Turussa tehdyt koronatoimet ovat alkaneet tehota, mutta tilanne on kaupungissa edelleen huolestuttava. Koronatilanteeseen on edelleen syytä suhtautua vakavasti huomioiden myös pääkaupunkiseudun erittäin nopeasti huonontunut koronatilanne.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Turun tartuntatapausten trendi on kääntynyt laskuun marraskuun alkupäivinä. Kaupungissa kiristettiin 2.11. sisäliikuntapaikkojen ohjeita, alettiin laittaa kouluja tarpeen mukaan etäopetukseen sekä lisättiin ohjeistusta yleisesti ja maahanmuuttajayhteisöille erityisesti.

– Toimenpiteet tehoavat. Kaupungin tehtävä on tehdä kaikkensa koronaepidemian taltuttamiseksi ja otamme tehtävän hyvin vakavasti. Haluan muistuttaa, että vastuu koronatilanteesta on myös ihan jokaisella kaupunkilaisella. Ohjeita, suosituksia ja muita koronatoimia pitää edelleen noudattaa huolellisesti, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku jatkaa voimakkaita ja nopeita toimia, jotta tilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja koronapandemia taltutettua.

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu noin 61 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat ajalta ma 16.11. – su 22.11. Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 931 tartuntaa (THL 24.11. klo 12).

Testiin pitää hakeutua lievissäkin oireissa

Kaikkien turkulaisten on tärkeä edelleen muistaa koronavarotoimet ja hakeutua testiin lievissäkin oireissa.

– Iso osa turkulaisista hakeutuu hienosti koronavirustestiin heti, kun oireet alkavat. Huolestuttavaa on se, että osa odottaa jopa viikon ajan testiin hakeutumista ja liikkuu pitkään muiden parissa. Useiden päivien tai viikon viive testiin hakeutumisessa johtaa tartunnanjäljityksen viivästymiseen ja tartuntojen leviämiseen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Koronan oireet ovat moninaiset ja taudinkuva vaihtelee lievistä, yksittäisistä oireista influenssan kaltaiseen taudinkuvaan. Tämän vuoksi koronatestiin on tarpeen hakeutua herkästi.

Omaolo.fi-palvelusta turkulaiset saavat vaivattomasti ohjauksen ja ajan koronavirustestiin

Turkulaisille helpoin tapa on tehdä koronaviruksen oirearvio Omaolo.fi -palvelussa, josta tiettyjen oireiden perusteella saa suoraan varattua ajan koronavirustestiin yhtä nopeasti kuin puhelimitse.

Valtaosa turkulaisista eli yli 90 prosenttia saa Omaolo.fi-palvelusta koronaviruksen oirearvion tehtyään ohjauksen ja ajan koronavirustestiin. Ainoastaan viikonloppuisin ja alle 16-vuotiaille ei vielä pystytä tarjoamaan Omaolon kautta ajanvarausta. Viikonloppuisin oirearvion voi lähettää terveydenhuollon ammattilaiselle arvioitavaksi ja hän antaa ajan näytteenottoon.

Alle 16-vuotiaiden osalta tulee olla yhteydessä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon koronapuhelimeen p. 02 266 2012.

Tieto positiivisesta koronavirusnäytteestä lähetetään asiakkaalle tekstiviestillä

Turkulaiset saavat ilmoituksen positiivisesta koronavirusnäytteestä automaattisesti tekstiviestillä. Aiemmin vain negatiivisesta testituloksesta on ilmoitettu tekstiviestillä.

Positiivinen testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä asiakkaalle kaikkina viikonpäivinä joko iltapäivällä tai illalla.

Tekstiviestissä kerrotaan, että asiakkaalla on todettu koronavirustartunta ja häntä kehotetaan pysymään kotona ja odottamaan soittoa tartuntatautien valvonnasta, joka tulee aina tuntemattomasta numerosta. Mikäli tekstiviesti lähtee asiakkaalle illalla, tartuntatautien valvonnasta ollaan yhteydessä viimeistään seuraavana päivänä.

