Uusi boutique-hotelli Turun kuuluisalla Kakolanmäellä tarjoaa yksilöllisiä elämyksiä ja vihjeitä menneestä hyvällä maulla. Seikkailunhaluiset vieraat voivat valita yösijakseen vankila-vuosilta säästetyn eristyssellin.

Syyskuussa 2020 Turkuun avattu Hotel Kakola aloittaa uuden ja valoisan luvun vuonna 1890 valmistuneen lääninvankilan elinkaaressa. Ristinmallisen rakennuksen selleissä säilytettiin vuoteen 2007 asti tutkinta- ja sakkovankeja, ja yksi siipi oli aikanaan eristetty naistenosastoksi. Maan pelätyimmät rikolliset koottiin viereiseen keskusvankilaan.

– Toivon, että pahamaineisten vuosien jälkeen ainakin seuraavat pari sataa vuotta Hotel Kakolassa koetaan hienoja elämyksiä ja tehdään myönteistä historiaa. Seinät kyllä kestävät, toteaa hotellinjohtaja Eerika Rinne hymyillen.

Muurin ympäröimä punatiilinen vankila ehti olla kymmenen vuotta tyhjillään, kunnes Olli ja Leena Ojalan perheyritys Kakola Yhtiöt osti sen kunnostettavakseen. Keskusvankilaan oli silloin jo rakenteilla asuntoja ja liiketiloja.

Kakolanmäessä kiehtoo sen jännittävä historia. Kukkula on Turun toiseksi korkein ja valikoitui aikanaan vankila-alueeksi paitsi sijaintinsa myös graniitin takia. Kivenhakkaajina työskennelleet vangit antoivat louhimalleen rakennuskivelle nimeksi kakoliitti. Kun keskusvankila valmistui vuonna 1853, se näkyi pelotteena jopa kaupungin keskustaan asti. Maisemat ovat mäeltä edelleen komeat, mutta enää Kakola ei kammota vaan kutsuu puoleensa.

– Kakolanmäestä on tullut Turun uusi vilkas ja eläväinen kaupunginosa, jossa asuu tuhat perhettä. Vie vielä muutaman vuoden, että alue on kokonaan valmis, mutta jo nyt hotellin lisäksi mäellä palvelee ihania pienyrityksiä, kuten leipomo, kahvipaahtimo ja panimo.

Ohramaltaista tehty kalja oli Kakolanmäellä suosittu juoma jo sata vuotta sitten. Nykyään keskusvankilan entisessä keittiössä valmistuvat Kakola Brewing Companyn käsityöoluet. Bageri Å jatkaa puolestaan Kakolan leipomoperinteitä, ja on Suomen ensimmäinen käsityöleipomo, jolla on oma kivimylly. Hemmottelua ja hyvinvointia Kakolanmäelle tuo Spa, jonka valmistuttua mäellä on kokoustiloja jopa 850 hengelle.

– Kun Turussa järjestetään isoja tapahtumia, kokouksia ja kongresseja, haluamme ehdottomasti olla mukana tarjoamassa vieraille laadukkaita palveluita, Rinne sanoo.

Oivaltavat yksityiskohdat vaalivat historiaa

Hotel Kakolan tiedetään viehättävän etenkin matkailijoita, jotka etsivät yksilöllisiä lomakohteita ja erikoisia kokemuksia. Trendi ohjaa yhä enemmän myös ryhmä- ja kokousvieraita.

– Kokous- ja kongressivieraat voivat kotiin palattuaan kertoa Kakolassa kuulemiaan juttuja ja tarinoita. Niitä meillä riittää, Rinne sanoo ja arvioi maailmalla olevan muutama kymmen hotellia, jotka on rakennettu entiseen vankilaan.

Suomessa palvelee Hotel Kakolan lisäksi Helsingin Hotel Katajanokka, josta Rinne löydettiin hotellinjohtajaksi Turkuun.

– Ensimmäisellä kerralla Kakolaan tullaan erikoisten puitteiden takia, mutta hotelliin palataan hyvän ja lämpimän palvelun ansiosta. Perheyrityksenä Hotel Kakola voi taipua vapaasti asiakkaiden toiveisiin. Ainoat kahleemme ovat viinituvan katossa.

Vankilan historiaa vaalitaan oivaltavilla yksityiskohdilla hotellin yleisissä tiloissa. Kahleiden lisäksi on verhoiksi solmittuja pakolakanoita, tuolien selkänojaan pujotettuja käsirautoja ja käytävämattoon kuvioitua raitaa ja tukkimiehen kirjanpitoa. Jokaisella kerroksella on oma pastellivärinsä, aivan kuten vankila-aikaan. Värit helpottivat vartijoiden työtä.

– Emme häpeä sitä, että rakennus on entinen vankila, mutta emme halua hotellin olevan teemapuisto, joka jää asiakkaille yhden kerran ihmeeksi, Rinne kuvailee tasapainoilua menneisyyden kanssa.

Pääosa huoneista on rauhoitettu vankilaviittauksilta, mutta seikkailijoille löytyy kutkuttavia vaihtoehtoja.

– Päätimme säästää neljä eristysselliä majoituskäyttöön. Se oli hyvä ratkaisu, sillä sellit ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Lapsiperheet ovat puolestaan tykänneet todella paljon perhehuoneista, joissa kerrossängyt ovat uudistuotantona tehtyjä kalterihäkkejä.

Kaiken kaikkiaan Hotel Kakolassa on noin 150 huonetta, joista erikoisimpia on hotellin pihalla olevaan purjeveneeseen valmistuva supersviitti.

– Supersviittiä entisöi sama luottotimpuri, joka sisusti purjeveneen mittatilaustyönä Ojalan perheelle 1990-luvun alussa, Rinne kertoo.

Kulmakivenä vastuulliset ja kestävät valinnat

Kakolanmäellä on hurja maineensa, mutta se on aina tunnettu myös taitavista käsityöläisistään. Vankien valmistamat lelut ja huonekalut olivat aikanaan todella suosittuja, ja arvostus kädentaitoihin näkyy myös Hotel Kakolassa.

– Meillä on vankien tekemiä penkkejä, pöytiä ja esimerkiksi tuhat lautasliinaa, Rinne kertoo.

Hotellin rakennusvaiheessa entisestä vankilasta on hyödynnetty kaikki mahdollinen välipohjan lankuista lähtien. Ikivanhat lankut palvelevat nyt tilanjakajana ravintola Rubenissa sekä kokoustilojen ja viinituvan pöytinä.

– Välipohjasta pelastettu leveä lankku on työstetty puusta, joka kasvoi Kakolanmäellä 1700-luvulla, Rinne kertoo.

Kestävät ratkaisut ovat tärkeä osa hotellin arvoja ja vastuullisuutta. Uudet tuotteet ja materiaalit ostetaan mahdollisimman läheltä – olipa kyse kylpyhuoneen laatoista tai aamiaistarjoilusta.

– Vankilan ruokalaan rakennetun ravintola Rubenin filosofia on yksinkertainen: tarjoamme sesongin mukaista ja puhdasta paikallista laaturuokaa turkulaisella twistillä.

Rubenin kupeessa sisäpihalla palvelee kesäterassi Riviera. Nimi juontaa juurensa Kakolan kivenlouhimon lähteeseen, jossa vangit vilvoittelivat kesäkuumalla. Rubeniin mahtuu noin 150 vierasta ja viereiseen Paviljonkiin myös 150 vierasta. Paviljonkia voi vuokrata myös erikseen ja jakaa ryhmätiloiksi tai kabineteiksi.

– Upea paikka elämänkaarijuhliin, kokouksiin ja konsertteihin on hotellin tunnelmallinen Kirkkosali. Vankityönä 1890 maalatut korkeat ikkunat jättävät varmasti muistijäljen.

Vankien siirryttyä pois Kakolanmäeltä vain lääninvankilan kirkko päätettiin säilyttää. Keskusvankilan entinen kirkko on nykyään Kakolan Sali. Juhlatila kuuluu Kakolan Vintin tapaan hotellilta varattavaan valikoimaan, vaikka molemmat sijaitsevat ylempänä mäellä. Hotellin alakerrassa olevat modernit kokoustilat on nimetty historiaa peilaten.

– Nimikkohuoneensa ovat saaneet Kakolan ensimmäinen vankilanjohtaja Sven, vankilapastori Uuno ja vankiloiden tunnettu hyväntekijä Mathilda Wrede, Rinne taustoittaa.

Historiaa avaavat tarinatuokiot ja opaskierrokset tarjoavat luontevaa ohjelmaa Hotel Kakolan kokousvieraille, mutta lähellä ovat myös muut Turun nähtävyydet ja aktiviteetit.

Kakolanmäen sijainti sataman ja ydinkeskustan välissä on ihanteellinen. Tunnelmallinen jokiranta on vain jyrkän Funikulaari-matkan päässä, ja toisella puolella mäkeä ihastuttaa idyllinen puutaloalue Port Arthur.

Entisaikaan lääninvankilan muurit pysäyttivät mäelle piipahtaneet uteliaat vierailijat, mutta nyt portit ja ovet ovat auki niin paikallisille kuin matkailijoille.

Hotel Kakola on valmis kertomaan tarinoitaan.

Teksti: Merja Kallikari
Kuva: Mika Okko