Green City Accord -aloitteeseen liittyneessä Turussa laaditaan tällä hetkellä käytännön ohjelmaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Kaupungissa on otettu käyttöön myös esimerkiksi edistyksellinen metsästrategia ja tehdään työtä Itämeren suojelemiseksi.

Green City Accord on EU:n komission uusi aloite, jonka ideana on kannustaa kaupunkeja ympäristönsuojeluun. Aloitteen allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat luonnon monimuotoisuuden sekä ilman ja veden suojelemiseen, melun vähentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Kaupungit raportoivat säännöllisesti toimistaan; ideana on levittää verkostossa myös hyviä käytäntöjä.

Turku on liittynyt mukaan sopimukseen ensimmäisten eurooppalaisten kaupunkien joukossa. Kaupunginjohtaja Minna Arve korostaa, että Turun vahva edelläkävijyys ilmastotyössä kulkee käsi kädessä ympäristönsuojelun ja kiertotalouden edistämisen kanssa.

”Kehitämme määrätietoisesti kaupunkia, jossa kaupunkilaisten on hyvä elää, liikkua ja hengittää myös tulevaisuudessa. Turku haluaa ottaa vastuuta ja toimia esimerkkinä haasteiden ratkaisemisessa. Siksi pidän tärkeänä ja luonnollisena, että Turku on ensimmäisten kaupunkien joukossa mukana EU:n Green City Accord -aloitteessa”, Arve toteaa.

Turku haluaa ottaa vastuuta ja toimia esimerkkinä haasteiden ratkaisemisessa.

Toimintaohjelma luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi

Turussa on jo edistetty monia Green City Accord -aloitteesta tuttuja tavoitteita. Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki kertoo, että kaupungin strategiaan on kirjattu luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Turussa laaditaan parhaillaan tätä tukevaa käytännön toimintaohjelmaa.

”Keinovalikoimiin kuuluu paitsi luonnonsuojelualueiden perustaminen, myös arvokkaiden luontokohteiden aktiivinen hoitaminen ja kunnostaminen,”

Hoitotoimenpiteisiin lukeutuu esimerkiksi tammea varjostavien puulajien karsiminen jalopuumetsistä. Myös perinnemaisemia, kuten ketoja ja niittyjä, pyritään pitämään avonaisina.

”Puroja kunnostetaan ja palautetaan alkuperäiseen muotoonsa. Lisäksi kaupungin mailla sijaitsevalla Pomponrahkan suolla toteutetaan ennallistamistöitä.

Oma kokonaisuutensa on alkuperäiseltä eliöstöltä elintilaa vievien vieraslajien torjunta.

”Turusta on poistettu menestyksellä esimerkiksi Suomeen levinnyttä jättiputkea.”

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

Turulla vaalittavana erityisiä luontoarvoja

Jotkut luonnon monimuotoisuutta turvaavat toimet, kuten jättiputkien poistaminen luonnosta, vaativat paljon käsityötä. Toiset hoitotoimet ovat sellaisia, että esimerkiksi työtapoja muutetaan tietoisesti.

”Vakiintunut tapa on, että kaupungin puistojen nurmikko ajetaan aina tosi lyhyeksi. Nyt haluamme muodostaa osasta viheralueita niittymäisiä elinympäristöjä esimerkiksi perhosille ja muille pölyttäjille.”

Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on tietenkin tärkeää kaikkialla. Turulla on kuitenkin vaalittavanaan myös aivan erityisiä luontoarvoja.

”Turun kaupungin maa-ala on alle 0,1 prosenttia koko Suomen pinta-alasta. Täällä tavataan kuitenkin noin 12 prosenttia Suomen uhanalaisista eliölajeista.”

Turku sijaitsee aivan tammen pohjoisimmilla levinneisyysalueilla. Turun Ruissalon vanhojen tammien onkaloissa elää esimerkiksi uhanalaisia erakkokuoriaisia.

Invalid Scald ID.

Turun Ruissalon vanhojen tammien onkaloissa elää esimerkiksi uhanalaisia erakkokuoriaisia. Kuva: Matti Landvik

Metsäsuunnitelmassa huomioidaan metsän monet arvot

Kaupungin ilmastotiimin erityisasiantuntija Miika Meretoja kertoo, että Turussa on laadittu myös metsäsuunnitelma vuosille 2019-2029.  

”Metsäsuunnitelma tukee osaltaan luonnon monimuotoisuuden turvaamista. Sitä laadittaessa on huomioitu myös, että metsät toimivat hiilinieluna - ja että ne tarjoavat virkistysmahdollisuuksia ja lisäävät merkittävästi kaupunkilaisten hyvinvointia-”

Metsäsuunnitelmassa kielletään esimerkiksi avohakkuut kaupungin mailla. Metsänhoidossa noudatetaan jatkuvan kasvun menetelmää ja vuosittaisesta uudesta kasvusta hakataan korkeintaan 40 prosenttia. Hakkuut ovat olleet aikaisemminkin maltillisia.

”Metsän myynnillä on toki taloudellista arvoa, mutta kaupungin kokonaisbudjetin kannalta sillä on hyvin pieni merkitys. Metsien muut arvot painavat vaakakupissa paljon enemmän.” 

Turun kaupungilla on metsiä melkein 5000 hehtaaria, joista metsäsuunnitelman piirissä on lähes 4300 hehtaaria. Ruissalon saari ei kuulu metsäsuunnitelmaan, koska sillä on oma hoito- ja käyttösuunnitelmansa.

Kaupungin ilmastotiimin erityisasiantuntijaMiika Meretoja

Työtä maalla, merellä ja ilmassa

Mäki ja Meretoja kertovat, että Turussa on tehty paljon myös muilla tavoitealueilla. Mäki nostaa esiin erityisesti Itämeren suojelun.

”Turku on laatinut Itämeri-toimenpideohjelman. Sen toimilla pyritään esimerkiksi ehkäisemään rehevöitymistä, vähentämään vesien saastumista sekä varjelemaan merialueiden monimuotoisuutta. Keskeistä on myös valistus ja tiedottaminen.”

Turussa laaditaan parhaillaan Suomen enimmäistä kaupunkitason suunnitelmaa, miten koko alueella voidaan siirtyä kiertotalouteen.

Kaupunki on myös jo vuosikymmenien ajan seurannut mittauksilla ilmanlaatua.

”Erityisesti teollisuuden ilmansaasteiden päästöt ovat vähentyneet. Turun katuja hiekoitetaan talvella liukkauden ehkäisemiseksi ja tämä aiheuttaa keväisin katupölyä. Katujen puhdistusmenetelmiä pyritään kuitenkin kehittämään”, Mäki kertoo.

Turku seuraa EU-direktiivien mukaisesti myös melun määrää.

”Meluesteitä rakennetaan sinne, missä se on mahdollista. Liikenneturvallisuussyistä tehty nopeusrajoitusten lasku keskusta-alueella on laskenut osaltaan myös liikenteen melua”, Meretoja mainitsee.