Kahden nuoren aikuisen syrjäytymiseen johtaneista tarinoista on tehty video. Videon tarkoituksena on avata syrjäytymiskehityksen syitä ammattilaisille ja muille aikuisille. Lyhyessä videossa näyttelijöiden esittämät nuori mies ja nainen kertovat mm. lapsuudestaan, kotioloistaan, kouluajasta, ystävistä, kiusaamisesta, rikoksista ja mielenterveysasioista.

Tositarinat videon takana

Videota varten on haastateltu nuorta miestä ja naista, jotka molemmat kertovat kokemuksiaan lapsuudestaan ja nuoruudestaan. He eivät esiinny videolla omilla kasvoillaan tai nimellään, mutta esitetyt tapahtumat ovat lyhennelmiä kertojien elämänkokemuksista.

Oppimisvaikeuksia, yksinäisyyttä ja hylätyksi tulemisen tunnetta

”Koulussa oli vaikea keskittyä, mulla oli oppimisvaikeuksia.” Näin kuvaavat molemmat videota varten haastatelleet omia kokemuksiaan. Oppimisvaikeudet johtivat alemmuuden kokemiseen, välinpitämättömyyteen koulua kohtaan, erityiskouluun ja molemmilla opiskelun keskeytymiseen.

Yksinäisyys on painanut miespuolista päähenkilöä aina. Hän on kokenut myös koulukiusaamista. Vanhemmat kaverit veivät aikanaan mukaan tupakoinnin ja pikkurikosten teille. Myöhemmin yläkoulussa kaveriporukkana oli muita syrjittyjä nuoria. Porukassa juotiin kaljaa ja lähes kaikilla oli mielialaongelmia. 

Nainen kertoi taustahaastatteluissa lapsuudenkotonaan olleista vaikeuksista. ”Äiti oli aina väsynyt ja isä paljon poissa. Vanhemmat erosivat ja äidin uusi miesystävä kuoli. Koin tulleeni hylätyksi.”

Molemmat nuoret olivat puhuneet tuntemuksistaan aikuisille eri yhteyksissä, mutta kumpikin koki, ettei keskusteluilla ollut toivottua vaikutusta. ”Asiat jotka kerroin, eivät johtaneet mihinkään.” Ja ”Kukaan ei kuunnellu, kun mä sanoin, ettei ole hyvä olla.”

 

Mikä lopulta auttoi?

Haastatellut nuoret kertoivat tärkeimmäksi itseään auttaneeksi asiaksi sen, että heitä todella kuunneltiin, otettiin asiat vakavasti ja heidän sanomaansa reagoitiin: ”Juteltiin ammattilaisten kanssa elämästä ja kaikesta tapahtuneesta. Pikkuhiljaa masennus alkoi lievenemään. Alkoi ylämäki.”

”Mun rinnalla on kulkenut tukihenkilö vuoden ajan. Puolen vuoden jälkeen alkoi elämä muuttua paremmaksi. Nykyään on lääkitys, ja onneksi on psykiatri, joka osaa auttaa, on kiinnostunut. ”


Video on osa nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi Smart and Wise Turku -hankkeessa tehtävää työtä. Lisätietoja aiheesta saa projektipäällikkö Mari Kontiolta.

Teksti: Maria Vakkamaa
Kuvat: Pixabay

Katso video: