Liikuntatoimintaan asetetut rajoitukset ja suositukset ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Turun kaupunki haluaa ohjeistaa tarkemmin, miten poikkeusaikana voi liikuntaa järjestää ja harrastaa turvallisesti.

Lasten ja nuorten harjoittelu poikkeusaikana

Liikuntapalvelut on perunut aikuisten liikuntavuorot sekä vuorot, joilla liikkuu sekä aikuisia että lapsia. Alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten ohjattua toimintaa voidaan jatkaa. Muutoksena aiempaan on se, että harjoittelu tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Toiminta pitää siis järjestää eri tavalla kuin ennen. Kontakti- ja joukkuelajeissa kahden metrin turvavälin pitää säilyä koko toiminnan ajan.

–Esimerkiksi joukkuevoimistelussa ei nyt voida nyt tehdä yhteisharjoituksia, vaan tehdään yksilövoimisteluharjoittelua turvaväleillä. Harjoittelun pitää siis muuttua ja valmentajien pitää suunnitella harjoitukset eri tavalla. Valmentajat voivat vaikka merkitä tilaan jokaiselle lapselle oman harjoittelupaikan niin, että kahden metrin turvavälit toimivat, neuvoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Samoin voivat lapset edelleen jatkaa painiharrastusta, mutta toiminnan pitää olla muuta kuin pysty- ja mattopainiharjoituksia pareittain. Valmentajien pitää suunnitella uudet toteutustavat harjoittelulle. Myöskään salibandy- tai jalkapalloharjoituksissa ei voida tehdä pallonriistoa tai muuta lähikontaktia vaativaa toimintaa. Harjoitus on organisoitava siten, että turvavälejä voidaan noudattaa koko harjoituksen ajan.

Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä, jos halutaan vähentää tartuntataudin leviämistä ja samaan aikaa turvata lasten harrastustoiminta.

Vastuu on toiminnan järjestäjällä

– On ymmärrettävää, että jokin valmentaja tai harrastaja kokee tilanteen siten, että eihän turvaväleillä pysty lajia lajinomaisesti harrastamaan, jos pitää pysyä koko ajan kahden metrin päässä toisesta, mutta se on nyt vain hyväksyttävä, sanoo liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi.

Vastuu turvallisen harjoittelun toteutumisesta on toiminnan järjestäjällä.

­– Jos jokin toimija ei pysty toimimaan turvallisesti tässä poikkeustilanteessa, on järjestävän tahon peruttava toiminta. Samalla tavalla, jos lapsen vanhempi kokee, ettei liikuntatoiminnan järjestäjä ole riittävästi huomioinut turvallisuutta, tulee hänen ilmoittaa asiasta toiminnan järjestäjälle ja olla viemättä lastaan harrastukseen, Nummi jatkaa.

Nummi muistuttaa myös siitä, että koulun liikuntasalityyppisiin liikuntapaikkoihin mennään sisälle vasta, kun oma vuoro alkaa ja poistutaan rakennuksesta oman vuoroajan sisällä.

Omatoimista ulkoliikuntaa voivat kaikki jatkaa

Leudot säät ovat suosineet ulkoliikuntaharrastuksia. Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna ja niillä voi harjoitella omatoimisesti. Luistelemaan pääsee Parkin kentällä ja Kupittaan luistelumadolla.

Kaikilla liikuntapaikoilla on pidettävä 1–2 metrin turvaväli ja huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta. Parkin kentän sisätiloissa on myös noudatettava maskinkäyttöohjeita. Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Jokaisen tulee hankkia itse omat maskinsa. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan sisäliikuntatiloissa kaikille kouluikäisille, erityisesti yläkouluikäisille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Huoltaja voi päättää lapsensa maskin käytöstä.

Jokaisen tulee siis kantaa vastuuta tästä asiasta – yhdessä tästä selvitään.