Viikonlopun aikana koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Viking Linen ja Tallink Siljan aamulaivoilla saapuvia matkustajia. Koronantorjuntabussiin ohjataan sekä autokannen että laivaterminaalien kautta tulevat matkustajat.

Sataman testauskokeilun takia koronantorjuntabussi saattaa olla ensi viikon aikana aikataulustaan myöhässä. Koronantorjuntabussi tekee koronatestauksia Halisissa arkisin klo 9-11 ja Pernossa klo 12-14.

- Pilotoimme koronantorjuntabussin kanssa laivamatkustajien testaamista lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina (16.-18.1.). Näiden kokemusten jälkeen päätämme, miten jatkamme testaamista satamassa, asiantuntijalääkäri Jane Marttila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomen sisärajavalvonnan ja maahantulon rajoituksia jatketaan 9. helmikuuta asti. Hallituksen ohjeistuksen mukaan rajavalvonnan toimia kiristetään koronavirusmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun kaupunki on yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa testannut aktiivisesti lentoasemalla Turkuun saapuvia lentoja. Turun satamaan Ruotsista saapuneet ovat saaneet SPR:n tai laivavarustamojen toimesta THL:n ohjeistuksen Suomeen saapuville matkustajille.

- Tavoitteenamme on koko ajan löytää oikeita ratkaisuja laivamatkustajien testaamiseen. Haasteita aiheuttavat mm. epätasaiset matkustajamäärät aamu- ja iltalaivojen suhteen sekä se, että koronatestejä tarjotaan ohjeistuksen mukaisesti vain Ruotsista saapuville matkustajille, ei esimerkiksi 24 h risteilyllä oleville Turku-Ahvenanmaan matkustajille. Lisäksi matkustajat tulevat maihin neljää eri ulostulolinjaa pitkin, Marttila kertoo.

Asiasanat: