Koronatilanne on Turussa edelleen erittäin vakava. Ajalla 7.–13.12. Turussa todettiin 278 koronavirustartuntaa. Tartuntojen jäljitysprosentti on Turussa tällä hetkellä n. 65 eli yli puolet tartunnoista voidaan vielä jäljittää.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Tartuntojen merkittävä kasvu ja altistuneiden koko ajan kasvava joukko haastaa kaupungin henkilökuntaa ja sen riittävyyttä. Tästä syystä Turun kaupunki siirtää vapaaehtoista henkilöstöään tartuntojen jäljitystyöhön toimialoilta, joissa kuntalaisille suunnattuja palveluja on supistettu.

– Tarvitsemme lisää työvoimaa tartuntojen jäljitystyöhön. Päiväkohtainen tarve työvoimalle on kasvanut selvästi viime viikkojen aikana, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo. 

Turun kaupunki muistuttaa, että maskien käyttö ja koronaviruksen torjuntaan liittyvät varotoimet pitää viimeistään nyt ottaa käyttöön kaikilla työpaikoilla ja kaikissa kohtaamisissa.

 – Jokaisen on kannettava nyt vastuunsa. Se on vahva viestimme kaupungilta kaupunkilaisille. Kaupunki tekee kaikkensa omalta osaltaan, että virus ei pääsisi leviämään, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Tartunnat leviävät Turussa edelleen yksityistilaisuuksissa ja perhepiirissä. Uusista koronatapauksista noin 40 prosenttia liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin.

– Joulunaika ja vuodenvaihde pitää nyt viettää vain lähimpien perheenjäsenten kesken. Kun noudatamme rajoituksia, pääsemme eroon pandemiasta, muistuttaa kaupunginjohtaja Arve.

Turku muistuttaa maskienkäytöstä ja koronarajoituksista useilla kielillä. Monikielistä viestintää ja opastusta tehdään erityisesti alueilla, joissa korona leviää muuta kaupunkia voimakkaammin.

Useat kauppiaat ovat alkaneet jakaa maskeja yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Uutena paikkana maskeja jaetaan Halisten S-Marketissa sekä jo tuttuun tapaan Varissuon K-Market Annikassa. Kauppoihin on lisäksi jaettu Föli-busseista tuttuja maskinkäyttöön kehottavia tarroja suomeksi ja ruotsiksi sekä englanniksi ja arabiaksi.

Myös kaupungin nuorisotyöntekijät ja Valo-Valmennusyhdistys jakavat maskeja koronasta pahiten kärsivillä alueilla. Maskeja jaetaan Varissuon, Lausteen ja Skanssin sekä Pansio-Pernon alueella 2–3 päivänä viikossa näillä näkymin jouluun asti.

Suomen ensimmäinen bussiin rakennettu koronanäytteenottoyksikkö kiertää Halisissa ja Pernossa ottamassa maksuttomia koronavirusnäytteitä ja jakamassa koronaan liittyvää tietoa useilla eri kielillä.

Rajoitukset vaikuttavat lukuisiin Turun kaupungin palveluihin

Turun kaupungin palveluita ja toimintaa koskevat rajoitukset ovat voimassa nyt 10.1.2021 saakka.  Rajoitukset koskevat niin toisen asteen opiskelua kuin vapaa-aikatoimialan palveluita.

Ajankohtaiset rajoitukset löytyvät kootusti kaupungin verkkosivuilta turku.fi/koronarajoitukset.

Perusopetuksen vuosiluokat 4–9 siirtyivät etäopetukseen keskiviikkona 16.12. loppulukukaudeksi. 

Erityisen tuen oppilaat ja valmistavan opetuksen oppilaat jatkavat lähiopetuksessa, samoin esiopetus ja vuosiluokat 1–3. 

Peruskoululaisten oppilasarviointi on nähtävänä Wilmassa lauantaina 19.12. klo 9 eikä paperisia todistuksia jaeta etäopetuksessa oleville oppilaille. 

Kerhot, leikkipuistotoiminta ja avoimet päiväkodit sulkeutuvat jouluksi. Avoimet päiväkodit ja perhekerhot ovat suljettuna 21.12.2020–6.1.2021. Leikkipuistotoiminta ja varhaiskasvatuksen kerhot ovat joulutauolla 23.12.2020–3.1.2021.

Nuorisotalot pidetään auki

Turun alueella nuorisotilat pidetään auki, koska nuorisotaloissa pystytään jakamaan tietoa koronasta ja tarjoamaan nuorille paikka tavata toisiaan turvallisesti. Myös etsivä nuorisotyö ja Fendari toimivat kuten ennenkin.  Aukioloajat supistuvat jouluviikolla pyhien ajaksi.

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston ja nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ohjatut toiminnat ja harrastustoiminnat on peruttu loppuvuoden osalta. Toimintaa on tarjolla digitaalisesti sosiaalisen median kanavissa.

Vimman aulassa on jaossa maskeja ja tavattavissa nuorisotyöntekijöitä. Vimman ja sen kahvilan aukioloa on supistettu. 

A-Panimolla ja Turku Rock Academy -toiminnassa nuorten ohjattu toiminta on keskeytetty. Myös bänditoiminnan treenivuorot ja salissa tapahtuva ohjattu bänditreenaus on peruttu. Myös Panimolla on jaossa maskeja ja nuorisotyöntekijöitä on tavattavissa.

Varissuolla sijaitsevan Niilo Oravan harrastepajat on suljettu. Koulunuorisotyö palvelee verkossa ja jalkautuen keskusta-alueelle. Skeittihalli Cube on kiinni. Nuorisoleirialueille ja nuorisotiloille tehdyt yli 10 hengen ryhmävaraukset perutaan 10.1 asti.

Skopjen lennot käynnistyvät 19. joulukuuta

Skopjen lennot Turkuun käynnistyvät jälleen lauantaina 19. joulukuuta. Turun kaupungin terveysviranomaiset ovat vastassa koneesta saapuvia matkustajia ja kaikille matkustajille tarjotaan koronatestiä lentokentällä. Tämän lisäksi kaikki matkustajat saavat koronaan liittyvät tarvittavat ohjeistukset.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut koronavirustartunnat tai altistumiset  

Tartuntoja tai altistumisia on todettu Turun kaupungissa seuraavissa toimipaikoissa:

Päivähoito: Halisten päiväkoti, Kastun päiväkoti, Munterinkadun päiväkodin Piiparinpolun toimipiste, Nappula-ahon päiväkoti, Vaahteramäen päiväkoti 

Koulut ja oppilaitokset: Cygnaeus skola, Haarlan koulu, Hannunniitun koulu, Ilpoisten koulu, Katariinan koulun Kirkkotien toimipiste, Katariinan koulun Urheilupuiston toimipiste, Lausteen koulu, Luolavuoren koulun Inkilän yksikkö, Mikaelin koulu, Pansion koulu, Pääskyvuoren koulu, Teräsrautelan koulun Teräsrautelan yksikkö, Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalo, Turun ammatti-instituutin Ruiskadun kampus, Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio, Vasaramäen koulu, Wäinö Aaltosen koulu 

Kurjenmäkikoti 2: Tällä hetkellä 26 asukkaalla on koronavirustartunta. Yksikön henkilökunnassa on myös todettu tartuntoja. 

Kaupunginsairaala: Kaupunginsairaalan yhden osaston kahdella työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Potilailla ei ole todettu tartuntoja, potilaiden omaisia on informoitu asiasta. Kyseisellä osastolla on voimassa vierailukielto, eikä osastolle oteta toistaiseksi uusia potilaita. Osaston henkilökunnasta ja potilaista on otettu varotoimenpiteenä koronavirusnäytteet tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.  

Tarkemmat toimipaikkakohtaiset tiedot löytyvät verkon koostesivulta

Asiasanat: