Turun kaupungin kulttuurilautakunta myönsi keskiviikon 9.12.2020 kokouksessaan Aboa-apurahan kirjailija-sanataiteilija Veera Vähämaalle. Aboa on vuoden työskentelyapuraha, joka vuodelle 2021 on 23 376,45 euroa. Määräaikaan 2.11.2020 mennessä apurahaa haki yhteensä 17 taiteilijaa.

Aboa-apuraha

  • Vuoden työskentelyapuraha, joka vuodelle 2021 on 23 376,45 euroa.
  • Määräaikaan 2.11.2020 mennessä Aboa-apurahaa haki yhteensä 17 taiteilijaa.
  • Lisätietoa apurahasta

Kulttuurilautakunta toteaa perusteluissaan sanataideohjaajana ja lastenkirjailijana tunnetun Veera Vähämaan olevan aktiivinen kirjallisuuden ammattilainen ja kehittävän työllään lastenkulttuurin kenttää. Vähämaa kirjoittaa, toimii sanataideohjaajana sekä ohjaa ja esiintyy sanataide- ja teatteriteoksissa. Lisäksi hän on ollut mukana useissa paikallisissa ja kansallisissa lastenkulttuurin hankkeissa. Valinta oli tänä vuonna vaikea, koska hakeneiden joukossa oli useita hyviä ehdokkaita. Kulttuurilautakunta päätyi Vähämaan valintaan, koska hän innostaa ja kannustaa lapsia hauskalla tavalla lukemaan ja oppimaan uutta. Lisäksi kaupunkiseikkailun uskotaan kannustavan perheitä liikkumaan ja tutustumaan salaperäiseen tarinaan myös yhdessä.  

Vähämaa keskittyy ensi vuonna Aboa-apurahan turvin täysipäiväisesti taiteelliseen työskentelyyn. Hänen työsuunnitelmansa vuodelle 2021 koostuu kolmesta kokonaisuudesta. 
 
Vähämaa suunnittelee ja toteuttaa lapsille suunnatun digitaalisen kaupunkiseikkailun Konnien kintereillä. Kaupunkiseikkailu pohjautuu Vähämaan lastenkirjasarjaan Etsivätoimisto Muro, jonka ensimmäinen osa, Muistoroiston jäljillä, ilmestyi maaliskuussa 2020. Kaupunkiseikkailu sijoittuu Kakolanmäelle, Aurajoen rantaan ja Portsaan. Reitillä liikutaan netissä olevan kartan avulla ja QR-koodeja lukemalla saadaan vihjeitä ja johtolankoja. Seikkailu sisältää faktaa Turun kaupungista ja sen historiasta sekä tarinallista ainesta ja pelillisiä elementtejä. Vähämaan etsiväkirjasarjan toinen osa, Limamerirosvojen jäljillä, ilmestyy elokuussa 2021.

Lisäksi Vähämaa toteuttaa 2021 sooloesityksen Astrid Lindgrenin teoksesta Kastehelmi (Mirabel). Esityksen yhteydessä järjestetään myös sanataidetyöpajat 6–8-vuotiaille lapsille. Esitys ja työpajat toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Vähämaan vuoden 2021 suunnitelmaan kuuluu myös Etsivätoimisto Muro -sarjan kolmannen osan kirjoittaminen. Teoksen työnimi on Numeroiden jäljillä ja se on suunnattu 6–10-vuotiaille. Kirjassa Kakolanmäellä vankilanjohtajan asunnon kellarissa etsivätoimistoa pyörittävät Rodi-rotta ja Mursu-vaari huomaavat Fiboneccin tornista puuttuvan yhden numeron. Kaksikko alkaa jäljittää numeroihin hurahtanutta konnaa, joka tuntuu varastelevan numeroita kaikista mahdollisista paikoista. Teos on humoristinen ja juonivetoinen, mutta syvemmällä tasolla se käsittelee ennakkoluuloja, ihmisten ja eläinten suhdetta sekä toisen lajisten kohtaamista. Se kertoo myös numeroiden ja matematiikan voimasta ja kauneudesta.

Filosofian maisteri Veera Vähämaa (s.1984) on turkulainen lastenkirjailija ja sanataiteenohjaaja, joka on tehnyt monipuolisesti töitä sanataiteen ja teatterin kentällä. Vähämaa tunnetaan kirjallisuuden ja lukemisen puolestapuhujana, hän haluaa muistuttaa vanhempia myös ääneen lukemisen tärkeydestä, vaikka lapsi osaisi jo itsekin lukea.