. Tämä tarkoittaa myös uusia tehtäviä ja isoa asiakasmäärää Työpisteellä. Henkilökunta on taitavaa ja haluaa kehittää työllisyyspalveluita entisestään, kertoo työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto.

Korona on muuttanut palvelutarjontaa

Työllisyysluvut ovat heikentyneet koronan varjossa. Työpisteessä on kehitetty uusia palveluita, jotta töitä haluaville turkulaisille löydetään työpaikkoja.

- Palveluvalikoimaamme on otettu mm. verkkovalmennukset, jotka mahdollistavat apumme älylaitteen välityksellä. Webinaareissa voi laittaa vaikkapa työnhakupaperit kuntoon tai kuunnella vinkkejä työhaastatteluun, kertoo Järvi.

- Lisäksi olemme olleet yhteydessä tämän vuoden aikana puhelimitse ja kirjeitse tuhansiin turkulaisiin ja kertoneet palveluistamme. Olemme myös tiivistäneet yhteistyötä yritysten ja Science Parkin kanssa, Järvi toteaa.  

Webinaarit ja lähivalmennnukset vuoroviikoin. Työllistymisen yleisinfo eli aloitusinfo joka maanantai klo 11.

Esimerkkejä:

  • Työnhakupaperit kuntoon  
  • Työhaastatteluun valmistautuminen 
  • Tietokoneen käyttö ja työnhaku
  • ForeAmmatin käyttö
  • Opinto-ohjaus
  • Puhutaan-ryhmiä maahanmuuttajille. Katso tarkemmin Maahanmuuttajien Osaamiseskuksen nettisivulta

Ilmoittautuminen: tyopiste@turku.fi tai puh. 02 262 5072

Webinaareista tarkemmin: www.turku.fi/tyowebinaarit

Artikkelista on julkaistu lyhyempi versio Turkupostissa 4/2020.