Negatiivisen testituloksen automaattinen tekstiviesti-ilmoitus on ollut käytössä Turussa jo lokakuusta alkaen. Ilmoittamiskäytännöt on saatu vielä toimintavarmemmiksi ja tekstiviestit lähtevät asiakkaille kaikkina viikonpäivinä kolme kertaa päivässä: kello 16, 18 ja 21.

Pikkujoulut on syytä viettää etänä

Kaikenlaiset sisätiloissa pidettävät pikkujoulut ovat selkeä riski koronavirustartunnoille, joten tänä vuonna pikkujoulut ja joulujuhlat on syytä viettää etänä.

– On erittäin tärkeää, että jaksamme noudattaa kaikkia koronaan liittyviä varotoimia, jotta voisimme viettää joulua turvallisemmin mielin, Peltoniemi muistuttaa.

Päiväkodeissa ja kouluissa todetut koronavirustartunnat tai altistumiset viikon aikana

 Tartuntoja tai altistumisia on todettu seuraavissa toimipaikoissa: 

  • Päivähoito: Halisten päiväkoti, Orminkujan päiväkoti
  • Koulut ja oppilaitokset: Cygnaeus skola, Luostarivuoren Lyseon lukio, S:t Olofsskolan, Varissuon koulu

 Toimipaikkakohtaiset tiedot löytyvät turku.fi-sivuston tartuntojen koostesivulta

Cygnaeuksessa, S:t Olofsskolanissa ja Luostarivuoren Lyseon lukiossa siirryttiin etäopetukseen

Cygnaeuksen koulussa ja S:t Olofsskolanissa on todettu koronavirustartunta sekä useita altistumisia, minkä vuoksi oppilaat siirtyivät etäopetukseen 23.11. alkaen. Yhteensä etäopetukseen siirtyi molemmista kouluista noin 70 oppilasta. Myös Luostarivuoren Lyseon lukion kaikki opiskelijat olivat etäopetuksessa alkuviikon eli maanantaina ja tiistaina 23.–24.11.

Cygnaeuksen koulu

Etäopetukseen siirtyi 14 kuudennen luokan oppilasta. Etäopetus jatkuu kuluvan viikon, ja oppilaat palaavat lähiopetukseen maanantaina 30.11. Muut luokat ovat jatkaneet lähiopetuksessa lukujärjestyksen mukaisesti molemmissa koulun yksiköissä, Cygnaeuksessa ja Braheskolanissa.

S:t Olofsskolan

Etäopetukseen siirtyi 60 oppilasta vuosiluokilta 7–8. Etäopetus jatkuu kuluvan viikon, ja oppilaat palaavat lähiopetukseen maanantaina 30.11. Muut luokat ovat jatkaneet lähiopetuksessa lukujärjestyksen mukaisesti.

Etäopetus lukujärjestyksen mukaisesti

Etäopetusjärjestelyistä on tiedotettu Wilman välityksellä. Etäopetuksen aikana noudatetaan lukujärjestystä. Kouluruokailu on järjestetty etäopetuksenkin aikana, ja oppilashuollon palvelut ovat kaikkien käytössä.

Luostarivuoren Lyseon lukio etäopetuksessa alkuviikon

Luostarivuoren lyseon lukiossa on todettu koronavirustartunta sekä altistumisia, minkä vuoksi kaikki opiskelijat olivat etäopetuksessa maanantain ja tiistain 23.–24.11. Mahdolliset altistumistilanteet ovat tapahtuneet viime viikolla. Tänään keskiviikkona 25.11. lukiossa on alkanut arviointiviikko, jonka aikana muut kuin altistuneet opiskelijat saavat tulla tekemään kokeita, mikäli ovat oireettomia ja käyttävät maskia. Kokeita pyritään myös järjestämään etänä tai myöhempänä ajankohtana niille, joiden epäillään altistuneen koronavirukselle.

Turun ammatti-instituutin opetus jatkuu loppuvuoden osittaisena etäopetuksena

Turun ammatti-instituutti siirtyi 23.11.–31.12. opetuksessa ns. hybridimalliin, jossa osa opetuksesta toteutetaan lähiopetuksena ja osa etäopetuksena. Opiskelijat vuorottelevat lähiopetuksessa, jolloin turvavälit pystytään varmistamaan paremmin. Työelämässä oppiminen jatkuu suunnitelmien mukaan.

