Sokos Wiklundin tiloissa nähtiin marraskuussa Linnanniemen kehittämisen pop up -näyttely, johon myös Seppo Manner ja Taina Rantala osallistuivat. Turun museokeskuksen nykydokumentointiprojektiin haastateltiin Linnanniemen ja sataman alueilla asuvia ja työskenteleviä turkulaisia.

– Nykydokumentointia tehdään haastattelemalla, kuvaamalla ja havainnoimalla. Näin saadaan arvokasta tietoa ajan ilmiöistä, juuri tässä hetkessä taltioituna, kertoo nykydokumentoinnista vastaava tutkija Milla-Lotta Kemiläinen.

Turun alueella on nykydokumentoitu muun muassa alueen katoavaa teollisuutta ja tuotantoa, pandemia-ajan vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekstiiliteollisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä hankkeita.

Kemiläisen mukaan on tärkeää tarttua nykyhetken ilmiöihin, sillä ihmisten käsitykset vallitsevista olosuhteista muuttuvat nopeaan.

– Esimerkiksi etätyön vaikutuksia arkeen alettiin taltioida heti, kun poikkeusolot astuivat voimaan. Muutaman kuukauden kuluttua asennoituminen oli jo toisenlaista, kun tilanteeseen oli totuttu. 

Nykydokumentointikohteita voi ehdottaa: museokeskus@turku.fi, milla-lotta.kemilainen@turku.fi

Teksti: Heidi Horila
Kuva: Ville Kaakinen / TMK