Monenlaiset lippuyhteistyöt ovat tuoneet Fölille positiivista julkisuutta

Artikkeli on kirjoitettu osana neljävuotista EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, joka edistää kestävää ja älykästä kaupunkiliikennettä Turussa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa: www.turku.fi/civitas-eccentric.

Artikkeli on myös osa Liikkumisen artikkelit -sarjaa, jossa pureudutaan monipuolisesti ajankohtaisiin liikenteen ja liikkumisen aiheisiin.

Teksti: Janica Vilen.

 

 

CIVITAS ECCENTRIC 2016–2020

Vuonna 2016 Turussa alettiin miettiä, miten yli 100 000 ihmistä Turun urheilupuistoon kokoavan yleisurheilutapahtuman Paavo Nurmi Gamesin pääsylippu voisi toimia samalla Turun seudun joukkoliikenteen matkalippuna. Teknistä ratkaisua ei saatu aikaan ajoissa, mutta ideaa jäätiin kehittelemään. Pari vuotta myöhemmin ratkaisu löytyi ja yhteistyökumppaniksi saatiin Turun Kaupunginteatteri.

Turun Kaupunginteatteri aloitti Turun seudun joukkoliikennettä pyörittävän Fölin kanssa lippuyhteistyön syksyllä 2018. Sen jälkeen vastaava lippuyhteistyö on aloitettu muun muassa Turun filharmonisen orkesterin, Linnateatterin ja Turun Nuoren Teatterin kanssa. Tänä syksynä mukaan tulee myös Åbo Svenska Teater. Teatterin tai konsertin pääsylippu toimii siis samalla Fölin matkalippuna, jolla voi matkustaa Fölin busseissa ja vesibusseissa kolme tuntia ennen esitystä ja kaksi tuntia esityksen jälkeen. Lipulla saa tehtyä neljä matkaa, eli molempiin suuntiin voi tehdä maksutta yhden vaihdon.

Taloudellisesti lippuyhteistyö ei ole ollut mikään kultakaivos, mutta hyödyt lasketaan pidemmällä tähtäimellä.

– Tämä on ollut hyvää mainosta Turun kaupungille ja mukana oleville teattereille, sillä tarjoamme tällaista mahdollisuutta ainoana Suomessa. Näin voimme helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa, kommentoi Turun joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte. 

Föli saa jokaisesta teatterilipulla tehdystä noususta maksun, joskin pienen sellaisen. 

– Fölillä tehdään 27 miljoonaa matkaa vuodessa. Kokonaisuudesta tämä on hyvin pieni osa, mutta olemme halunneet tarjota tätä yhteistyötä edullisesti, koska näemme, että siitä on meille myös imagollista hyötyä, Korte perustelee. 

Teattereille yhteistyöstä on kiistaton hyöty, sillä parkkipaikoista on aina keskustan alueella pulaa. Esityksistä riippuen etua on käyttänyt 10–30 % katsojista. Toki bussilla saattaa esitykseen tulla vielä paljon useampi, sillä monilla on Fölin kausikortti. Teatterin pihalla on myös Fölin kaupunkipyörien asemapaikka, joten esimerkiksi rautatieasemalta teatteriin pääsee näppärästi Föli-fillarilla.

Föli liikennöi Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Liedossa, Naantalissa ja Ruskolla. Lippuyhteistyö on voimassa koko alueella – kaikilla reiteillä.

Turun Kaupunginteatteri aloitti Fölin kanssa lippuyhteistyön syksyllä 2018. Pysäkki on näppärästi aivan teatterin oven edessä. Kuva: Janica Vilen.

Tapahtumajärjestäjät tarttuneet tilaisuuteen

Föli on tehnyt lippuyhteistyötä myös yksittäisten tapahtumien kanssa. Esimerkiksi tanssitapahtuma Europeadessa tapahtuman rannekkeessa oli viivakoodi, jonka kanssa pystyi matkustamaan maksutta Fölillä koko tapahtuman ajan. 

Fölin kehittämispäällikkö Topias Pihlava kertoo, että esimerkiksi Lippupisteen kautta myydyissä lipuissa on viivakoodi, jonka myös Fölin laitteet pystyvät lukemaan. Yksittäisissä tapahtumissa helpoin ratkaisu on kuitenkin se, että Föli toimittaa viivakoodin tapahtumajärjestäjälle lippuja varten. Tällöin Fölin on helppo laskuttaa vain tehdyistä matkoista.

– Moni ilahtuu siitä, että saa maksuttoman matkalipun. Vaikka asiakas ei edes käyttäisi lippua, olemme saaneet herätettyä huomion, josta hyötyy sekä Föli että tapahtumajärjestäjä, selittää Pihlava.

– On myös selvää, että ilman autoa tapahtumiin tulevat asiakkaat käyttävät usein enemmän rahaa esimerkiksi väliaikatarjoiluihin tai muihin tapahtumanaikaisiin palveluihin, hän jatkaa.

Hotellit mukaan yksi kerrallaan

Viime kesänä Föli aloitti lippuyhteistyön Radisson Blu Marina Palace Hotellin kanssa. Hotellista on jaettu asiakkaille Fölin vuorokausilippuja. 

– Marina Palace on ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön ja myös asiakkaat ovat kuulemma olleet iloisia. Nyt muutkin hotellit Turussa ovat alkaneet kiinnostua vastaavasta yhteistyöstä, kertoo Sirpa Korte.

Seuraavaksi mukaan tulee Sokos Hotel Kupittaa, joka alkaa jakaa yöpyjilleen Fölin matkalippuja 1. heinäkuuta. 

Sirpa Korte löysi hotelli-idean ollessaan itse matkalla Sveitsissä.

– Siellä sain hotellin respasta joukkoliikennelipun ja ajattelin heti, että näin sen pitäisi Turussakin toimia, hän muistelee. 

Lippupisteen kautta myydyissä lipuissa on viivakoodi, jonka myös Fölin laitteet pystyvät lukemaan. Kuva: Pasi Leino.

TPS tarjoaa ensi kaudella bussikyydit jääkiekon pariin

Urheilupuoleltakin Föli on saanut jo yhteistyökumppanin. Ensi kaudella Turun Palloseuran jääkiekko-otteluihin pääsee kulkemaan TPS:n kausikortilla. Yksittäisiin ottelulippuihin etua ei olla ainakaan vielä suunniteltu. 

Mitä enemmän hallissa on väkeä, sitä vaikeampi parkkipaikalta on päästä matsin jälkeen pois. Linja-autolla on oma ajoreittinsä, joten bussilla matkustava kannattaja saattaa olla torilla juhlimassa jo silloin, kun yksityisautoilija vielä istuu ratissa Gatorade Centerin aitojen sisäpuolella. 

– Pelipäivinä hallille ajaa meidän spesiaalilinja 100. Sama linja palvelee monissa muissakin Gatorade Centerin ja Turun Messukeskuksen tapahtumissa, kertoo Korte.