Turun museokeskus on avannut verkkoon uuden palvelun lähihistorian muistojen keruulle. Prikka-palvelu on museon uusi työkalu nykyajan ilmiöiden tallentamiseen.

Prikka-palvelu kerää huomisen historiaa

  • Palvelun löytyy kolmella kielellä osoitteessa nykydoku.prikka.fi
  • Palvelu on tehty Turku AMK:n Capstone-innovaatioprojektissa ja jatkokehittäminen yhdessä Weasel Softwaren kanssa.
  • Nykydokumentointia tehdään myös haastatteluin, havainnoimalla ja valokuvaamalla. 
  • Lue lisää Turun museokeskuksen nykyajan dokumentoinnista: Dokumentointi

Tämän päivän tapahtumat ovat huomisen historiaa

Prikka-palvelussa kuka tahansa voi tallentaa Turun aluetta koskevan muistonsa ja kokemuksensa. Sen voi tehdä kirjautumalla palveluun sähköpostilla tai anonyymisti. Muiston jättämisen yhteydessä sen tapahtumapaikka merkitään kartalle. Tallennetut tarinat ovat palvelussa kaikkien nähtävillä.

- Museossa toivomme, että ihmiset löytäisivät palvelun ja innostuisivat jakamaan muistojaan ja kokemuksiaan. Alustalla kerrotut muistot ja kuvat voidaan tallentaa museon kokoelmiin. Erilaisten tarinoiden avulla saamme monipuolisemman käsityksen lähihistoriasta, kertoo Turun museokeskuksen tutkija Milla-Lotta Kemiläinen

Museo julkaisee palvelussa tiedonkeruukampanjoita ajankohtaisiin aiheisiin liittyen ja museo voi kerätä niillä tietoa esimerkiksi tulevia näyttelyitä varten. Lisäksi palvelussa voi jättää muistonsa myös sellaisesta aiheesta, mistä ei ole käynnissä olevaa kampanjaa.

Joulurauhan julistus osana yhteistä etäjoulunviettoa 

Maanantaina 21.12. Prikassa avautuu joulurauhan julistusta koskeva tiedonkeruukampanja. Joulurauhan julistuksen kuunteleminen paikan päällä Vanhalla Suurtorilla on ollut monelle turkulaiselle ja lähiseudulla asuvalle tärkeä perinne joulunvieton alkaessa.

Tänä vuonna Vanha Suurtori rajataan aidoin eikä yleisöllä ole pääsyä alueelle. Julistus luetaan suomeksi ja ruotsiksi ilman äänentoistoa eikä se kuulu Suurtorilla. Turun kaupunki kehottaa kaupunkilaisia nauttimaan joulurauhan julistuksen tunnelmasta kotioloissa. Joulurauhan julistus lähetetään suorana lähetyksenä Yle 1 -kanavalla. Julistusta voi seurata myös radion välityksellä ja netin kautta ympäri maailman. 

Museo kysyy nyt, miten paikalliset viettävät poikkeuksellisen vuoden joulurauhan julistuksen. Kerro omista kokemuksistasi toisenlaisesta joulunvieton aloituksesta Prikassa sekä Instagramissa aihetunnisteella #Joulurauha2020 sekä tägäämällä @unelmien_museo ja Twitter-tilillä @museokeskus tunnisteella #Joulurauha2020. Tiedonkeruukampanjaan voi vastata Prikka-palvelussa tammikuun loppuun asti.