Turku julistaa joulurauhan perinteiseen tapaan jouluaattona 24.12. Tänä vuonna julistus luetaan Vanhalla Suurtorilla ilman yleisöä. Joulurauhan julistusta voi seurata Yleisradion kanavilla.

Poikkeukselliseen käytäntöön on päädytty vakavan koronavirustilanteen vuoksi. Myös viimeaikaiset yleiset rajoitukset estävät yleisötapahtuman järjestämisen.

Vanha Suurtori rajataan aidoin eikä yleisöllä ole pääsyä alueelle. Julistus luetaan ilman äänentoistoa eikä se kuulu Vanhalla Suurtorilla. Turun kaupunki kehottaa kaupunkilaisia nauttimaan joulurauhan julistuksen tunnelmasta kotioloissa.

Suomeksi ja ruotsiksi luettavan joulurauhan julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Hän julistaa joulurauhan nyt kahdeksatta kertaa. Viittomakielen tulkkina toimii Eva Mäkinen.

Joulurauhan julistus lähetetään suorana lähetyksenä Yle 1 -kanavalla. Julistusta voi seurata myös radion välityksellä ja netin kautta ympäri maailman.

Yle kuvaa joulurauhaa myös ilmasta. Myös poliisilla saattaa olla omaa lentotoimintaa Suurtorin ja Brahenpuiston alueella. Tämän vuoksi yksityishenkilöt eivät alueella voi turvallisesti lennättää omia dronejaan.

Tilaisuudessa esiintyvät Laivaston soittokunta, mieskuoro Laulun Ystävät ja mieskuoro Naskalit musiikkikomentajakapteeni Petri Junnan johdolla. Soittajien, kuoron, yleisradiolaisten ja kaupungin henkilökunnan osalta noudatetaan turvavälejä.

Pysyvä perinne jo 700 vuotta

Joulurauhan julistamisen perinne on jatkunut Turussa lähes katkeamattomana keskiajalta lähtien, 700 vuoden ajan.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Turun joulurauhan julistuksen ohjelma 24.12.2020

  • klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4
  • klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope
  • Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen
  • Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
  • Porilaisten marssi

www.turku.fi/joulu