Turku on mukana Vamos-toiminnassa myös vuonna 2021. Vamos-toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymistä. Hyvinvointitoimialalta osoitetaan Vamoksen toimintaan 200 000 €:n määräraha vuodelle 2021. Toiminnasta vastaa Helsingin diakonissalaitos (Hdl).

Toiminta kohdistetaan 16–29-vuotiaisiin nuoriin siten, että painopiste on alle 25-vuotiaiden kanssa työskentelyssä.

Vamos on täyttänyt toisella asteella olevien tai hieman sitä vanhempien nuorten aikuisten psykososiaalisen tuen palvelupuutteita ja palvelee myös nuoria, jotka eivät ole minkään oppilaitoksen kirjoilla. Vamoksen asiakkaista yli 85 %:a on 18-vuotiaita tai vanhempia ja yli puolet heistä asuu jo omillaan. Suuri osa asuu yksin. Vamoksen nuorille aikuisille kehitetty Mindset-työmalli on osoittautunut tuloksiltaan hyväksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen välineeksi.

Vamoksen erityisinä vahvuuksina ovat toiminnan vapaaehtoisuus ja mahdollisuus jalkautua myös nuorten koteihin. Erityisesti koronaepidemian aikana joustavat, vapaaehtoisuuteen perustuvat ja tarvittaessa jalkautuvat palvelut ovat tarpeeen, koska psykososiaalisen tuen tarve on lisääntynyt ja myös näissä palveluissa on syntynyt hoitovelkaa.Vamos tekee tiivistä yhteistyötä mm. Turun nuorisopalvelujen ja Turun Ohjaamon kanssa.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen 2021 talousarviossa Vamoksen toimintaan on varattu 200 000 €. Hdl:n panostuksen kanssa tällä voidaan kattaa kolmen kokoaikaisen työntekijän kustannukset, esimiestyö sekä toimintakustannukset.

Nuorten tukipalvelu Vamoksen toiminta käynnistettiin Turussa v. 2015. Toiminnasta vastaa Helsingin diakonissalaitos. Toiminnan käynnistymistä vauhditti Me-säätiön Turulle tarkoitusta varten myöntämä 200 000 €/vuosi taloudellinen tuki kolmelle ensimmäiselle vuodelle.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta kokouksessaan 25.11.2020.