Ratkaisut opetuksen toteuttamisesta tehdään koulutaloittain ja koulutusyksiköittäin. Ratkaisulla pyritään turvaamaan kaikkien opiskelijoiden opintojen eteneminen ja samalla ehkäisemään uudet koronatartunnat.

Kasvomaskisuositukset laajenivat koskemaan yläkouluja

Turun kaupungin sivistystoimiala laajensi kasvomaskin käyttösuositusta 23.11. alkaen koskemaan yläkoulujen 7.–9.-luokkalaisten valinnaisaineiden tunteja. Valinnaisaineiden tunneille tulee oppilaita eri rinnakkaisluokilta, joten maskin käyttö suojaa ryhmien sekoittuessa oppilaita altistumisilta. Oppilaat saavat kasvomaskit omasta koulustaan, mutta myös omia kasvomaskeja saa käyttää.

Kasvomaskien käyttöä on suositeltu vahvasti jo aiemmin kaikille toisen asteen opiskelijoille, ja Turun ammatti-instituutin palattua osittaiseen lähiopetukseen opiskelijoiden ja henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja oppilaitoksen tiloissa ja työssäoppimispaikoilla.

Sivistystoimialan henkilökunta on saanut maskisuosituksen jo aiemmin syksyllä. Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskia/visiiriä mm. lähiopetustilanteissa, koulun/päiväkodin yhteisissä sisätiloissa ja etenkin liikuttaessa paikoissa, joihin syntyy ruuhkatilanteita, esim. opetustilojen, palvelupisteiden, uloskäyntien, ruokalan ja vastaavien edustat.

Turku suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla ja busseissa. Urheiluseuroja pyydetään huomioimaan, että kouluikäiset lapset käyttävät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana huoltajan arvion ja päätöksen mukaan. Yli 15-vuotiailta Turku edellyttää edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana.

Loppusyksyn juhlat sisätiloissa kannattaa nyt peruuttaa

Koulujen ja oppilaitosten perinteiset syksyn juhlat, kuten itsenäisyyspäivään liittyvä lipunnosto 4.12. ja Lucia-juhla voidaan järjestää ulkotiloissa turvavälejä noudattaen. Yhteisiä itsenäisyyspäiväjuhlia sisätiloissa ei järjestetä, ja mm. kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhla Turun linnassa on peruutettu tältä vuodelta.

Syksyn lakkiaiset voidaan järjestää AVIn yleisötapahtumaohjeistuksen mukaisesti. Juhliin kutsutaan vain lähimmät perheenjäsenet. Lukiot huolehtivat riittävistä turvaväleistä ja maskisuosituksen noudattamisesta. Perinteisiä joulukirkkoja tai yhteisiä isoja joulujuhlia ei myöskään järjestetä.

Turku toimii nopeasti ja ennakoiden

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Maskia suositellaan käytettäväksi hyvin laajasti:

  • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa ja Föli-busseissa.
  • Maskin käyttöä suositellaan toisella asteella ja nyt myös peruskoulun valinnaisaineiden tunneilla.
  • Sisäliikuntatiloissa alle 15-vuotiaille suositellaan ja yli 15-vuotiailta edellytetään maskia muun kuin liikuntasuorituksen aikana.
  • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa.
  • Erityisen tärkeää käyttää on maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.

– Turun kaupungin periaatteena on toimia nopeasti ja ennakoiden. Erityisesti tehokas jäljitys ja testaus ovat koko ajan avainasemassa. Lisäämme lisää ihmisiä jäljitystyöhön tarpeen mukaan, mutta toistaiseksi tartunnat saadaan vielä hyvin jäljitettyä, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turku on syksystä alkaen lisännyt toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Lentokentällä testataan ja tiedotetaan ns. punaisista maista saapuvia matkustajia ja Turun satamassa matkustajille annetaan koronatiedotusta.

Asiasanat: