Turku Rock Academy, Turun konservatorio ja musiikkiopisto aloittavat uudenlaisen yhteistyön. Uudella toimintatavalla tavoitellaan nuoria musiikinharrastajia, joilla on halua ja osaamista opiskella musiikkialaa, mutta eivät ole löytäneet tietään musiikkiopintojen pariin. Yhteistyön tavoitteena ohjata nuoria opintoihin, kartoittaa musiikkialan urapolkuja ja myös ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Idean isä on Turun kaupungin nuorisopalvelujen alaisuudessa toimivan Turku Rock Academyn vastaavana tuottajana tutuksi tullut Mark Bértenyi. Vuoden 2021 alussa käynnistyvä uusi yhteistyö tarkoittaa, että Bértenyi alkaa etsiä sopivia nuoria, joita voitaisiin saattaa konservatorion ja musiikkiopiston opintojen pariin. Ideana on kehittää uusia hakeutumisväyliä musiikkialan opintoihin. Välttämättä ei tarvittaisi esimerkiksi nuotinlukutaitoa, vaan musiikilliset taidot ja kiinnostus osoitettaisiin muilla tavoin.

Yhteistyö tarkoittaa mahdollisesti myös tilojen yhteiskäyttöä. Yhteistyötä kehitetään jatkossa tarpeen mukaan.

Nuorisopalvelujen musiikkitoiminnasta vastaava toiminnanjohtaja Tomi Arvas kertoo, että uuden toimintatavan kautta nuoret musiikinharrastajat voivat esimerkiksi opinnollistaa musiikin parissa suorittamiaan työtehtäviä ja saada niistä opintopisteitä.
- Mikäli nuori on esimerkiksi harjoitellut itsenäisesti tai Turku Rock Academy -toiminnassa miksaamaan keikkoja, niin hän voi suorittaa näyttökokeen ja saada opintopisteitä, Tomi Arvas sanoo.

Turun kaupungin Turku Rock Academyn vastaava tuottaja Mark Bértenyi kertoo, että tarve kehittää uudenlainen väylä ammatilliseen koulutukseen lahjakkaille nuorille musiikinharrastajille on ollut nähtävissä jo kymmenen vuoden ajan.
- Kävimme alustavia keskusteluja Turun konservatorion ja musiikkiopiston kanssa yhteistyöstä noin vuosi sitten ja nyt pääsemme toteuttamaan ajatusta käytännössä.

Bértenyin mielestä on hienoa olla mukana kehittämässä Turku Rock Academyn lisäksi jo toista aivan uudesta kulmasta luotua musiikillista koulutusjärjestelmää Turussa.
- Lähden mukaan suurella innolla ja iloisena siitä, että kotikaupunkini tukee tätäkin uudenlaista ajatusta ja näkee musiikin ja musiikillisen koulutuksen myös kevyen musiikin saralla tärkeänä, Bértenyi kiittelee.

Turun konservatorion ja musiikkiopiston rehtori-toimitusjohtaja Juha Järvinen kertoo, että yhteistyö on merkittävä avaus turkulaisen musiikkialan koulutuksen kehittämisessä.
- Turku Rock Academy on kehittänyt omaa konseptiaan vuosia ja vienyt sitä muillekin paikkakunnille. Konservatorio on Suomen vetovoimaisimpia musiikkialan ammatillisia oppilaitoksia. Ensimmäisenä Suomessa ryhdymme nyt kehittämään näitä konsepteja yhdessä. 

Järvinen toivoo uusia ajatuksia ja toimintatapoja löytyvän niin, että musiikista kiinnostuneilla nuorilla olisi lisää mahdollisuuksia ilmaista itseään, kehittää osaamistaan ja päästä entistä enemmän tekemisiin muiden musiikkialan osaajien kanssa. 
- Yleisölle yhteistyömme onnistuminen voi näkyä ja kuulua erilaisina uusina tapahtumina ja uuden lauluntekijäpolven läpimurtona, Juha Järvinen toteaa.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja toiminnanjohtaja Tomi Arvas näkevät uudessa yhteistyössä myös mahdollisuuden ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja tukea nuorten opintopolkuja.