Suomen ensimmäinen bussiin rakennettu koronanäytteenottoyksikkö. Koronantorjuntabussin testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai Tyksin testauspisteiden puoleen (päivitetty 28.7.2021)

Koronatorjuntabussin aikataulu arkisin: 

Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8)
ma–pe klo n.10–11

Perno, Hövelin (os. Hyrköistentie 26) vastapäätä sijaitseva hiekkakenttä
ma - pe klo 12.00–14.00
HUOM! TO 29.7 ja MA 2.8 Pansio/Pernossa klo 12.00–16.00.

Huom! Koronantorjuntabussin testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.

Muut Turun alueilla toimivat ns. matalan kynnyksen näytteenottopisteet:

Varissuon näytteenottopiste toimii edelleen Varissuon terveysaseman tiloissa
ma–pe, klo 9–11 ja klo 12–14
Huom! Varissuon testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen

Bussissa otetaan koronanäytteitä ja annetaan tietoa koronaviruksesta useilla kielillä. Kyseessä on uudenlainen ja ainutlaatuinenkin tapa viedä testausmahdollisuus alueille liikkuvassa yksikössä.

- Pystymme bussin avulla siirtämään testauskapasiteettia paremmin alueille, joista voi oireilevana olla hankala lähteä drive in -testauspisteille, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Turku ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat jatkuvasti etsineet uusia luovia tapoja ottaa koronanäytteitä sujuvasti ja turvallisesti.

- On ollut mielenkiintoista olla rakentamassa koronantorjuntabussia. Tämä on edennyt todella nopeasti, sillä idea syntyi vasta marraskuun lopussa ja nyt pääsemme jo liikkeelle. Bussin kyydissä kulkee oirearvion ja lähetteen tekijä Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sekä kaksi Tykslabin näytteenottajaa. Näytteet analysoidaan päivittäin Tyks kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Toivomme, että asiakkaat löytävät bussiin yhtä hyvin kuin esimerkiksi Tyksin kantasairaalan parkkihallissa syyskuussa aloittaneeseen drive-in koronanäytteenottopisteeseen, kertooerikoissuunnittelija Anna-Elina Lehtonen Tyks Laboratoriotoimialueelta. Bussi aloitti toimintansa 8.12.2020.

Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi

Bussin etuosassa kirjataan lähete koronavirustestiin ja näyte otetaan auton keskiosassa. Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi ja tarpeettomat penkit on poistettu. Näytteenotto bussissa on riippumaton muuttuvista sääolosuhteista, sillä näytteet otetaan sisätiloissa, jotka on suunniteltu tätä toimintaa varten.

Bussin koronanäytteenottoon jonotettaessa tulee huomioida turvavälit. Suosittelemme maskin käyttöä näytteenottoon saavuttaessa.

Turun kaupunki on vuokrannut bussin käyttöönsä. Bussin näytteenottajat ovat Tykslabin henkilökuntaa. Turun kaupungin työntekijät kirjaavat lähetteen testiin samassa yhteydessä ennen testaamista.

Pysähdyspaikat ovat tarkasti ennalta määritellyt, sillä henkilökunta tarvitsee bussiin työnsä tueksi muun muassa sähköliitännän.

Asiasanat: